СРБИЈА БЕЗ ГМО - ПРОТЕСТ ПРОТИВ БАЈЕРА

Скуп одржан у суботу, 18. маја 2019. године са почетком у 11 часова, у Београду на Тргу Николе Пашића, и потом у шетњи поред изложених фотографија око 2.000 несталих грађана Србије на Косову и Метохије - чија судбина није позната ни после 20 година, као и испред Јавног сервиса РТС - ТВ Београд - која већ четири године није организовала ниједну ТВ емисију за афирмацију СРБИЈЕ БЕЗ ГМО.

 

 

Удружење "Ко нам трује децу" Београд

 

 

 

Савез пољопривредних инжењера и техничара 

 

 

 

Испред Скупштине  

 

 

  Проф. др Миладина Шеварлића   председник Управног одбора ДСД и председник Савеза пољопривредних инжењера и техничара Србије (СПИТС).

 

 

 

Данило Тврдишић – Хуманитарна организација „Здрава Србија“ 

 

 

 

Др Јасмина Ранђеловић – Удружење грађана „Ко нам трује децу“ 

 

 

 

Марина Чолић, чита поруку генетичара Проф. др Миодрага Димитријевића

 

 

 

 

 

Драгиша Симић говори песму  Љубивоја Ршумовића "Зар ћемо дозволити" 

 

Скуп је био и у Крагујевцу у Великом парку,

 

 

 

 

 

Нишу на тргу Краља Милана ,

 

 

 

                         

 

 

Сремској Митровици на тргу Ћире Милекића

 

 

 

 

Са скупа 18.мај 2019.године

На скупу СРБИЈА БЕЗ ГМО - ПРОТЕСТ ПРОТИВ БАЈЕРА, одржаном у суботу, 18. маја 2019. године са почетком у 11 часова, у Београду на Тргу Николе Пашића, и потом у шетњи поред изложених фотографија око 2.000 несталих грађана Србије на Косову и Метохије - чија судбина није позната ни после 20 година, као и испред Јавног сервиса РТС - ТВ Београд - која већ четири године није организовала ниједну ТВ емисију за афирмацију СРБИЈЕ БЕЗ ГМО.

Порука  Проф.др Миладина Шеварлића  

Поштовани грађани Србије,

Данас, треће суботе у мају 2019. године, још једном се придружујемо СВЕТСКОМ ПРОТЕСТУ ПРОТИВ КОМПАНИЈА КОЈЕ У ЛАБОРАТОРИЈАМА ПРОИЗВОДЕГЕНЕТИЧКИ МОДИФИКОВАНЕ ОРГАНИЗМЕ (ГМО) И ЊИХОВИХ ЛОБИСТА У СВИМ ДРЖАВАМА, а посебно против антинационалних корумпираних политичара, професора универзитета и истраживача који „продају веру за вечеру“ и јефтино купљених новинара у Србији!

Као аутор текста:

 • ДЕКЛАРАЦИЈЕ ПРОТИВ УВОЗА, УЗГОЈА, ПРЕРАДЕ И ПРОМЕТА ГМО И ПРОИЗВОДА ОД ГМОкоју је, заједно са текстом касније припремљене Декларације Зелених Србије, у периоду од 30. јануара 2013. (1 - Скупштина града Чачка) до 20. децембра 2016. (136 - Скупштина општине Сјеница) ЈЕДНОГЛАСНО УСВОЈИЛО око 7000 одборника у скупштинама 136 општина и градова или 80,5% од укупно 169 општина и градова у Централној Србији и АП Војводини; и
 • „Кровне“ ДЕКЛАРАЦИЈЕ О ГЕНЕТИЧКИ МОДИФОКОВАНИМ ОРГАНИЗМИМА И ПРОИЗВОДИМА ОД ГМОкоју сам 5. маја 2017. године као нестраначки народни посланик предложио Народној скупштини Републике Србије предложио за усвајање, упућујем вам следеће три поруке:

