Народи који не памте ризикују да им се геноцид понови

У Београду је 22.и 23. априла 2023.године одржана Међународна научна конференција „Одјеци Јасеновца – Сагласни и несагласни наративи“.

Прву београдску међународну научну Конференцију о Јасеновцу под називом „Гласови Јасеновца: заједнички и сукобљени наративи“, отворио је проф. Бари Литучи, председавајући овог историјског невладиног скупа експерата који је окупио историчаре из 8 земаља, и то : САД, Израела, Немачке, Велике Британије, Русије, Србије, Српске и Хрватске. Он је нагласио да је талас ревизионизма историје ухватио маха и да треба потсећати свет да су се најтежи злочини геноцида икада почињени у историји Балкана десили на територији нацистичке марионетске државе познате као „Независна Држава Хрватска“. Подвукао је да су огромне размере геноцида који је починио хрватски усташки режим широм територије НДХ, а посебно у злогласном логору смрти Јасеновац. Исказао је дубоку забринутост због неуспеха појединих у међународној заједници да адекватно осуде ове злочине, као и да постоје неки који желе да у потпуности избришу ове злочине геноцида или да направе „договорну историју“ уместо чињеничне историје засноване на научним изворима од 1945, наовамо, такве апологете и заговараче и промотере усташке и нео-усташке идеологије која је једна од најсмртоноснијих 20. века треба најоштрије у јавности разоткривати и одбацивати њихове ревизионистичке ставове. Нагласио је да је култура сећања на Балкану ПИТАЊЕ НАЦИОНАЛНЕ БЕЗБЕДНОСТИ СВИХ НАРОДА У ОВОМ РЕГИОНУ, али је подвукао да је за неке народе колективна меморија о страдању и питање биолошког опстанка, јер они који не памте ризикују да им се геноцид понови, а пут до помирења на Балкану једино води преко истрајавања на општеприхваћеним чињеницама из историјских извора без манипулације и инструментализације.

Уводну реч имао је академик Василије Крестић, почасни копредседавајући који је између осталог, говорећи о историјским коренима усташке идеологије, која је једна од најсмртоноснијих указао и на то да је квислиншка Независна Држава Хрватска имала за идеолошки, „духовни стуб” тадашњи хрватски католички клер и била је егзекутор усташког „коначног решења” као држава етнички очишћених простора која је монструозно и безобзирно спроводила усташко „коначно решење”, скоро потпуног истребљења Срба. У њој је смрт вребала на сваком кораку и у свако доба дана, ноћи, минута, где је сваки усташа могао да убија људе на крволочан и бестијалан начин. По зверствима су се посебно истицале усташке хорде фратара, попут фра Сотоне у логору смрти Јасеновац. Хрватски католички клер, бискупи, фратри и часне сестре тог времена великих искушења нису дозволили хришћанину у себи и хришћанској заповести да надвлада фанатични хрватски екстремизам у коме су за своја недела и зверства налазили упориште и оправдање, за разлику од светлих примера католичког свештенства у епицентру нацизма у самој Немачкој. Ни један представник Хрватског католичког клера у историјском вихору Другог светског рата у усташкој НДХ није успео да се одупре, већ се прикључио усташкој идеологији расизма, дискриминације и зверства па се улога католичког клера не може назвати ни „мученичком ни светачком”. Од 1929, хрватска Католичка организација, која је подржавала усташки покрет била је веома чврста и распрострањена са врло разгранатом инфраструктуром и хијерахијом у којој је кључну улогу имао хрватско католички клер, као духовни стуб - ослонац и главна подршка Анти Павелићу.

На Републици Хрватској данас, и хрватском католичком клеру, дужност је да се направи историјски отклон, да се монструозни усташки геноцид осуди, да се више никада не понови. Био би то морални чин који би омогућио избављење и спасење душа од страшно почињеног греха усташког геноцида - децоубиства.

