Браниоциома Београда са љубављу

Друштво српских домаћина и ове године је на Калемегдану одало пошту браниоцима Београда из 1915.године. Слободан Ерић, потпредседник ДСД: Постоје савезници у Великом рату о које смо се огрешили – о Италијане. Њихова флота је извршила транспорт српске војске са албанских обала у Италију.

Друштво српских домаћина и Удружење Прела и Посела су и ове године 7.октобра 2022, у порти Цркве Ружице и Капеле Свете Петке на Калемегдану одржали историјско културно-уметничку манифестацију посвећену мајору Драгутину Гавриловићу и браниоцима Београда и Отаџбине 1915.године. Код Спомен-костурнице на Калемегдану најпре је одслужен парастос погинулим браниоцима Београда. Парастос је служио свештеник у Цркви Ружица, јереј др Србољуб Убипариповић, ванредни професор Православног богословског факултета у Београду. Потом су Слободан Ерић, потпредседник Друштва српских домаћина и Драгиша Симић, председник Удружења Прела и Посела, положили ловоров венац на Спомен костурницу браниоцима Београда. После интонирања химне Боже правде почео је културно-уметнички програм. Драгиша Симић је отворио манифестацију, поздравио присутне и изговорио познату беседу легендарног мајора Драгутина Гавриловића “Војници јунаци...” У програму су учествовали чланови певачке групе Филиграни, Ансамбла Ратислав Благојевић и Гледанице, Културно- уметничког друштва из Инђије, уметници, песници: Лола Аџић, Милко Грбовац, Нада Аничић-Црљеница и други....

Учеснике је поздравио и Слободан Ерић, председник Друштва српских домаћина, чији обраћање преносимо у целини.

Даме и господо, драги пријатељи, браћо и сестре помаже Бог,

 Ево Богу хвала и ове године смо заједно да одамо пошто нашим див јунацима, браниоцима Београда, који су сачували "образ и част престонице и Отаџбине”, баш како је од њих и тражио њихов славни командант мајор Драгутин Гавриловић 1915.године. Ова манифестација коју организује удружење “Прела и посела” на челу великим националним прегаоцем Драгишом Симићем и Друштво српских домаћина, као и друга патриотска удружења, ево већ постаје традиционална. Желим да Вас све поздравим и у име председника Друштва српских домаћина Нићифора Аничића и у уме председнка Управног одбора нашег Друштва проф.др Миладина Шеварлића.

Желимо још једном на овом духовном месту, Цркви Ружици и Капели, која је посвећена Светој Петки, веома поштованој у нашем народу, у граду који је свети Деспот Стефан Лазаревић посветио Пресветој Богородици, да се још једном захвалимо браниоцима Београда 1915.године – јунацима који су исписали најславније странице наше историје. Њихова жртва, њихова крв, нас обавезује да чувамо нашу престоницу и да бринемо о овом лепом граду који има ванредно важан геостратешки положај и кога су многе велике светске силе желеле за себе и кога су, кроз историју успевале привремено да освоје али не и да задрже. Јер је наш Београд био и остао непокорени град.

Браћо и сестре, ова годишњица је прилика да се сетимо, Бога и истине ради, и наших савезника из Великог рата, који су са нама ратовали и дали свој допринос да 1918.године, српска војска, пробојем Солунског фронта, извојује једну од највеличанствених победа у историји.      

Ја сам прошле године, на овом месту, говорио о, у нашој  широј јавности, мало познатој помоћи коју је Царска Русија послала Србији 1914.године кроз посебне јединице морнара, који су управо овде наоружани торпедима и минама помагали Србији да одбрани Београд и наше границе на рекама од монитора – оклопних речних бродова, који су бомбардовали нашу престоницу а за које тадашња српска артиљерија и војска није имала решење.

