СРБСКИ НАРОДНИ ПОКРЕТ - ИЗБОР ЈЕ НАШ

 

 

Лаж је замијенила истину, неправда правду

Могло је то бити 2003. године, када сам за једну локалну бањалучку телевизију изјавио „Лаж је замијенила истину, неправда правду...“. Из мене је тада проговорила мука више хиљада српских породица које су криминалним судским пресудама (а поништавањем уговора о размјени некретнина) избациване на улицу. Тада нисам био свјестан да тај процес замјене истине лажима, добра злим, прожима читаво људско друштво, различитим начинима и снагом. Сљедеће размишљање, мене као рудара по професији, подстакнуто је информацијом да је један бивши министар (65 г.) напаствовао дјевојчицу од 16 љета.

Човјека никада и на који начин не можемо доживљавати као искључиво засебну, изоловану јединку, која искључиво дела самостално, у зависности од структуре личности, а без утицаја васпитања, породице и друштва, а поготово без утицаја два извора, добра и зла. И та два извора најзначајније дјелују на човјека, који опет, својом највећом вриједношћу, слободом избора, дефинише своју личност. Наведено није оправдање за злодјела човјекова, већ покушај да се препозна највећи непријатељ и начин да се он побиједи, што би резултирало смањењу људског злодјелања. Један извор нуди истинску слободу, истину, љубав, правду, Живот, а други икључиво супротно, наопако, неслободу (привидслободу), лаж, страст, неправду, смрт.  Ово друго се врло вјешто и лукаво намеће и то преваром, опсјеном, имитацијом, искушењима а често и силом. Задобијање благодети првог извора не постиже се пасивношћу и песимизмом, већ сталном активношћу и надом, борећи се против искушења и „оружја“ другог извора. Крајњи циљ те борбе је остварење човјека по лику Божијем.

И све се то одражава на све сегменте људског друштва, политику, економију, науку. И највећа опасност неолиберализма (али како год назвали систем) није у томе што ће се преко њега покушати загосподарити свим земаљским ресурсима, довести човјека у робовласнички однос, већ у томе што се хоће, анестезирањем душе,  уништити човјек који је по лику Божијем, и покушати створити човјека који је у служби лукавог.

Има велики број примјера и у новијој историји гдје је лаж искориштена као повод за стравична злодјела. Навешћу само неколико примјера који се полако али сигурно разобличују. Лаж је била да је Ирак (2003. г.) посједовао оружје за масовно уништење – посљедица је била разарање државе са огромним жртвама и материјалном штетом. Лаж да је био масакр у Рачку, послужила је за НАТО агресију на Србију и Црну Гору (1999. г.). Лаж да су Срби починили геноцид и силовали 300 хиљада Муслиманки, била је повод за НАТО  бомбардовање Српске Републике (1995. г.), што је утицало на исход рата у БиХ.

У свијету је присутан процес озакоњења ненормалности и лажи, што у значајној мјери спречава нормалног човјека да се против истих бори. Озакоњују се истополни бракови и усвајање дјеце од стране таквих. Покушава се наметнути закон о забрани порицања геноцида и то оног који се није догодио.

Кажу медицинари да постоји одређен проценат људи који у себи имају латентну  настраност (хомосексуалност, педофилија) и друго сјеме зла које се може лакше реализовати ако то и друштво допушта, или чак сматра за „ин“, што би опет довело до још већег ширења тог зла.

Занимљиво је да у свијету кампању за озакоњење ненормалности воде невјерујући људи и да постоји моћна антирелигиозна снага која покушава да разори религију, а посебно Православље. Могуће је да ћемо бити свједоци не више прикривеног, већ потпуно отвореног сукоба система вриједности, истинског оптимизма и песимизма, антирелигиозних и религиозних снага.

Човјек треба да је оптимиста, зато што јеБогу све могуће и што Он види будућност и човјеков избор као и побједу човјека који је по лику Божијем, иначе га не би ни створио. „Кад је Бог са нама, ко ће против нас?“.

 

 

Бања Лука,                                                                                       Предсједник Покрета

21.06.2019.                                                                                              Дане Чанковић    

 

 

ПИСМО ПРЕДСЈЕДНИКУ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

 

 

РЕПУБЛИКА СРБИЈА

ПРЕДСЈЕДНИК РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

н/р господину Александру Вучићу, предсједнику

БЕОГРАД

 

Поштовани господине предсједниче,

 

Можда себи дајем превише слободе да Вам се у име Српског националног савјета Црне Горе још једанпут обратим отвореним писмом. Разлог за то је што је до Ваших служби које се баве питањима региона и дијаспоре теже доћи него до Вас који заиста имате много обавеза и ургентних проблема које треба решавати.

Од последњег сусрета представника српског народа из Црне Горе са Вама положај српског народа драстично се погоршао. Ускраћена су му сва стечена права, па овај тренутак неодољиво подсјећа на вријеме предреферендумске кампање о издвајању Црне Горе из заједничке државе, када су сви журили да тај посао што прије заврше како би се кроз наводно демократске процесе укључили у савремене европске токове. Како су онда готово сви журили да Црну Гору избаце из заједничке државе, сада сви журе да Србе избаце из Црне Горе, зато је мало рећи да је српски народ у Црној Гори препуштен сам себи, односно неповратној асимилацији и нестајању.