Из Велике Британије, др Рори Јеоманс у свом излагању указао је да постоји „производња” боље и улепшане прошлости, и да се Хрватска данас налази на вододелници између културе сећања и ревизионизма. Потом је указао и на судбине хрватских породица депортованих Срба и Јевреја цитирајући налазе из потресних архивских докумената.

Професор др Гидеон Грајф, аутор монументалне трилогије о Усташком геноциду у НДХ на 2700 страна, који је познат и по томе да је са Мосадом сарађивао на трагању за Јозефом Менгелеом, говорио је о Усташком коначном решењу које је започето бруталним масакром преко 200 Срба и Јевреја у месту Гудовац код Бјеловара, већ 28. априла 1941, односно чак 6 месеци пре нацистичког коначног решења у Бабином Јару. Указао је на то да док је Хитлер размишљао како да „реши питање Јевреја“, Анте Павелић је, пре њега, увелико спроводио на територији НДХ уздуж и попреко „усташко коначно решење“ уништавајући све што по расним законима који су одмах већ донети након оснивања НДХ били темељно примењивани.

Ненад Фогел као потомак јеврејских страдалника, своје најближе породице, своје баке, Иде Фогел која је са свим члановима породице из Земуна депортована у Јасеновац и тамо брутално уморена, говорио о „ сагласју у несагласју“ око наратива о Јасеновцу.

Од преживелих логораша Јасеновца и Јастребарског говорили су Пајо Вукмир, Марија Бараћ, Душан Јеринић, а у име свих преживелих деце логораша захвалио се Гојко Рончевић Мраовић, преживели дете логораш, који је оснивач и први директор ИНСТИТУТА ДИАНА БУДИСАВЉЕВИЋ ЗА ИЗУЧАВАЊЕ ДЕЧЈИХ ЛОГОРА СМРТИ У НДХ , свим члановима Управног одбора ИНСТИТУТА ЗА ИСТРАЖИВАЊЕ ЈАСЕНОВЦА ИЗ ЊУЈОРКА. Он је посебно напоменуо, након што је говорио о трагедији своје породице од које му је преживео једино брат а сестра и два брата, мајка, отац и бака брутално убијени и ловљени на кућном прагу и збеговима, да је био дирнут када је доживео да 2018, први говори у УЈЕДИЊЕНИМ НАЦИЈАМА као први логораш који је тамо стајао поред логораша Аушвица равноправно, први пут након Другог св. рата и у часу КАДА ЈЕ КОНАЧНО ДОЖИВЕО ДА СЕ ДОНЕСЕ ПРВА БЕОГРАДСКА РЕЗОЛУЦИЈА О ОСУДИ УСТАШКОГ ГЕНОЦИДА НДХ НАД СРБИМА, ЈЕВРЕЈИМА И РОМИМА.

На панелу, који је модерирао Џон Боснић, члан Управног одбора ЈРИ, борба против ревизионистичких наратива као део антифашистичке борбе, говорили су академик Јелена Гускова, проф. др Нисан Шарифи из Израела, као и проф. др Норман Марковић, амерички Јеврејин са Рутгерс Универзитета и др Улрих Шнајдер, генерални секретар Међународне федерације антифашистичког отпора /ФИР) који је посебно говорио о потреби деловања на спречавању доношења ревизионистичких декларација у Европском парламенту, као и борби против рехабилитације фашистичких колаборациониста и скрнављењу меморијалних места и споменика.

На крају конференције донета је прва београдска Резолуција о геноциду фашистичко усташке Независне државе Хрватске над Србима, Јеврејима и Ромима 1941-1945.

Фотографије преузете са портала Савез Срба из региона.

Дан Јасеновца у Њујорку

Сваке године градоначелник града Њујорка проглашава 22. април Даном Јасеновца И врши се полагање венаца у Холокауст меморијал парку у Њујорку уз обавезни писани захтев Института за истраживање Јасеновца који предводи проф Литучи. Ево, овде приказујемо пример Прокламације градоначелника града Њујорка од 22. априла 2017. године.

 

Додатне информације