Србија без ГМО

Међународни протест "Марш против Монсанта 2017" - СРБИЈA БЕЗ ГМО
Јавни скуп и покрету СРБИЈА БЕЗ ГМО, у организацији Друштва српских домаћина, Удружења „Ко нам трује децу“, Хуманитарне организације „Здрава Србија“  као и других нестранчких и невладиних организација, одржан је на Тргу републике у Београду 20. маја 2017. године. Организовано је и прикупљање прилога за помоћ за народне кухиње Србима на Косову и Метохији. Учесници скупа скупили су донацију у износу од 32 500,00 динара. Ову донацију Друштво српских домаћина је 24. маја текуће године уплатило на рачун Епархије рашко-призренске – манастир Грачаница (360-0012622700003-39).
Цео снимак скупа погледајте овде:

После предвиђеног програма учесници скупа кренули су у породичну шетњу и предали захтеве Народној скупштини Републике Србије и Радио телевизији Србије.

Захтев Народној скупштини Републике Србије се односи на  расписивање референдума са питањем: „Да ли сте »ЗА« или »ПРОТИВ« увоза, гајења, прераде и промета ГМО и производа од ГМО на територији Републике Србије?“

Пре предаје захтева учесници скупа су положили венац испред Скупштине на тзв. српски “Зид плача“.

Проф. др Миладин М. Шеварлић предаје захтев Народној скупштини
Републике Србије.
Љиљана Браловић-песникиња, Душица Чолић-председница ДСД ОКО Параћин,
Проф. др Миладин М. Шеварлић- председник УО ДСД, Милица Војић Марковић
председница Одбора за заштиту животне средине у ранијем сазиву НС РС,
др вет. мед. Зоран Јовановић-председник Удружења "Ко нам трује децу".

Предаја захтева РТС-у за организовање ТВ расправа на тему: „Да ли су
 ГМО и производи од ГМО здравствено и еколошки безбедни“.
Проф. др Миладин М. Шеварлић- председник УО ДСД, Марина Чолић
координатор активности ДСД, Милица Војић Марковић
председница Одбора за заштиту животне средине у ранијем сазиву НС РС,
Љиљана Браловић-песникиња,
 др вет. мед. Зоран Јовановић-председник Удружења "Ко нам трује децу".
Проф. др Миладин М. Шеварлић и Милица Војић Марковић- предаја захтева РТС-у.

Учесници скупа су покушали да предају и захтев Влади Републике Србије за утврђивање одговорности чланова Владе и запослених у државним институцијама, за неистине о ГМО у јавним изјавама и присуство ГМО и производа од ГМО у Србији.

У исто време и са истим порукама марш се одржао у Крагујевцу и Нишу.

Проф. др Миладин М. Шеварлић- аутор кровне Декларације о ГМО,
председник УО ДСД.

Миша Ћирић- модератор скупа.
Певачка група "Дрина" из Бадовинаца.

Др вет. мед. Зоран Јовановић-председник Удружења "Ко нам трује децу".

Душица Чолић-председница ДСД ОКО Параћин,
Проф. др Миладин М. Шеварлић- председник УО ДСД,
проф. др Даница Грујичић-председница Удружења "Здрава Србија".

Проф. др Даница Грујичић-председница Удружења "Здрава Србија".
Драган Радовић-економиста.
Миша Ћирић-модератор скупа,
Миљан Ћеранић-председник ДСД Одбора за породицу, омладину и спорт,
Бошко Маринковић-афористичар.
Милица Војић Марковић-
председница Одбора за заштиту животне средине у ранијем сазиву НС РС.
Проф. др Драган Глигоријевић- председник "Sacen International".

Друштво српских домаћина је 5. фебруара 2013. године усвојило Декларацију о ГМО, чији је аутор проф. др Миладин М. Шеварлић.
У складу са усвојеном Декларацијом о ГМО и поводом "Марша против Монсанта" - који се треће суботе у мају организује сваке године у свим земљама света, Друштво српских домаћина, у сарадњи са другим невладиним и нестраначким организацијама, у суботу, 20. маја, са почетком у 11 часова, на Тргу републике у Београду, организује ЈАВНИ СКУП У ПОКРЕТУ под називом СРБИЈА БЕЗ ГМО.

На скупу СРБИЈА БЕЗ ГМО упутићемо следеће поруке:

Ми не желимо ГМО на нашој територији!
И наша деца имају право да се здраво хране!
Оставимо земљу наших предака, нашој деци без ГМО!
Оно што нам је 1999-те „даривао“ НАТО, данас нам на тањире "сервира" Монсанто!

