Заједно Час историје и Церски марш

Друштво српских домаћина одржало је и ове 2023. године, на Спомен-костурници у Текеришу, своју традиционалну манифестацију Час историје, заједно са учесницима Церског марша.  

Друштво српских домаћина (ДСД), почев од 2014. године, организује манифестацију Час историје код Спомен-костурнице Српским див јунацима Церске битке у Текеришу. Ове године, Час историје одржан је 13. августа 2023. године као саставни, заједнички, део манифестације Церски марш.  Манифестацију Церски марш, организује истоимено удружење грађана, већ 14 година заредом.

Учесници Церског марша, после молитве,  кренули су у раним јутарњим сатима са Трга шабачких жртава у Шапцу, на марш према Текеришу на планини Цер. Испраћају учесника Церског марша присуствовала је и делегација Друштва српских домаћина на челу са председником Друштва Нићифором Аничићем, проф. др Миладином Шеварлићем, председником Управног одбора и Момчилом Вуксановићем, потпредседником и председником Српског националног савјета Црне Горе.

Учесници марша дочекани су у Текеришу код Спомен-костурнице уз звуке Марша на Дрину у поподневним сатима.  Свештеник СПЦ одслужио је парастос палим Церским јунацима за слободу Отаџбине.

 

Потом је председник удружења "Церски марш" Божидар Катић уручио “Церску споменицу” Нићифору Аничићу, оснивачу и председнику ДСД, за његова велика и бројна доброчинства,  посебно  за донаторство на обнови и реконструкцији Споменика Церским јунацима у Текеришу.     

Председник Друштва српских домаћина Нићифор Аничић се лепим и бираним речима захвалио на овом високом признању. Нићифор Аничић је након тога у име ДСД уручио Захвалницу председнику Удружења “Церски Марш” Божидару Катићу. Потом се први човег Церског марша, Божидар Катић надахнуто обратио присутнима, захваливши се, пре свега учесницима марша, и свима који су допринели да ова манифестација траје. 

Након тога одржан је културно-уметнички програм који је припремило Друштво српских домаћина.

 

Час историје на тему “Српско и југословенско питањена Конференцији мира (1919)", одржала је проф. др Мира Радојевић, дописни члан САНУ.

У драмском делу програма изведен је део позоришне представе “Славне српске војводе”, у извођењу Владана Гајовића, глумца Народног позоришта и аутора текста др Миће Живојиновића

Музички део програма ове године понела је наша оперска певачица, прослављена по извођењу родољубивих арија Милица Досковић, члан хора Опере Српског народног позоришта из Новог Сада, која је оставила дубок утисак на публику извођењем песама “Ој Србине пробуди се” и “Бели орлови”, као и песама из Великог рата, “Тамо далеко” и “Креће се лађа Француска”.

Љиљана Браловић, позната српска књижевница, аутор више збирки поезије, романа “Човечице” имонодраме "Светозар Т' рећи”, као и председник Одбора Друштва српских домаћина Горњег Милановца, говорила је своје стихове.

Своје, родољубиве стихове, говорио је и Ненад Карић, песник и карикатуриста из Лазаревца, аутор монодраме “Не дам бре” посвећене Колубарској бици.

У музичком делу програма, у извођењу – “Марш на Дрину” и “Геџо Србине” - и пратњи на хармоници,  учествовао је и Зоран Готовчевић, професор и дугогодишњи директор Музичке школе "Ватрослав Лисински" у Београду. 

Генерал-потпуковник у пензији Миломир Миладиновић, председникСкупштине Клуба генералаи адмиралаСрбије уручио је признање овог Клуба Нићифору Аничићу председнику ДСД. 

Проф. др Миладин Шеварлић, председник Управног одбора ДСД и књижевница Љиљана Браловић, уручили су Нићифору Аничићу његов портрет и реплику слике Тамо далеко Мирослава Радовића на којој је и Нићифоров портрет као Српског домаћина.

 

Председник Друштва српских домаћина добио је поклоне – гусле и црногорску капу и од потпредседника и председника Српског националног савета Црне Горе Момчила Вуксановића.

Програм је водила Јасмина Стоиљковић, глумица Српске драме Народног позоришта из Приштине, са седиштем у Грачаници.

Креатор програма је Слободан Ерић.

 

Чланови Друштва српских домаћина, традиционално, и ове године на крају програма, положили су руже на Спомен-костурницу јунацима Церске битке уз звуке песме “Ово је Србија”, коју је певала Милица Досковић уз пратњу на хармоници Зорана Готовчевића.

Фотографије: Слободан Станковић

 

 

РТС објавио информацију о додели “Церске споменице” Нићифору Аничићу

Радио телевизија Србије је у недељу 13. августа 2023. године, у својим информативним емисијама, објавила информацију о одржавању Церског марша. РТС је објавио да је добитник награде Церска споменица Нићифор Аничић, председник Друштва српских домаћина, “који је обезбедио новац да се обнови споменик на Текеришу. Њему ће ове године бити додељена Церска споменица за допринос очувања традиције”. У прилогу РТС објављена је и изјава Нићифора Аничића, који је рекао да су “на подручју Мачве многи наши преци крвљу својом натопили ову земљу, сваку стопу, и то је друго Косово. Срећан сам што они (учесници марша), са својом душом иду да се поклоне прецима без имало политичке опције”.

 

Цео догађај можете видети на видео запису : https://youtu.be/YZqXN-a17vk

Додатне информације