ТЕКЕРИШ 13.08.2023.ГОДИНЕ

 

    

 

                                       УДРУЖЕЊЕ ГРАЂАНА „ЦЕРСКИ МАРШ               

                 Господар Јевремова 13, Шабац ,МБ: 28118201; ПИБ : 108136983,

        Телефон/факс : 069/14-666-26  Рачун : 105-5700442-94 АИК банка

         Email : Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.                              

         http://cerskimars.org.rs

ЧЕТРНАЕСТИ ЦЕРСКИ МАРШ

И ове године, по четрнаести пут колона храбрих, поносних и пркосних људи кренуће из Шапца пут Цера да се поклони својим славним прецима, јунацима Церске битке. Његово преосвештенство Епископ Шабачки г. Јеротеј Благословио је одржавање манифестације Церски марш у молитвено сећање на наше славне претке, чији су подвизи и мученичко исповедање слободе златне неизоставан део нашег свеукупног идентитета.

XIV Церски марш посвећен је Гаврилу Принципу и очекује са да у њему учествује велики број младих из нашег града, Србије, Републике Српске и неколико Европских земаља.

Носилац овогодишње „Церске споменице“, највишег признања УГ „Церски марш“ је Нићифор Аничић, председник Друштва српских домаћина које је 2014. године обновило споменик Церским јунацима у Текеришу. Ово је и начин да покажемо поштовање оним људима који га заслужују, а нису га никада добили од ове државе.

Скуп поносних потомака је у 7 сати ујутру на Тргу шабачких жртава у Шапцу. По дочеку гостију уследиће заједничка Молитва коју ће служити свештенство Епархије Шабачке. Стихове посвећене Церској бици говориће Ненад Карић, песник и карикатуриста, а на Тргу ће бити изложене и његове карикатуре. Уследиће кратко обраћање организатора и упознавање  са Правилима понашања на Церском маршу, планираном трасом кретања, планираним паузама и подела воде свим учесницима овог великог подухвата.

У 8 сати формираћемо колону испред Саборног храма Светих апостола Петра и Павла у Масариковој улици и кренути на марш дугачак 35 километара.

Планиране су две веће паузе :

На 10-ом километру у дворишту ОШ „Лаза К. Лазаревић“ у Варни биће заједнички доручак за све учеснике и на центру Волујца, на 20-ом километру. Краће паузе за предах и допуњавање воде су на сваких 5 километара.

Планирано је да колона стигне до Крста на Церу око 16 часова и ту ће бити пауза док се сви учесници на скупе како би заједно, како и доликује умарширали у славни Текериш, место победе које симболизује оно што је суштина нашег националног бића.

Програм ове године реализујемо у сарадњи са нашом браћом и сестрама из Друштва српских домаћина.

Ове године још једном се поклањамо испред споменика онима чија су дела бесмртна њиховом јунаштву и жртви и одајемо признање онима који чувају сећање на њих. Због тога овогодишњи програм започињемо минутом ћутања за преминулог Љубишу Ивановића, човека који је са групом младих дошао на идеју да се ова славна победа нашег народа обележава маршом од Шапца до Текериша. Захвалићемо се и свим оним људима који претходних четрнаест година чине све да сећање живи и који су надљудским напорима омогућили да од идеје Церски марш постане највећа родољубива манифестација у Србији.

Парастос славним јунацима Церске битке је оно због чега смо овај пут и превалили, да покажемо поштовање и заједно се помолимо за душе наших славних предака.

Уследиће свечана додела „Церске споменице“ господину Нићифору Аничићу и његово обраћање окупљенима.

У име Удружења грађана „Церски марш“ окупљенима који јесу право, лепо лице Србије захвалиће се у име организатора Божидар Катић, председник управног одбора.

ЧАС ИСТОРИЈЕ на тему “Српско и југословенско питање на Конференцији мира (1919)", одржаће проф. др Мира Радојевић, дописни члан САНУ.

Након тога биће одржан пригодан културно-уметнички програм који припрема Друштво српских домаћина.

У драмском делу програма биће изведен део позоришне представе “Славне српске војводе”, у извођењу глумца Владана Гајовића и аутора текста др Миће Живојиновића.

Музички део програма ове године понеће наша оперска певачица, прослављена по извођењу родољубивих арија, Милица Досковић.

Заједнички ручак за све учеснике биће организован у ОШ „Војвода Степа Степановић“ на Текеришу.

За све учеснике обезбеђен је превоз аутобусима са Цера до Шапца.

ИЗ ПРИНЦИПА !!!

Организациони одбор 14. Церског марша

 

 

Додатне информације