Јавни скуп у покрету за СРБИЈУ БЕЗ ГМО одржаће се у два дела:
МИТИНГ ЗА СРБИЈУ БЕЗ ГМО на Тргу републике, са почетком у 11 часова и следећим програмом и учесницима:

1. Отварање митинга - модератор Миша Ћирић.
2. Песма „Здрава храна за здраву децу“ – песник Љубивоје Ршумовић, који ће, после рецитације песме, потписивати своје књиге деци и родитељима (уколико књиге буду донели на потписивање).
3. Полагање Дечије заклетве за очување човекове и природне средине, по тексту из 1914. године - чита песникиња Љиљана Браловић.
4. Ми не желимо ГМО на нашој територији! - проф. др Миладин М. Шеварлић, аутор текста Прве декларације о ГМО, коју су једногласно усвојили одборници Скупштини града Чачка, на седници 30. јануара 2013. године. Текст ове Декларације, укључујући и текст друге декларације коју су сачинили Зелени Србије, једногласно су усвојили одборници у скупштинама 135 градова и општина или 80% од укупно 169 градова и општина у Републици Србији (без података за АП Косово и Метохију).
Текст Прве декларације против увоза, узгоја, прераде и промета ГМО и производа од ГМО, чита модератор скупа Миша Ћирић.
5. Песма МОНСАНТО – Бора Ђорђевић Чорба: "Монсанто не сери за чери".
6. „И деца у Србији имају право да се хране здраво“ и поруком под насловом "Ако се не зна ко је "отац", "мајка" свих болести је храна у тањиру" – др вет. мед. Зоран Јовановић, председник Удружења грађана "Ко нам трује децу" (www.konamtrujedecu.rs).
7. Песма ЗЕМЉА – песникиња Љиљана Браловић.
8. Порука мултинационалним ГМ компанијама, увозницима ГМО и производа од ГМО и ГМО лобистима у Србији: „Крајње је време да нам савест проради и да нам памет проговори!“ – проф. др Даница Грујичић, председница Удружења „Здрава Србија“.
9. Песма „Србија“ – мушка певачка група „Дрина“ из Мачве.
10.Порука генетичара: „Сачувајмо српску храну у свом тарињу“ – проф. Др Миодраг Димитријевић.
11. Сплет градских песама – женски анасмбл „Гледанице“ уз пратњу Ратислава Благојевића са хармоником.
12. „Ко предаје/продаје српско тржиште хране од 5 милијарди евра?“ – економиста Драган Радовић.
13. „Како да Србија о(п)стане без ГМО?“ – Милица Војић Марковић.
14.  Афоризми Бошка Маринковића: Не бисмо ми данас овде били, да су наши стари земљу овако страницма нудили.
За ГМО политику српски ратар пет пара не даје; па тврдоглаво неће оранице странцима нипошто да продаје.
На нашем тржишту меса, Боже ме прости, тврде да је наше месо лоше и да је зато боље да једемо увозне кости.
У уништеним фабрикама за производњу трактора на топ листи је песма: "Ко те име тај те нема!".
Институти наши производе семе које добро роди, ал све је то џаба-сада се форсира да само увозни ГМО буде у моди.
Велики тајкуни наши, угланом су, генетски модификовани богаташи.
Наука за децу и унуке кад има баке читају бајке вечне: чери парадајз нема гене рибе-то знају и све видре речне.
Порука за баке, деке, маме и тате: треба да знате за кога да гласате.

ПОРОДИЧНА ШЕТЊА: "Референдум за Србију без ГМО", улицама Коларчева, Теразије, Трг Николе Пашића, Таковска, Кнеза Милоша и Немањина.
1. Од Трга републике до Народне скупштине Републике Србије, са читањем кровне Декларације о ГМО и производима од ГМО, коју је аутор и народни посланик проф. др Миладин М Шеварлић предао на разматрање и усвајање Народној скупштини Републике Србије 5. маја ове године. Текст чита модератор Миша Ћирић, а делагација учесника протеста предаје захтев Народној скупштини Републике Србије да донесе Одлуку о спровођењу референдума са питањем: „Да ли сте »ЗА« или »ПРОТИВ« увоза, гајења, прераде и промета ГМО и производа од ГМО на територији Републике Србије?“, уз песму „Ово је Србија“ ансамбла „Гледанице“ и пратњу Ратислава Благојевића са хармоником.
2. Од Народне скупштине до РТС-а и предаја Захтева за организовање ТВ расправа на тему: „Да ли су ГМО и производи од ГМО здравствено и еколошки безбедни“, са поруком учесника шетње „Наука није зец да се од свакога плаши, али није ни магарац да је свако јаше“ и уз песму Љиљане Браловић „Ово није молитва“.
3. Од РТС-а до Владе Србије и предаја Захтева за утврђивање одговорности чланова Владе и запослених у државним институцијама, за неистине о ГМО у јавним изјавама и присуство ГМО и производа од ГМО у Србији, уз афоризме Бошка Маринковића.

Пратеће активности:

-Полагање дечје заклетве по тексту из 1914. године.
-Фотографисање са учесницима скупа "Србија без ГМО".
-Прикупљање прилога за народну кухињу Срба на АП Косово и Метохија.
*Напомена: На јавном скупу за СРБИЈУ БЕЗ ГМО забрањено је присуство учесника са маскама на лицу и капуљачама на глави, са партијским заставама, као и другим обележјима и транспарентима којима се вређа достојанство људи, нација и вера.