Русија је у Србију послала војну мисију која је бројала 600 морнара Црноморске флоте, који су се бавили постављањем мина на Сави од ушћа Дрине, Шапца, до Београда и на Дунаву од Београда до Прахова.  Прве мине су постављене на Сави код Остружнице, а захваљујући руским минерима, поред савског острва Оршавска ада, код Шапца, је потопљен аустроугарски адмиралски брод - монитор Темеш а 8.децембра 1914.године на руске мине налетео је и други аустроугарски ратни брод - монитор “Самос”.

Такође у одбрани наших река Саве и Дунава, учествовала је и британска војно-поморска мисија, на челу са адмиралом Трубриџом. Британци су у фебруару и марту 1915.године допремили осам бродских брзометних топова, који су коришћени у одбрани наших река. Адмирал Трубиџ је, заједно са српском Врховном командом и британским адмиралитетом био испланирао изградњу и допремање 12 бродова монитора,  који би стигли расклопљени у Солун а онда би након транспорта железницом били склопљени у Србији. Догађаји из друге половине 1915.године омели су те планове. Треба да се сетимо и др Елизабет Рос и британских медицинских сестара, које су добровољно дошле у Србију и лечиле наше рањенике а  неке од њих су и умрле од тифуса и оставиле своје кости у Србији.

О нашим савезницима Французима и славним генералима Франше Д Епареу и Шарлу Тренијеу, који су са нашом војском пробили Солунски фронт, довољно се зна. Ипак браћо и сестре постоје и савезници из Великог рата о које смо се ми Срби огрешили. То су Италијани. У Југославију је прећуткивана чињеница, да након ултиматума цара Николаја савезницима да се српска војска мора спасити, и несугласица између Француске и Британије, транспорт наше војске са албанских обала у Италију извршила је италијанска флота.

Од половине децембра 1915. Италија је из Албаније евакуисала 260.895 српских војника и избеглица, за шта је употребљено 250 бродова. Транспортовано је и 300.000 тона хране и материјала, на још 100 лађа. Превезено је на сигурно и 24.000 српских заробљеника, 10.153 коња, 68 топова и другог српског ратног материјала. Обављено је 248 пловидби. Пловидбе су се обављале уз константну заштиту италијанских крстарица и торпиљерки, али и уз ангажовање великих ратних бродова, који су штитили транспорт српских војника од напада аутро-угарских подморнице.

Ова поморска операција може да се упореди  са оним што се догодило током Другог светског рата између 25. маја и 3. јуна 1940. у Денкерку на северу Француске, када је евакуисано преко 300.000 енглеских и француских војника. Та евакуација била је одлучујућа за победу Савезника, баш као што је то била ова, обављена током зиме 1915/1916.

(Мила Михаиловић, Геополитика број 77, 2014.)

Улога италијанске флоте је била прећуткивана, где смо ми Срби, штитећи наводне интересе Краљевине СХС и Комунистичке Југославије, у ствари штитили само интересе Хрватске која је била у територијалним споровима са Италијом.

Вечан покој и мир и вечна слава мајору Гавриловићу и браниоцима Београда и Отаџбине – рекао је Слободан Ерић, који је на крају свог излагања прочитао телеграм које је Друштво српских домаћина упутило Председнику Руске Федерације Владимиру Путину поводом његовог 70 рођендана.

Председнику

Руске Федерације  господину Владимиру Владимировичу Путину

                                                                                    7.октобар 2022.

                            Поштовани председниче Владимире Владимировичу,

у име Друштва српских домаћина, упућујемо Вам најсрдачније честитке поводом Вашег рођендана као и да Вам, тим поводом пожелимо пуно среће, здравља и успеха у вршењу Ваше одговорне дужности. Братском руском народу и свим грађанима Руске Федерације, такође желимо све најбоље - мир, напредак, опште благостање - и снагу да успешно савлада све изазове с којим се тренутно суочава Ваша држава у циљу заштите интереса већине правдољубивог човечанства.

 

Председник Друштва српских домаћина

Нићифор Аничић

 

Председник Управног одбора

Друштва српских домаћинaA

Проф.др Миладин Шеварлић

                                        

Слика може припадати 2 особе, људи стоје и напољу

 

 

 

 

Додатне информације