Прва порука: И поред огромне већинске подршке народа и једногласног усвајања Декларације о ГМО од стране свих одборника у 4/5 локалних самоуправа у Србији – изузимајући највише 18 народних посланика колико их је у протекле две године подржало мој предлог „кровне“ Декларације о ГМО, 232 од укупно 250 прорежимских и опозиционих посланика НИЈЕ подржало већинско опредељење народа Србије против ГМО!?То указује да огромна већина наших посланика у Народној скупштини - чак и оних који живе на територији 136 општина и градова чије су скупштине једногласно усвојиле Декларацију против ГМО и производа од ГМО – не поштују вољу грађана и народних представника у локалној самоуправи, него су пуки послушници својих партијских лидера. Зато се у Србији морамо изборити да ГРАЂАНИ ПО ИМЕНУ И ПРЕЗИМЕНУ БИРАЈУ И ОПОЗИВАЈУ СВЕ НАРОДНЕ ПРЕДСТАВНИКЕ У СВОЈОЈ ИЗБОРНОЈ ЈЕДИНИЦИ!

Друга порука: Први пут су представници суорганизатора покрета СРБИЈА БЕЗ ГМО, са истоименом презентацијом проф. др Татјане Бранков (Економски факултет у Суботици и Новом Саду) и проф. др Миладина М. Шеварлића (председник Савеза пољопривредних инжењера и техничара – који ове године слави ЈУБИЛЕЈ 150 ГОДИНА од оснивања Друштва за пољску привреду), учествовали на 9. Европској конференцији региона без ГМО одржаној у Берлину 5. и 6. септембра 2019. године, на којој је наша презентација укључена у први пленарни део конференције, што је посебно уважавање и међународно признање за досадашње резултате у активностима против ГМО у Србији!

Трећа порука: И поред општенародне подршке и међународног признања за досадашње активности, Влада је предложила а Народна скупштина већином прорежимских посланика усвојила Закон о изменама и допунама закона о безбедности хране (Службени гласник РС, број 17 од 14. марта 2019. године) у којем су животиње више уважене од људи, јер новоусвојени назив генетички модификоване хране, нове групе хране гласи: Генетички модификована храна (без навођења да је то ГМ храна за ЉУДЕ!?)и генетички модификована храна за животиње и храна (без навођења да је  то храна за ЉУДЕ од ГМО!?) и храна од ГМО за животиње!

Зато ћу као нестраначки народни посланик ускоро поднети ЗАХТЕВ за измену и допуну Закона о измени и допуни закона о безбедности хране и предложити да здраворазумски и језичко-обмањујући назив новоусвојене посебне робне групе генетички модификована храна гласи:  Генетички модификована храна за људе и за животиње и храна од ГМО за људе и за животиње!

Трећа порука: Куповином америчког МОНСАНТА од стране немачког БАЈЕРА за 63 милијарде УСА $ (2017) коначно је престао да постоји озлоглашени МОНСАНТО, који је од стране администрације САД био заштићен чак и од судских процеса!? Од тада су амерички судови већ донели три првостепене пресуде у корист америчких грађана оболелих од канцера због Монсантовог тоталног хербицида Раундапа на бази потенцијално канцерогеног глифосата (и то у одштетним сумама од 289 милиона УСА $, затим 80 милона УСА $ и пре неколико дана за брачни пар од 2 милијарде и 55 милоона УСА $). То је условило драстичан пад акција Бајера и вероватно ће његови акционари ускоро заменити руководиоце који су кривци за пословно неодговорну куповину Монсанта.

