Конференција Срби у региону

...

 

 

 

ОТВОРЕНО ПИСМО ПРЕДСЈЕДНИКУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

ГОСПОДИНУ ДУШКУ МАРКОВИЋУ

 

 

Господине предсједниче,

Српски национални савјет је затражио од црногорског Заштитника људских права и слобода да заштити српски народ у Црној Гори од галопирајуће дискриминације којој је већ дуже времена изложен. Од Заштитника људских права и слобода је захтјевано да се изјасни по питањима – да ли је једино српски народ изопштен из званичног Устава и да ли су активности које проводи Српски национални савјет на заштити сопственог идентитета противне позитивном законодавству и највишем правном акту. Ово Вам саопштавамо, господине предсједниче, јер сте Ви гласноговорник и предводник ничим изазване сатанизације српског народа који у све мучнијим условима живи у Црној Гори. Са најодоговорнијег мјеста, предсједника Владе, са својим истомишљеницима, у континуитету немилосрдно понижавате и сатирете сопствени народ, са циљем да му страхом и силом наметнете промјену идентитета. У том правцу, Ваше намјере су очигледне:

  • прогласили сте више од 30 посто грађана Црне Горе (српске националности) непријатељима сопствене државе;
  • преименовали сте српски језик, изопштили ћирилично писмо и чекате погодан тренутак за прогон Српске православне цркве, све у функцији затирања српског идентитета и посебности у Црној Гори;
  • зауставили сте перспективу младим нараштајима српског народа, не дозвољавајући им да своју будућност виде у Црној Гори уколико не прихвате правила промјене идентитета;
  • за мандата Ваше Владе ниједан јавно декларисани грађанин Црне Горе српске националности није могао добити запослење у државним институцијама и у локалној самоуправи која је под контролом актуелне власти;
  • надредили  сте српском народу мањинске народе у Црној Гори, па заједно са њима кроз државне институције и локалну управу понижавате и дискриминишете српски народ;
  • готово сва законска решења, предлагана од Владе којом Ви предсједавате, доношена су на штету српског народа, не би ли државна моћ била што ефикаснија у реализацији пројекта асимилације српског народа у националне Црногорце;
  • не спроводећи законске обавезе, довели сте до гашења великог броја српских организација и посебно српских медија, како Вам не би били сметња у фалсификовању очигледних чињеница и сагледавању реалне стварности;
  • наставили сте да подржавате и инспиришете медијско изопштавање српског народа како на Јавном сервису, тако и у Вама блиским медијима. Већ деценијама нема ниједне информације о бројним српским културним дешавањима или промовисању српских културних посленика;   
  • лично сте се у Приштини поклонили терористима и зликовцима и саопштили им да сте, противно вољи 85 посто грађана Црне Горе, признали лажну државу Косово, чиме сте понизили државу Црну Гору и српски народ у њој;
  • у циљу реализације Ваших замисли, најновијом забраном уласка српских интелекуталаца желите поставити непремостиве границе између једног народа и појачати притисак на обесправљени и понижени српски народу Црној Гори.

Таквим односом, господине предсједниче, Ваша Влада и Ви лично изгубили сте свако повјерење српског народа у Црној Гори, па Вам стога оспоравамо све одлуке донесене јавно или тајно везано за положај српског народа и његов статус у Црној Гори.

Српски национални савјет већ осамнаест година обиљежава за нас важне датуме ослобођења и уједињења Црне Горе и Србије и Велике Подгоричке скупштине српског народа у Црној Гори, без иједног ицидента или примједбе на садржај тих искључиво културних манифестација. Са својим редовним активностима наставићемо и даље, по предвиђеном програму одржавања манифестација и до изјашњавања, по постављеним питањима, Заштитника људских права и слобода.

 

У Подгорици, 2. новембар 2018. године

 

 

                                                                                                ПРЕДСЈЕДНИК

                                                                       

                                                                                        Др Момчило Вуксановић    

 

 

 

 

  

 

ЗАШТИТНИК ЉУДСКИХ ПРАВА И СЛОБОДА

ЦРНЕ ГОРЕ

ПОДГОРИЦА

н/р господину Шућку Баковићу, омбудсману

 

 

 

Предмет: Захтјев за заштиту од дискриминације

 

 

 

Поштовани господине Баковићу,

 

Обаћамо Вам се захтјевом да заштитите српски народ у Црној Гори од галопирајуће асимилације којој је већ дуже времена изложен. Српски национални савјет кроз своје активности покушава, у складу са Уставом и позитивним законодавством, да штити српски национални идентитет. Међутим, са највиших адреса државних институција и локалне управе оспоравају се већ годинама реализоване активности, па Вас стога молимо да дате своје мишљење да ли су активности које Српски национални савјет спроводи на заштити сопственог идентитета противне позитивном законодавству и највишем правном акту,и да ли су као такве усмјерене против државе Црне Горе. Своје право ми смо црпили из Устава Црне Горе и поглавља „Заштита идентита“, члан 79, став 2, - право на обиљежавање националних празника и Закона о избору, употреби и јавном истицању националних симбола.

Стога Вас молимо да саопштите Ваше тумачење да ли Устав Црне Горе и Закон о избору, употреби и јавном истицању националних симбола, којим је прописано да националне празнике својом одлуком утврђује савјет, на начин и поступак утврђен статутом савјета,важе и за српски народ или је једино српски народ изопштен из Устава и важећих законских решења.

Молимо Вас за хитност у поступању.

 

У Подгорици, 2. новембра 2018. године

 

 

 

                                                                                                                                ПРЕДСЈЕДНИК

 

                                                                                                                    Др Момчило Вуксановић   

 

 

 

 

 

 

 СРПСКИ НАЦИОНАЛНИ САВЈЕТ

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

 

Да се према српском народу у Црној Гори води непримјерена кампања показује нови званични одговор Заштитника људских права и слобода Црне Горе Српском националном савјету, у којем се, између осталог, каже да „никаква ограничења и забране употребе и истицања националних симбола, осим у случајевима предвиђеним законом, нијесу дозвољена у остваривању права на избор, употребу и јавно истицање националних симбола и обиљежавање националних празника“.

Српски национални савјет обратио се Заштитнику људских права и слобода са захтјевом да заштити српски народ од насртаја са највиших адреса државних институција и локалне управе, поводом обиљежавања националних празника српског народа и неутемељених оптужби да су ове манифестације усмјерене против државе Црне Горе. Посебно је непримјерена и безобразна изјава градоначелника Подгорице, прожета пријетњама организаторима ових манифестација да, како је рекао, „Главни град неће учествовати у перверзијама које гледамо на територији Црне Горе, а којима се слави трагични тренутак наше државе“, као и да се „зна како ће се држава према организацији ових манифестацији опходити“.

У одговору Српском националном савјету, Заштитник људских права и слобода Црне Горе потврђује право на равноправност српског народа са другим националним заједницама, као и право на избор, употребу и јавно истицање националних симбола и обиљежавање националних празника.

Одговор Заштитника људских права и слобода Српском националном савјету преносимо у цјелини:

„Заштитнику људских права и слобода обратили сте се притужбом од 2.11.2018. године којом тражите тумачење да ли Устав Црне Горе и Закон о избору, употреби и јавном истицању националних симбола, којим је прописано да националне празнике својом одлуком утврђује савјет, на начин и поступак утврђен статутом савјета, важе и за српски народ.

У вези са притужбеним захтјевом Заштитник указује да према још увијек важећем Закону о употреби националних симбола припадници националних и етничких група у Црној Гори имају право на употребу и истицање националних симбола, на начин и под условима утврђеним законом.

Чланом 79 став1, тачка. 2 Устава Црне Горе припадницима мањинских народа и других мањинских националних заједница јемчи се право на избор, употребу и јавно истицање националних симбола и обиљежавање националних празника.

Стога, уставна гаранција заштите идентитета, као и Закон о употреби националних симбола једнако важе за све мањинске народе и друге мањинске националне заједнице у Црној Гори, који националне симболе употребљавају за изражавање свог националног идентитета и на начин прописан законом.

Никаква ограничења и забране употребе и истациња националних симбола, осим у случајевима предвиђеним законом, нијесу дозвољена у остваривању права на избор, употребу и јавно истицање националних симбола и обиљежавање националних празника.

Коначно, у случају евентуалне повреде права на употребу и истицање националних симбола српског народа у Црној Гори, односно неједнаког поступања у остваривању посебних права, којима се штити национални идентитет, можете се обратити Заштитнику ради даљег поступања“, наведено је у писму Заштитника људских права слобода Српском националном савјету, којег потписује његов замјеник мр Синиша Бјековић.

 

У Подгорици, 8.11.2018. године

 

 

                                                                                                                                            ПРЕДСЈЕДНИК

 

                                                                                         Др Момчило Вуксановић      

 

 

 

 

 

 

Додатне информације