ВАНДАЛИ ОСКРНАВИЛИ СПОМЕНИК 1300 КАПЛАРА

Друштво српских домаћина поднело је Захтев за хитно проналажење починиоца скрнављења споменика Батаљона 1300 каплара у Ужицу и њихово кажњавање.

 

Друштво српских домаћина даривало споменик 1300 каплaра Ужицу.
Споменик борцима батаљона 1300 каплара, чију је израду финансирало Друштво српских домаћина, свечано је откривен 9. маја 2019. на Тргу Светог Саве, испред зграде Ужичке гимназије. На тај начин је симбол младости у борби за слободу у Првом светском рату постао део јавног простора у Ужицу.

Бронзана скулптура је висине 2,1 метар и представља младог српског војника из Првог светског рата коме је пушка о десном рамену, док у левој руци држи књиге.
Иницијатива за подизање споменика потекла је од Друштва српских домаћина, које је, како је рекао потпредседник Страин Шуљагић, “ни владине ни невладине организације, већ Удружење које је посвећено неговању традиције и поштовања достојних вредности српског друштва”, које је и финансирало израду споменика.
Аутор споменика је академски вајар из Ужица, Наташа Марковић, ђак прве генерације ученика Уметничке школе Ужице, која се након студија, вратила у свој град где ради као професор у школи из које је кренула путевима уметничког усавршавања.
Скупу је присуствовао велики број грађана, представници Града, армије, Цркве, посебно средњошколске омладине.
Скупу су у име Друштва српских домаћина, поред потпредседника Страина Шуљагића, који се и обратио присутнима, присуствовали још и Живота Михаиловић, помоћник председника Друштва за посебна питања, као и потпредседници Друштва Мома Вуксановић (председник Српског националног Савета у Црној Гори) и Слободан Ерић.
У име Друштва српских домаћина, на откривању споменика чији је свечани чин скидања заставе са фигуре које представља младог ратника са обележјима војника, учесника Првог светског рата, препуштена младим људима- средњошколцима. Страин Шуљагић је подсетио на стварање и судбину овог батаљона. Генерација питомаца тадашњих војних академија, након само два месеца обуке у Нишу је добила чин каплара и по наређењу Врховне команде упућени на фронт у најодговорније војне задатке. Међу овим младим ратницима било је и 17 ученика Ужичке гимназије, међу којима су и Милан Јањушевић, Миодраг Верговић, Миладин Пећинар. У емотивном обраћању, Шуљагић је подсетио и на писање тадашње иностране штампе о јединственом случају да један народ на ратиште шаље своју будућности, генерације које тек стасавају и пред којима је задатак да бране, уместо да граде своју земљу. Такође је истакао и чињеницу да је Први светски рат био јединствен случај у српској историји када је народ био јединствен, без политичких, страначких и идеолошких подела, а да га је ујединила борба за опстанак.

Додатне информације