Четврта порука: Монсанто је за јесењу сетву озиме уљане репице (наводно грешком!?) продао у Европи забрањено за коришћење ГМ семе уљане репице произведене раније од стране Монсанта у Аргентини – којим је засејано 8.000 ха у Француској и 3.000 ха у Немачкој!? У пролећној контроли „на зелено“ утврђено је да се ради о ГМ уљаној репици и Бајер је француским и немачким фармерима понудио вансудско поравњање од 2.000 € по хектару засејане површине! Ако се Бајер тако неодговорно односи према својим немачким и француским фармерима из исте Европске уније ‒ шта ли све продаје као НЕ-ГМО семе пољопривреницима који нису из ЕУ.

Зато ћу као нестраначки народни посланик ускоро поднети ЗАХТЕВ да наше Министарство пољопривреде изврши ванредну контролу површина засејаних уљаном репицом, шећерном репом и кукурузом у Србији!

Пета порука:Неопходно је да у наредном периоду формирамо Савез за СРБИЈУ БЕЗ ГМО који ће окупити представнике свих општина и градова који су усвојили Декларацију против ГМО, као и представнике научно-стручних организација и удружења у областима пољопривреде, потрошње хране и еколошке заштите.

Шеста порука: Молим све грађане Србије, а посебно учеснике скупова СРБИЈА БЕЗ ГМО да на адресу електронске поште Народне скупштине Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.пишу народним посланицима са територије општина и градова у којима живе и да захтевају од њих да гласају ЗА усвајање„Кровне“ Декларацијео ГМО – са упозорењем да у противном на наредним изборима неће гласати за њихову листу!

Како радили, тако на Бог помогао!

Београд, Крагујевац, Ниш, Сремска Митровица, ...

18. мај 2019.                                      

 

 Проф. др Миладин М. Шеварлић

 

Порука Проф. др Данице Грујичић 

Проф. др Даница Грујичић: Србија да улаже у органску, а не ГМ храну

Драги сународници,

Цео мој живот је обележило учење и усавршавање медицине, како би што боље и ефикасније помогла болеснима којима је моја помоћ потребна. Свакодневно се сусрећем са великим бројем људи који болује од најтежих болести, и данас, после свих година проведених у медицини, одговорно тврдим да је најважнији део медицине едукација и превентива како не би дошли у ситуацију да се лечимо.

Једна од најважнијих сегмената превентиве је здрав живот који поред свега на првом месту обухвата здраву храну.

Више је разлога за недовољно обраћање пажње на порекло и квалитет намирница које конзумирамо, што има за последицу нашу изложеност бројним, по здравље штетним, утицајима, а посебно кроз исхрану.

Узроци штетних утицаја намирница могу се потражити у недозвољеној количини хемије употребљеној у процесу производње хране, неправилном узгоју, обради, складиштењу или неадекватном припремању хране, што све и појединачно а свакако заједно може довести до разних озбиљних последица по здравље појединца.

Када знамо све ово, логично се намеће питање о штетности генетски модификоване хране. Нашој јавности још увек није презентован ниједан доказ да је та храна здрава, самим тим што није прошло довољно година од њене употребе у земљама у којима је дозвољена.

Са друге стране имамо истраживања више стручних људи и научника, један од њих је и француски научник Проф. Жил-Ерик Сералини, који је применом бројних научно признатих метода - доказао штетност ГМ хране.

Наша земља нема реалну потребу за производњом и употребом ГМО производа. Пре свега ми морамо да се орјентишемо на производњу здраве хране. Собзиром да смо мала земља и територијално и по броју становника, самим тим немамо потребу да на вештачки и нездрав начин повећавамо производњу, посебно када знамо да већина Србије није обрађена и искоришћена.

Србија има добре законе који забрањују производњу и промет ГМО производа. Самим тим посао свих грађана, је нешто једноставнији - сачувати већ постојеће законе и подсећати државу да примењује и контролише примену сопствених закона.

На првом месту држава мора, и кроз примену ових закона, водити рачуна о здрављу својих грађана. У том смислу, не постоји ниједан еконимски бенефит који оправдава нарушавање здравља грађана.

Србија мора бити чиста земља, која треба све више да улаже у производњу органске, а не ГМ хране.

