ДСД ОО Горњи Милановац на слави Соколског друштва СОКО Добрун- Вишеград

На позив Српског соколског друштва СОКО Добрун – Вишеград, Друштво српских домаћина Општински одбор Горњи Милановац посетио је Манастир Светог Николаја у Добрунској Ријеци код Вишеграда, где је узео учешће у прослави Светог Василија Острошког Чудотворца, иначе славе ССД СОКОДобрун – Вишеград.
Деветочлану делегацију Друштва српских домаћина из Горњег Милановца чинили су председница Љиљана Браловић, потпредседник Драган Васић и секретар Мирослав Вујанић, затим песник и члан ДСД Радош Марковић, Драгана Столица, као и подмладак удружења на челу са најмлађим домаћином Ђорђем Вујанићем.
Разлога за одлазак у Добрунску Ријеку и Манастир Светог Николаја било је више. Наиме,у овом манстиру је седиште Издавачкекуће ДАБАР Митрополије дабробосанске, која је, заједно са ССД СОКО, издавач прве збирке песама Ђорђа Вујанића „На раменима предака“. Овом приликом Ђорђу Вујанићу је уручено посебно признање  Српског соколског друштва за оригиналну прву збирку песама у издању ССД СОКО и ИК ДАБАР. Поред Ђорђа, све присутне је поздравила и својим стиховима орадостила председница ДСД Општинског одбора Горњи Милановац Љиљана Браловић.
Након свечаног дела, делагација Друштва српских домаћина је остала у срдачном разговору са архимандритом Јованом (Гардовићем), игуманом ове свете обитељи и духовником Соколског друштва и Славком Хелетом, председником ССД СОКО Добрун – Вишеград. Представници нашег удружења су укратко упознали домаћине са главнимциљевима нашег друштва,као што су старање о породици, очување традиције и подршка развоју села, али и са одређеним активностима које Друштво српских домаћина подузима с циљем како би подстакли опстанак, обнову и развој села.Како цео крај и села у широј околини манастирског комплекса проживљавају исту драму као и сеоска подручја у Србији, ово је иницирало потребу за зближавањем и сарадњом по овим питањима.
Поред овога,иницирана је идеја о заједничкој сарадњи у ширем смислу, а пре свега у раду са децом и омладином, све са циљем зближавања и саборног деловања нашегнарода са обе стране Дрине.
На крају је договорено да се узврати посета нашем друштву од стране Соколског друштва, као и да се покрене инцијатива за потписивање меморандума о сарадњи два удружења. Свеопшти је закључак да посете и свечанесусрете поводом прослављања одређених празника треба искористити и радно како би се разменила искуства и мишљења, те тако добила јаснија слика о заједничким интересима и саборним начинима деловања на добро роду нашем.
Погледајте фотографије са догађаја: