СРБИ У СЛОВЕНИЈИ ПРОСЛАВИЛИ СРЕТЕЊЕ ДРЖАВНИ ПРАЗНИК СРБИЈЕ

ŠTAJERSKE NOVICE

Maribor: 12. 2. 2019

www.stajerska.eu

E –mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.">Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Tel: +386 2 56 61 800,

Mobi: +386 41 651 060

Lackova 7, 9252 Radenci, Slovenija

ŠTAJERSKE NOVICE so vpisane v razvid medijev, ki ga vodi Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, pod zaporedno številko 1519

ONLINE DNEVNI ČASOPIS ŠTAJERSKE NOVICE SOFINANCIRATA: JAVNI SKLAD REPUBLIKE SLOVENIJE ZA KULTURNE DEJAVNOSTI IN MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA, UPRAVA ZA SARADNJU S DIJASPOROM I SRBIMA U REGION

SRBI U SLOVENIJI PROSLAVILI SRETENJE DRŽAVNI PRAZNIK SRBIJE

SVEČANI PRIJEM POVODOM DANA DRŽAVNOSTI REPUBLIKE SRBIJE U HOTELU INTERKONTINENTAL U LJUBLJANI, NA KOJEM SU UČESTVOVALI I PREDSTAVNICI NACIONALNOG SAVETA SRBA SLOVENIJE.

Српски национални савјет

АМБАСАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

У ЦРНОЈ ГОРИ

н/р проф. др Зорану Бингулцу, амбасадору

Предмет: Јавни позив за заштиту од дискриминације српског народа у Црној Гори

Ваша екселенцијо,

Принуђени смо да Вас, као нашег искреног пријатеља, јавно упознамо са тешкоћама и дискриминацијом којима је изложен српски народ од стране актулене власти у Црној Гори, али и да Вас замолимо да са садржајем овог писма упознате државне институције Републике Србије, нарочито Кабинет Предсједника Републике Србије, Владу Републике Србије, Министарство спољних послова Републике Србије, Управу за дијаспору и Србе у региону, Одбор за дијаспору и Србе у региону Народне скупштине Републике Србије и Посланичку групу пријатељства са Црном Гором.

Конференција Срби у региону

ЗАШТИТНИК ЉУДСКИХ ПРАВА И СЛОБОДА

н/р господину Шућку Баковићу, омбудсману

Предмет: Захтјев за заштиту од дискриминације

Поштовани господине Баковићу,

Вјероватно да у Црној Гори не постоји организација која се Вама, као Заштитнику људских права и слобода, обраћа са толиким бројем захтјева за заштиту од дискриминације, као што је то случај са Српским националним савјетом Црне Горе, кровном организацијом српског народа, регистрованој у Влади државе Црне Горе, да у складу са позитивним законодавством и Уставом Црне Горе штити национални, културни, језички и вјерски идентитет српског народа. Сви наши захтјеви односили су се на дискриминаторски однос државних институција Црне Горе према српском народу, отимању стечених права и непоштовању законске и уставне регулативе, према којој би равноправни третман требало да имају сви грађани Црне Горе, али и националне заједнице у њој. Сви наши захтјеви према Вама потврђивани су логичним препорукама, које су потврђивале оправданост наших захтјева за заштиту од  дискриминације, али је то све више проузроковало бијес државних институција и све већи притисак на српски народ кроз одузимање стечених права и драстично кажњавање српских организација и појединаца у свим дјеловима друштвеног живота и остваривању давно стечених права. Ваше препоруке државним институцијама да свој однос према српском народу у Црној Гори уподобе према позитивној законској регулативи и Уставу Црне Горе никада нијесу дале резултате који су логични и који су се могли очекивати.

Зато је веома чудно да на питање новинара дневног листа „Дан“, које су Ваше најзначајније препоруке које још увијек нијесу испоштоване и зашто, нијесте навели  ниједну која се односи на готово непријатељски однос државних институција према српском народу у Црној Гори. Из тог разлога смо слободни да такав Ваш однос тумачимо као пуку формалност која искључиво задовољава Ваше административне потребе, а да се однос државних органа Црне Горе према српском народу из дана у дан погоршава кроз одузимање стечених права и реваншистички однос искључиво због нашег потенцирања очувања идентитета српског народа у Црној Гори. Ваше препоруке које сте након утврђених чињеница упутили Скупштини Црне Горе, Влади Црне Горе и Врховном суду Црне Горе да у складу са својим надлежностима уреде и конкретизују уставну гаранцију равноправности ћириличног и латиничног писма, да примарно обезбиједе да се у контакту са грађанима употребљава ћирилично писмо, да се значајанији закони, подзаконски акти, статути и одлуке учине такође доступним на ћириличном писму, да се називи државних, односно јавних органа, институција, установа и служби, исписују и на ћириличном писму, као и називи насеља, улица, тргова и других топографских ознака, у потпуности су прећутане.

Ваша потврда да као Српски национални савјет имамо право, у складу са Уставом Црне Горе, односно његовим поглављем „Заштита идентита“ (члан 79, став 2), да обиљежавамо националне празнике, наишла је на неразумни ревашизам владајуће коалиције, која је користећи своје инструменте моћи казнила српске организације и појединце тако што су из расподјеле средстава елиминисане све пријаве организација и појединаца сачињене на ћириличном писму, под мотивацијом, наводно, неиспуњавања формално-правних услова.

У буџету са више од милион и по евра за расподјелу средстава у Министарству за људска и мањинска права и Фонду за заштиту и остваривање мањинских права, подржан је само један пројекат, наводно српске организације, која у очувању српског идентитета нема баш никакав значај, јер је организација формирана прије само неколико мјесеци и иза ње не стоје никакве активности. Све афирмисане активности српских организација и појединаца, које у континуитету трају дуги низ година, укључујући и српске медије – Српску телевизију, Српски радио, часопис „Српске новине“, Српске електронске новине, Књижевну задругу српског народа у Црној Гори и пројекти очувања идентитета, остали су без могућности да наставе своје редовне активности, као најзначајнији пројекти очувања идентитета српског народа у Црној Гори.

Стога Вас молимо, господине Баковићу, да провјерите наше наводе и утврдите законитост у раду Управног одбора Фонда за заштиту и остваривање мањинских права и законитост спровођења Јавног конкурса кроз фалсификовање формално-правних услова, које је спроведено без знања чланова Управног одбора и без истицања у Јавном конкурсу за расподјелу средстава у 2018. години, а искључиво на штету српског народа, по налогу актуелне власти.

Због оваквог третмана српског народа у Црној Гори тражићемо реаговање институција Републике Србије и међународних организација које се баве заштитом људских права и слобода.

У Подгорици, 9. јануара 2019. године

С поштовањем,

...

ОТВОРЕНО ПИСМО ПРЕДСЈЕДНИКУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

ГОСПОДИНУ ДУШКУ МАРКОВИЋУ

Господине предсједниче,

Српски национални савјет је затражио од црногорског Заштитника људских права и слобода да заштити српски народ у Црној Гори од галопирајуће дискриминације којој је већ дуже времена изложен. Од Заштитника људских права и слобода је захтјевано да се изјасни по питањима – да ли је једино српски народ изопштен из званичног Устава и да ли су активности које проводи Српски национални савјет на заштити сопственог идентитета противне позитивном законодавству и највишем правном акту. Ово Вам саопштавамо, господине предсједниче, јер сте Ви гласноговорник и предводник ничим изазване сатанизације српског народа који у све мучнијим условима живи у Црној Гори. Са најодоговорнијег мјеста, предсједника Владе, са својим истомишљеницима, у континуитету немилосрдно понижавате и сатирете сопствени народ, са циљем да му страхом и силом наметнете промјену идентитета. У том правцу, Ваше намјере су очигледне:

• прогласили сте више од 30 посто грађана Црне Горе (српске националности) непријатељима сопствене државе;
  • преименовали сте српски језик, изопштили ћирилично писмо и чекате погодан тренутак за прогон Српске православне цркве, све у функцији затирања српског идентитета и посебности у Црној Гори;
  • зауставили сте перспективу младим нараштајима српског народа, не дозвољавајући им да своју будућност виде у Црној Гори уколико не прихвате правила промјене идентитета;
  • за мандата Ваше Владе ниједан јавно декларисани грађанин Црне Горе српске националности није могао добити запослење у државним институцијама и у локалној самоуправи која је под контролом актуелне власти;
  • надредили  сте српском народу мањинске народе у Црној Гори, па заједно са њима кроз државне институције и локалну управу понижавате и дискриминишете српски народ;
  • готово сва законска решења, предлагана од Владе којом Ви предсједавате, доношена су на штету српског народа, не би ли државна моћ била што ефикаснија у реализацији пројекта асимилације српског народа у националне Црногорце;
  • не спроводећи законске обавезе, довели сте до гашења великог броја српских организација и посебно српских медија, како Вам не би били сметња у фалсификовању очигледних чињеница и сагледавању реалне стварности;
  • наставили сте да подржавате и инспиришете медијско изопштавање српског народа како на Јавном сервису, тако и у Вама блиским медијима. Већ деценијама нема ниједне информације о бројним српским културним дешавањима или промовисању српских културних посленика;
  • лично сте се у Приштини поклонили терористима и зликовцима и саопштили им да сте, противно вољи 85 посто грађана Црне Горе, признали лажну државу Косово, чиме сте понизили државу Црну Гору и српски народ у њој;
  • у циљу реализације Ваших замисли, најновијом забраном уласка српских интелекуталаца желите поставити непремостиве границе између једног народа и појачати притисак на обесправљени и понижени српски народу Црној Гори.

Таквим односом, господине предсједниче, Ваша Влада и Ви лично изгубили сте свако повјерење српског народа у Црној Гори, па Вам стога оспоравамо све одлуке донесене јавно или тајно везано за положај српског народа и његов статус у Црној Гори.

Српски национални савјет већ осамнаест година обиљежава за нас важне датуме ослобођења и уједињења Црне Горе и Србије и Велике Подгоричке скупштине српског народа у Црној Гори, без иједног ицидента или примједбе на садржај тих искључиво културних манифестација. Са својим редовним активностима наставићемо и даље, по предвиђеном програму одржавања манифестација и до изјашњавања, по постављеним питањима, Заштитника људских права и слобода.

У Подгорици, 2. новембар 2018. године

ЗАШТИТНИК ЉУДСКИХ ПРАВА И СЛОБОДА

ЦРНЕ ГОРЕ

н/р господину Шућку Баковићу, омбудсману

Предмет: Захтјев за заштиту од дискриминације

Поштовани господине Баковићу,

Обаћамо Вам се захтјевом да заштитите српски народ у Црној Гори од галопирајуће асимилације којој је већ дуже времена изложен. Српски национални савјет кроз своје активности покушава, у складу са Уставом и позитивним законодавством, да штити српски национални идентитет. Међутим, са највиших адреса државних институција и локалне управе оспоравају се већ годинама реализоване активности, па Вас стога молимо да дате своје мишљење да ли су активности које Српски национални савјет спроводи на заштити сопственог идентитета противне позитивном законодавству и највишем правном акту,и да ли су као такве усмјерене против државе Црне Горе. Своје право ми смо црпили из Устава Црне Горе и поглавља „Заштита идентита“, члан 79, став 2, - право на обиљежавање националних празника и Закона о избору, употреби и јавном истицању националних симбола.

Стога Вас молимо да саопштите Ваше тумачење да ли Устав Црне Горе и Закон о избору, употреби и јавном истицању националних симбола, којим је прописано да националне празнике својом одлуком утврђује савјет, на начин и поступак утврђен статутом савјета,важе и за српски народ или је једино српски народ изопштен из Устава и важећих законских решења.

Молимо Вас за хитност у поступању.

У Подгорици, 2. новембра 2018. године

СРПСКИ НАЦИОНАЛНИ САВЈЕТ

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Да се према српском народу у Црној Гори води непримјерена кампања показује нови званични одговор Заштитника људских права и слобода Црне Горе Српском националном савјету, у којем се, између осталог, каже да „никаква ограничења и забране употребе и истицања националних симбола, осим у случајевима предвиђеним законом, нијесу дозвољена у остваривању права на избор, употребу и јавно истицање националних симбола и обиљежавање националних празника“.