Овакав став има везе са појединачном и друштвеном одговорношћу према здрављу и квалитету живота нашег народа, а не са било каквим политичким питањем.

У томе грађани морају бити јединствени, упорни и истрајни у борби за здраву жвиотну средину, чисте реке, чисту земљу, здрав ваздух и здраву храну.

Лично сам противник производње и употребе ГМО производа, како за индиректно конзумирање кроз ланац исхране, тако и за непосредну људску употребу, стога и дајем подршку организацијама и грађанима који су свесни дугорочне опасности ГМО производа по здравље људи.

Београд, 18. маја 2019.

Проф. др Даница Грујичић

 

Порука генетичара проф. др Миодрага Димитријевића

Проф. др Миодраг Димитријевић: Забрана ГМО - правилан став већине Србије

Драга браћо и сестре!

Поносна и слободарска Шумадијо!

Питање генетички модификованих организама у пољопривреди не може да се правилно сагледа без ширег погледа на ситуацију у којој се налазимо.

Лјудска популација се експлозивно увећава!

У прошли век смо ушли са 1,7 милијардом душа, а из њега смо изашли са шест милијарди. Већа сада нас има преко 7,5 милијарди. Да бисмо досегли прву милијарду требало нам је, од постанка човека до 1800. године, дакле преко 150.000 година. Седму милијарду смо створили за 10 година, а сада стремимо ка осмој. Уједињене нације пројектују да ће да нас буде скоро 10 милијарди већ 2050. године! Сада нам је потребно само десетак година да се бројно увећамо у оној мери за коју нам је до пре два века требало више од 200.000 година!

Пред нама је тежак задатак. Да обезбедимо прехрамбену сигурност за 11 милијарди душа и да то учинимо на начин који ће да сачува, па и опорави, нашу озбиљно нарушену животну средину.

У наредних 30-40 година потребно је да се производња хране повећа, зависно од процена за 60-100%. При чему смо већ изгубили 25% обрадивог земљишта, које и даље нестаје стопом од 1% годишње.

Питање производње хране није више питање борбе против глади у појединим државама и областима у свету. Питање производње хране је данас питање опстанка људске врсте! Међутим, питање опстанка је и очување животне средине!

Пут којим тренутно идемо мора да се мења и то одмах. Данас се у свету троши 1.8 трилиона долара годишње на развој нових оружја и свега 50 милијарди долара на налажење бољих путева у производњи хране! Који су наши глобални приоритети?

Шта нам је прече? Хлеб, или метак? Или је и хлеб већ постао метак? Калибар тог хлеб-метка све више расте јер је потражња за храном све већа.

Данас имамо концентрацију производње хране у рукама мањег броја пребогатих и моћних корпорације. Данас је свако друго зрно које се посеје у свету власништво једне од 10 највећих семенских компанија. Код појединих пољопривредних култура чак 3 од 4 посејана зрна су у њиховом власништву. Глобализација корпоратизацијом не решава проблем, већ га увећава. Продубљује се разлика између богатих и сиромашних. Сиромаштво је најгори вид насиља. Сиромаштво изазива ратове, а то сигурно није пут спаса живота на Земљи! Махатма Ганди је рекао «Земља даје довољно да задовољи свачије потребе, али не и свачију похлепу!»

Та похлепа доводи до бруталног отимање ресурса, које моћни силом свог крађом стеченог богатства чине широм планете. Могућа жртва су сви оне који су слабији од њих. Да би се ресурси отели са што мањим отпором, жртва се пре тога слаби дезоријентацијом. Дезоријентација има три ноге - комплекс ниже вредности, дефетизам и неповерење. Комплекс ниже вредности се храни сталним уливањем у главу да је жртва „мали народ“. Шта више „мали и сиромашни народ“!!! Из тога следи и дефетизам, јер „мала и сиромашна“, жртва не може ни да помишља да се супротстави невидљивим и видљивим центрима моћи, нити мрежи корупционашки повезаних група. Међутим, основна полуга дезоријентације је стварање атмосфере неповерења. Рушењем система, институција, прљања свега што је једном народу свето и потребно за нормално функционисање и развој, ствара се ситуација забуне и конфузије. Рађа се сумња и неповерење. Разара се система образовања, посебно високог образовања и ради се против развоја науке.

