Годишња Скупштина Друштвa српских домаћина 2010.год.

dscf9329.jpg

Скупштина је одржана 23.10.2010. године, у хотелу „Престиж“, у Београду.
Скупштину је отворио председник Друштва Нићифор Аничић. После интонирања химне Србије, свештеник је благословио почетак рада Скупштине.

Прочитајте прилог из новина >>>

dscf9322.jpg

Благослов је учинио старешина цркве св. Ђорђе. Пре почетка рада Председник ДСД - Нићифор Аничић уручио је Почасницу за Радоша Бајића, сценаристу и редитељa телевизијскe серијe „Село гори, а баба се чешља“, његовом сину Недељку. Уз пригодне речи похвале и задовољства што може да уручи прву Почасаницу, Председник Нићифор се захвалио у име свих учесника Скупштине и бираним речима замолио Недељка да пренесе поздраве Радошу Бајићу. Том приликом Нићифор је рекао:

Драги Недељко,

Поносан сам што признање Друштва српских домаћина иде у праве домаћинске руке.
Радош Бајић је верно насликао живот српског човека на селу, његове дане и ноћи, радости и туге.
Рад, љубав, доброта и честитост, све врлине и мане српског човека нашле су се пред гледалиштем у мери у којој и у животу постоје. Без умивања и лакирања, без додавања и одузимања. Зато оне и јесу својеврстан споменик  српској души и истини о њој.
Радошевом заслугом ова серија постала је блиска свим грађанима Србије. За тако нешто било је потребно и много знања и пуно талента и још више мукотрпног, исцрпљујућег рада. Утолико је постигнути резултат и Радоша Бајића и читаве екипе већи и цењенији.
Драги Недељко, знамо да је у све ово уграђен и твој лични допринос као запаженог глумца и директора читаве серије.
Молим те, да поздравиш оца ствараоца и свог деду драгог лика уз велико хвала за поруку читаве серије која протреса учмалост и храбри и подстиче исконске вредности стваралаштва и честитости. Нека вас срећа прати, драги наш домаћине.

Скупштини је укупно присуствовало  93  члана Друштва од позваних 115.

Песник Добрица Ерић је, на само себи својствен начин, изрецитовао песму о шљиви, што је бурним аплаузом поздрављено.
Петар Бокун је у веома надахнутом и аргументованом излагању говорио о српском домаћину као заштитнику српских вредности од првих дана развоја српске културе и државе.  Излагање професора Бокуна са одобравањем је прихваћено од свих учесника Скупштине.

dscf9361.jpgИзвештај о раду Друштва поднео је Милан Јовичић, председник Управног одбора. После дискусија, Скупштина је прихватила Извештај о раду.

Скупштина је прихватила предлог за разрешење Милана Гутића
који је разрешен дужности подпредседника Друштва са 23.10.2010. године. На место подпредседника Друштва, предложено је да нови подпредседник Друштва буде Станко Зракић, председник окружног одбора Сомбор. Предлог је прихваћен једногласно.
Такође је предложено да се разреше дужности чланови Управног одбора Петар Добривојевић и Живота Михаиловић. Скупштина је предлог усвојила и Петар Добривојевић и Живота Михаиловић су разрешени дужности чланова Управног одбора са 23.10.2010. године.

Скупштина је овластила Управни одбор да попуни упражњени број чланова Управног одбора и да разреши дужности оне чланове који су у претходном периоду били неактивни.

Захтев Радована Васиљевића, председника Надзорног одбора  да се разреши дужности председника је прихваћен, а за новог Председника изабран је  Благота Жарковић, досадашњи члан надзорног одбора.

На дневном реду Скупштине делегати су добили предлог Одлуке о преносу овлашћња са Скупштине на Управни одбор између два заседања Скупштине. Предлог је једногласно усвојен.

У завршној речи Председник  Друштва је позвао на љубав и истакао потребу да се врати душа српском домаћину и осуди свако вређање. Рекао је и да српски домаћин  не сме да буде шкрт, љубоморн и  лукав.
Истакао је и да свако ко ровари мора напоље, српска реч мора да се поштује.
Истакао је песника Добрицу Ерића, прво, што је себе посветио Друштву и што носи мајицу Друштва кроз Шумадију, Србију и од срца му се захвалио.
Истакао је и Милутина Шошкића, и рекао да је у његовим очима видео сузе, а било их је у његовим. Прошао си цео свет, али си се вратио у своју земљу и српске домаћине и ту ти је и место – нагласио је председник Нићифор. Захвалио се и Петру Бокуну што је осоколио његову душу и душу српских домаћина.

У наредном периоду требало би идаље јачати мрежу Друштва српских домаћина и повећавати број чланова у већ постојећим одборима.
Добро је што су основани одбори у Горњем Милановцу и Београду у овој години. Са том активношћу  треба наставити.

23.10.2010. године
У Београду