У Црној Гори актуелна власт је надредила Албанце и Бошњаке муслимане српском народу и они представљају батине у њиховим рукама за дисциплиновање, прогон и дискриминацију Срба. Све државне институције препуне су њиховим кадровима са очигледним задатком да елиминишу захтјеве и потребе српског народа.

У завршој фази прогона и асимилације Срба у Црној Гори предвиђено је, уз помоћ европских институција, а ако буде потребно и НАТО-а, урушавање вишевјековног устројства Српске православне цркве, чиме дефинитивно подривају темеље српског идентитета у Црној Гори. Таквим монструозним планом намјера им је да пониште српску постојаност у Црној Гори. До сада је српски народ једино у црквама и манастирима имао могућност окупљања и промовисања својих културних и националних потреба, а од сјутра, како су замислили након усвајања новог закона о слободи вјероиспосвјести, и то ће нам бити ускраћено. Ако смо ми генерација која то послије осам вјекова треба да дозволи, боље да нијесмо ни постојали.

Већ дуже вријеме заједно са предсједником Додиком промовишете сарадњу и заједништво двије српске државе – Републике Србије и Републике Српске. Црне Горе нема ни у резерви, макар као државе и српског народа, иако је добро познато да је она то увијек била, а и данас са сигурношћу можемо говорити да су Срби у Црној Гори натполовична већина, што недвосмислено показује припадност српском језику и Српској православној цркви.

Збуњују нас Ваши вољни, или невољни, сусрети са предсједником Црне Горе и трибине са црногорским званичницима о проблемима везаним за Косово и Метохију. Шта званична власт у Црној Гори и њен предсједник имају са Косовом и Метохијом? Зар они о Косово и Метохији, и Србији нијесу већ све рекли? Да ли сте са предсједником Црне Горе разговарали о српском народу и Вашој посјети Црној Гори? Ми Вам се надамо, а Ви како хоћете.

Очекујемо и Ваш сусрет са владикама епархија Српске православне цркве које покривају простор Црне Горе, као и приснију сарадњу са Његовим високопреосвештенством митрополитом црногорско-приморским господином Амфилохијем. Није добро да два најутицајнија Србина на најширем српском простору немају разумљивију комуникацију.

Молимо Вас да сав државнички капацитет укључите у настојања да се у Црној Гори очува српски народни идентитет и заштити Српска православна црква у Црној Гори. Ово не трпи одлагања, јер испред и иза нас су наша црква и њен вјерујући народ.

 

У Подгорици, 10. јуна 2019. године

 

                                                           

 

                                                                                                ПРЕДСЈЕДНИК

                                                                                       Др Момчило Вуксановић

         

 

СРБСКИ НАРОДНИ ПОКРЕТ - ИЗБОР ЈЕ НАШ Бања Лука, Република Српска

Од „Бонских овлаштења“, до не дај Боже убиства

Снаге које спроводе процес неправедне глобализације - разбијају све врсте суверенитета, намећу лажни систем вриједности, озакоњујују неморална „права“ изопачености, инвестирајући.., а заправо пљачкајући туђа природна богатства, рекетирајући фирме, народе и државе - свим средствима ће се супротставити онима који им стану на таквом путу. Најважније препреке су им понајвише Православље, руски и српски народ. Врло је важно да схватимо да неко има лоше намјере против Православља, а самим тим и српског народа. Тако ћемо пуно лакше доћи до најбољег рјешења и јединства. Ако нисмо свјесни тога, како да дођемо до најбоље стратегије. И ту је проблем.

Српски народ и Република Српска иако мали имају значајну улогу у пружању отпора таквој неправедној глобализацији, у којем је једна од ставки неулазак у НАТО.  У таквој ситуацији постоји потреба за вођом, изњедрен је Милорад Додик. Против њега осмишљена је стратегија широког спектра дјеловања, која би кроз процес резултирала његовим политичким уклањањем.

Опширније...

6.АПРИЛ 2019. У ПОДГОРИЦИ

 

 

Српске Новине ЦГ

 

Проф. др Миладин Шеварлић на Академској трибини: Генетски модификована храна

06 АПРИЛ 2019.

Информативно-културни центар "Свети Сава" и Српски национални савјет Црне Горе настављају са акедемском трибином у Плавој сали Српске куће. На тему „Генетски модификована храна" предавање је одржао проф др Миладин Шеварлић.

Савремена наука генетски модификовану храну дефенише као храну која је произведена од организама који су били подвргнути посебним измјенама унутар њихове ДНК-а коришћењем методе генетичког инжињерства. Уредник трибине, Будимир Дубак казао је да је из тог разлога ова тема застрашујуће битна.

Опширније...

ПОДГОРИЦА

Српски национални савјет и Српски информативно-културни центар "Свети Сава" организују Академску трибину која ће се одржати у петак  5. априла 2019. године, у 19 часова у Плавој Сали Српске куће, Булавар Станка Драгојевића бб.

На трибини ће говорити проф. др Миладин Шеварлић на тему "Генетски модификована храна". 

Са задовољством Вас позивамо да присуствујете трибини.

 

 

 

Додатне информације