Када је наука разорена, а научна мисао компромитована, нестаје њена основна улога да подстиче мисао и здрав разум. Када је образовање на коленима, ствара се страх, јер се човек највише боји онога о чему нема појма!

Намерно се ствара плодно тло за самообразоване и нестручне пророке, који се намећу као лажни ауторитети. Они не подстичу мисао, већ веровање. Лјуди формирају ставове о феноменима на основу веровања и емоција, а не на основу чињеница и наука. То људску заједницу своди на племе и враћа нас хиљаду година уназад.

Некоме одговара да нас сведе на племе, јер се племену лакше отима слобода, отимају ресурси. Када се врати историјски сат и друштво се поново сведе на племе, лакше се доведе у свој резерват, на свој казан. Тако се ствара ореловско друштво, где малобројна елита влада многобројном рајом.

Производња хране, од њиве до трпезе, је до пре тридесетак година била могућност свих. Сада је то, силом новца и оружја, могућност мање ексклузивне групе оних који су отели науку из наших руку и закључали је у своје затворене системе.

Прехрабена сигурност човечанства све више зависи од воље корпорација и појединих држава и државних заједница.

Србија у сусрету са трансгеном технологијом и генетички модификованом храном, треба да буде мудра, образована и научно спремна. Србија у сусрету са ГМО мора да има законска акта која нису преписивана, већ писана нашим умећем, нашом стручношћу и мишљу, а у складу са најбољим државним интересом. Србија у сусрету са ГМО мора да има стручне и добро организоване институције. Само тада и само тако се понашамо као озбиљно и одговорно друштво.

Већина Србије је, уз сва ометања и уношења забуне, по ко зна који пут заузела правилан и морално исправан став. Преко 130 локалних самоуправа, које су усвојиле Декларацију о забрани ГМО, су јасно исказале своје мишљење о увођењу ГМО у Србију.

То показује да Срби нису «мали народ», јер се величина народа не мери бројем, већ моралном матрицом одлука, ставова и чињења. Величина народа се мери неприклањањем јарму и неправди. То показује да Срби нису ни «сиромашан народ», је се богатство не мери новцем већ генетичким наслеђем гена СЛОБОДЕ и Божије ПРАВДЕ. Богатство је и схватања да слобода нема цену, јер без слободе човек је РОБ!

Наша нада је у еколошки оправданим и здравствено безбедним начинима производње хране. Производњи хране су потребне чисте технологије. Прљава технологија производње, каква је још увек трансгена технологија, није део решења, већ продубљивање проблема. А ми и без ње имамо довољно проблема!

Наш став је да се одржи и развија живот, а не да нам је будућност у решавању дилеме да ли ћемо пре да нестанемо због недостатка хране, или зато што смо уништили нашу животну средину! Наш став је став слободног и још непокореног дела човечанства! Тиме се Србија, по ко зна који пут сврстала на страну слободе, мудрости и људскости. Наш велики и богати народ, никада «мали и сиромашан»!

Како радили, тако на Бог помогао!

Нови Сад, за 18. мај 2019. Проф. др Миодраг Димитријевић

 

Конференција за новинарe

СРБИЈА БЕЗ ГМО – ПРОТЕСТ ПРОТИВ БАЈЕРА

 

У среду, 15. маја 2019. године у 11 часова, у просторијама Друштва српских домаћина (ДСД) у Београду, Трг Николе Пашића 4/2, одржана је Конференција за новинаре поводом организовања скупа СРБИЈА БЕЗ ГМО - ПРОТЕСТ ПРОТИВ БАЈЕРА који се у суботу 18. маја 2019. са почетком у 11 часова одржава у:

 • Београду на Тргу Николе Пашића, 
 • Крагујевцу у Великом парку (код Фонтане),
 • Нишу на Тргу краља Милана, и у
 • Сремској Митровици на Тргу Ћире Милекића.

