ПИСМО ПРЕДСЈЕДНИКУ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

н/р господину Александру Вучићу, предсједнику

БЕОГРАД

Поштовани господине предсједниче,

Можда себи дајем превише слободе да Вам се у име Српског националног савјета Црне Горе још једанпут обратим отвореним писмом. Разлог за то је што је до Ваших служби које се баве питањима региона и дијаспоре теже доћи него до Вас који заиста имате много обавеза и ургентних проблема које треба решавати.

Од последњег сусрета представника српског народа из Црне Горе са Вама положај српског народа драстично се погоршао. Ускраћена су му сва стечена права, па овај тренутак неодољиво подсјећа на вријеме предреферендумске кампање о издвајању Црне Горе из заједничке државе, када су сви журили да тај посао што прије заврше како би се кроз наводно демократске процесе укључили у савремене европске токове. Како су онда готово сви журили да Црну Гору избаце из заједничке државе, сада сви журе да Србе избаце из Црне Горе, зато је мало рећи да је српски народ у Црној Гори препуштен сам себи, односно неповратној асимилацији и нестајању.

У Црној Гори актуелна власт је надредила Албанце и Бошњаке муслимане српском народу и они представљају батине у њиховим рукама за дисциплиновање, прогон и дискриминацију Срба. Све државне институције препуне су њиховим кадровима са очигледним задатком да елиминишу захтјеве и потребе српског народа.

У завршој фази прогона и асимилације Срба у Црној Гори предвиђено је, уз помоћ европских институција, а ако буде потребно и НАТО-а, урушавање вишевјековног устројства Српске православне цркве, чиме дефинитивно подривају темеље српског идентитета у Црној Гори. Таквим монструозним планом намјера им је да пониште српску постојаност у Црној Гори. До сада је српски народ једино у црквама и манастирима имао могућност окупљања и промовисања својих културних и националних потреба, а од сјутра, како су замислили након усвајања новог закона о слободи вјероиспосвјести, и то ће нам бити ускраћено. Ако смо ми генерација која то послије осам вјекова треба да дозволи, боље да нијесмо ни постојали.

Већ дуже вријеме заједно са предсједником Додиком промовишете сарадњу и заједништво двије српске државе – Републике Србије и Републике Српске. Црне Горе нема ни у резерви, макар као државе и српског народа, иако је добро познато да је она то увијек била, а и данас са сигурношћу можемо говорити да су Срби у Црној Гори натполовична већина, што недвосмислено показује припадност српском језику и Српској православној цркви.

Збуњују нас Ваши вољни, или невољни, сусрети са предсједником Црне Горе и трибине са црногорским званичницима о проблемима везаним за Косово и Метохију. Шта званична власт у Црној Гори и њен предсједник имају са Косовом и Метохијом? Зар они о Косово и Метохији, и Србији нијесу већ све рекли? Да ли сте са предсједником Црне Горе разговарали о српском народу и Вашој посјети Црној Гори? Ми Вам се надамо, а Ви како хоћете.

Очекујемо и Ваш сусрет са владикама епархија Српске православне цркве које покривају простор Црне Горе, као и приснију сарадњу са Његовим високопреосвештенством митрополитом црногорско-приморским господином Амфилохијем. Није добро да два најутицајнија Србина на најширем српском простору немају разумљивију комуникацију.

Молимо Вас да сав државнички капацитет укључите у настојања да се у Црној Гори очува српски народни идентитет и заштити Српска православна црква у Црној Гори. Ово не трпи одлагања, јер испред и иза нас су наша црква и њен вјерујући народ.

У Подгорици, 10. јуна 2019. године

ПРЕДСЈЕДНИК

Др Момчило Вуксановић

СРБСКИ НАРОДНИ ПОКРЕТ - ИЗБОР ЈЕ НАШ Бања Лука, Република Српска

Од „Бонских овлаштења“, до не дај Боже убиства

Снаге које спроводе процес неправедне глобализације - разбијају све врсте суверенитета, намећу лажни систем вриједности, озакоњујују неморална „права“ изопачености, инвестирајући.., а заправо пљачкајући туђа природна богатства, рекетирајући фирме, народе и државе - свим средствима ће се супротставити онима који им стану на таквом путу. Најважније препреке су им понајвише Православље, руски и српски народ. Врло је важно да схватимо да неко има лоше намјере против Православља, а самим тим и српског народа. Тако ћемо пуно лакше доћи до најбољег рјешења и јединства. Ако нисмо свјесни тога, како да дођемо до најбоље стратегије. И ту је проблем.

Српски народ и Република Српска иако мали имају значајну улогу у пружању отпора таквој неправедној глобализацији, у којем је једна од ставки неулазак у НАТО.  У таквој ситуацији постоји потреба за вођом, изњедрен је Милорад Додик. Против њега осмишљена је стратегија широког спектра дјеловања, која би кроз процес резултирала његовим политичким уклањањем.

6.АПРИЛ 2019. У ПОДГОРИЦИ

Српске Новине ЦГ

Проф. др Миладин Шеварлић на Академској трибини: Генетски модификована храна

06 АПРИЛ 2019.

Информативно-културни центар "Свети Сава" и Српски национални савјет Црне Горе настављају са акедемском трибином у Плавој сали Српске куће. На тему „Генетски модификована храна" предавање је одржао проф др Миладин Шеварлић.

Савремена наука генетски модификовану храну дефенише као храну која је произведена од организама који су били подвргнути посебним измјенама унутар њихове ДНК-а коришћењем методе генетичког инжињерства. Уредник трибине, Будимир Дубак казао је да је из тог разлога ова тема застрашујуће битна.

ПОДГОРИЦА

Српски национални савјет и Српски информативно-културни центар "Свети Сава" организују Академску трибину која ће се одржати у петак  5. априла 2019. године, у 19 часова у Плавој Сали Српске куће, Булавар Станка Драгојевића бб.

На трибини ће говорити проф. др Миладин Шеварлић на тему "Генетски модификована храна".

Са задовољством Вас позивамо да присуствујете трибини.

ГОДИШЊА СКУПШТИНА СРПСКОГ КУЛТУРНОГ ДРУШТВА ШТАЈЕРСКА ЗАЈЕДНИЦА ИЗ МАРИБОРА

ŠTAJERSKE NOVICE so vpisane v razvid medijev, ki ga vodi Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, pod zaporedno številko 1519

ONLINE DNEVNI ČASOPIS ŠTAJERSKE NOVICE SOFINANCIRATA: JAVNI SKLAD REPUBLIKE SLOVENIJE ZA KULTURNE DEJAVNOSTI IN MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE - UPRAVA ZA SARADNJU S DIJASPOROM I SRBIMA U REGIONU.

ИНТЕРНЕТСКЕ НОВИНЕ »ШТАЈЕРСКЕ НОВИЦЕ« БЛИЗУ РЕКОРДА ОД 20. МИЛИОНА ПОСЕТА

ИВАН ОБРАДОВИЋ ПРЕДЛАГАН ЗА ПОСЕБНО ПРИЗНАЊЕ

Раденци. 10. март Јуче је познати словеначки туристични крај Раденци примио велики број чланова друштва »Штајерска заједница« из Марибора. У Раденце су стигли делегати друштва на 13. годишњу скупштину друштва, овог веома активног друштва. Стигли су делегати из Љубљане, Раденаца, Мурске Соботе, Лендаве и аустријског Граца.