Истовремено са Београђанима "маршираће" и Крагујевчани, јавни скуп у покрету истог назива "Србија без ГМО - Марш против Монсанта" заказан је у Великом парку за суботу 12. мај од 11 часова и 30 минута.

Све што до сада нисте знали, а желите да сазнате о ГМО погледајте на порталу:  www.prviprvinaskali.com/clanci/o-gmo.html

ЗАР ЋЕМО ДОЗВОЛИТИ

Зар ћемо дозволити да злотвори ликују
Када нас генетски модификују?

Ево шта буде с’ науком о генима,
кад падне у руке светским кретенима!

Онима што рачун не полажу ником
кад образ укрсте с’ новчаником!

Оним што се баве генетском манијом-
да Србе укрсте с боранијом!

Онима који пуцају од поноса-
кад створе пасуљ с’ укусом лососа!

Они су спремни, методом истом
Да укрсте Јуду с’ Исусом Христом!

Мисле да смеју, што ни бог не уме-
да укрсте анђеле и монструме!

Бог их презире, ал’ ко Бога пита?
Питају се богови новца и профита!

ГМО је страна речца, плаћеница!
Ја сам је проучио професорски, помно,
и закључио то је скраћеница
Од модификоване српске речи ГоМнО!

Маја, 2017. Љубивоје Ршумовић

Ко предаје/продаје тржиште вредно преко пет милијарди долара?
Велике мултинационалне компаније улажу огромна финансијска средства како би се проширила употреба ГМО семена што би довело до огромног повећања коришћења ГМО хране.
Њихов основни мотив је профит! Светско тржиште семена на годишњем нивоу вредно је 500 милијарди долара. Жеља и циљ произвођаца ГМО семена је да у потпуности овладају светским тржиштем, да постану монополисти. Тренутно, само пет компанија производи преко 90% свих ГМО семена, предњачи немачки Баyер у чијем ће ускоро бити и амерички Монсанто.

Ко једном купи њихова семена, мораће их куповати сваке године, разлог томе је увођење такозване „терминатор технологије“. Ради се о уграђивању гена који уништава семе биљке и оно се не може користити следеће сезоне, у пракси се старо семе за наредну сезону користило чак до 80%.

Ако сељак жели да користи друга семена, она која нису генетски модификована неће моћи, земљиште на којем се једном посеје ГМ семе, наредних 10 година је јалово за сваку природну културу која је раније била сејана традиционалним начином.

И тако је остварена потпуна контрола производње хране, произвођац је принуђен да купује ГМО семена од МОНОПОЛИСТА!
Шта то значи у пракси?

Купили сте ГМО семе, кренули сте у призводњу хране. Већ наредне године цене семена могу бити двоструко веће, троструко, ви их морате купити јер немате избора. Бас због тога, Монсанто и други произвођаци од 1996.г. цене модификованих семена висеструко су увецали. Постоји и гори сценарио, произвођац мозе да вас остави без семена, земља остаје без сетве, народ остаје гладан.

Домаће тржиште хране вредно је преко 5 милијарди УС $ и то у условима тешке економске кризе када је куповна моћ значајно смањена. У 2016.г. извоз хране из Србије достигао је 3,2 млрд. УС $. Када бисмо користили све наше пољопривредне ресурсе, улозили у аграр, покренули прерађивацку индустрију, извоз хране из Србије могао би бити знацајно веци, између 10 и 20 милијарди евра.

Ако бисмо почели ГМО прозводњу наш извоз био би нула долара, не бисмо имали коме да извеземо нашу пшеницу, кукуруз, јабуку, малину… стопиран би био и извоз свих врста меса. Традиционално наше тржиште је Русија у којој је у потпуности забрањено коришћење ГМО хране. За извоз би нам остале само земље које користе ГМО храну, проблем је што би оне саме имале довољно сопствених производа.

Интерес мултинационалних компанија и није да Србија производи храну за извоз, није им интерес ни да је производи довољно за сопствени народ, њих занима да наше оранице буду потпуно необрађене, како би западне земље своје вишкове хране пласирале нашем становништву.

Ништа ново, сценарио већ виђен у Србији.

Зар није домаћа индустрија пољопривредних машина уништена, скоро угашена, , искључиво да би се отворило тржиште страним произвођачима истих производа. Још увек памтимо Змај комбајне, ИМТ тракторе. Само гашењем ИМТ-а страним произвођчачима трактора ослобођено је тржиште вредно преко десет милијарди УС $

Да нам се не би догодила судбина индустрије пољопривредих машина морамо стопирати ширење ГМО, сачувати наша семена, морамо сачувати наше оранице, стопирати продају преосталог непродатог војвођанског земљишта које од 01. септембра могу куповати странци, морамо сачувати и наш ПКБ!!!

Србија може бити велики прозвођач и извозник здраве и органске хране, па зашто то и не буде!

На нама је да се изборимо!
Драган Радовић, економиста.