На Конференцији за новинаре су говорили представници суорганизатора скупа СРБИЈА БЕЗ ГМО:

 • Данило Тврдишић – Хуманитарна организација „Здрава Србија“ ,
 • Др Јасмина Ранђеловић – Удружење грађана „Ко нам трује децу“ ,
 • Проф. др Миладин М. Шеварлић – председник Управног одбора ДСД и председник Савеза пољопривредних инжењера и техничара Србије (СПИТС).

Конференцији за новинаре су присуствовали новинари и сниматељи Радио телевизије Републике Српске и Радио Београда – Први програм, а изјаве је преузела и редакција листа Новости.

 

Организатори позивају све грађане, посебно родитеље са децом и чланове еколошких организација, удружења пољопривредника и удружења потрошача да присуствују скуповима СРБИЈА БЕЗ ГМО и, поред напред наведених говорника, чују и посебне поруке стручњака:

 • Проф. др Данице Грујичић – Медицински факултет у Београду,
 • Проф. др Миодрага Димитријевића – Пољопривредни факултет у Новом Саду,
 • Проф. др Татјане Бранков – Економски факултет у Суботици.

На скуповима ће се читати и песма Љубивоја Ршумовића: ЗАР ЋЕМО ДОЗВОЛИТИ ДА ЗЛОТВОРИ ЛИКУЈУ ДОК НАС ГЕНЕТСКИ МОДИФИКУЈУ, а наступиће и други учесници културног програма.

 

 

Подгорица 2019.

Српске Новине ЦГ

 

Проф. др Миладин Шеварлић на Академској трибини: Генетски модификована храна

Информативно-културни центар "Свети Сава" и Српски национални савјет Црне Горе настављају са акедемском трибином у Плавој сали Српске куће. На тему „Генетски модификована храна" предавање је одржао проф др Миладин Шеварлић.

Савремена наука генетски модификовану храну дефенише као храну која је произведена од организама који су били подвргнути посебним измјенама унутар њихове ДНК-а коришћењем методе генетичког инжињерства. Уредник трибине, Будимир Дубак казао је да је из тог разлога ова тема застрашујуће битна.

Професор Миладин Шеварлић казао је да је ГМО тројански коњ у сектору исхране.

Он је додао да је то разлог зашто мултинационалне компаније из западних замаља купују изворе воде и обрадиве површине, да би посредством хране контролисали људе.

Наредна трибина биће одржана 12. Априла, на којој ће на тему „Светосавље у Црној Гори“ говорити проф Предраг Вукић.

 

 

 

 

 

Профеор Шеварлић је направио паралелу између ријечи америчког дипломате Хенрија Кисинџера и филозофије која покреће ГМО, “Онај ко влада нафтом влада и државом”, па би се у свијету исхране која је штетна по људе могло рећи да “онај ко влада храном влада и људима”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Он је истакао да једна од теза зашто се производи оваква храна. То је нехумана метода за смањење броја становника на земљи. Он се осврнуо и на последице ратних дешавања на пољоривреду али и здравље људи.

Говор проф. др Миладина Шевралића у Парламенту РС о предлогу Декларације о ГМО

На улаз у обданиште „Мала сирена“ у Земуну, стоји постер на коме пише: „Ако се не зна ко је отац, храна у тањиру је мајка свих болести“. То је добра поука за малу децу, али надам се и за нас када треба да разматрамо Декларацију о генетички модификованим организмима и производа од генетички модификованих организма.

Опширније...

Додатне информације