ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ

Уторак, 11. октобар 2022, 18. 00 часова

Представљање монографије и мини изложба „Фотографске експресије“, Бранислава Стругара

Говоре: Станко Црнобрња, Петар Пеца Поповић, Мирко Магарашевић и аутор.

Музички програм: Ана Стругар (соло) са пратњом.

Бранислав Стругар је рођен у Београду 1949. године. Бави се фотографијом од 1968. Као члан фото-клуба „Електромашинац” од 1970. до 1979. године учествовао је на 107 изложби и на њима освојио око 40 награда и диплома. Има звање Мајстор фотографије ФСЈ.

Више од две деценије био је запослен као фоторепортер у Информативном програму ТВ Београд где је пратио већину значајнијих политичких догађаја и државних посета. Члан је Савеза новинара Србије, а 1990. године примљен је у Удружење ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Србије (УЛУПУДС). Године 2002. додељено му је звање Истакнутог метника фотографије УЛУПУДС-а, а 2008. године добио је НАГРАДУ ЗА ЖИВОТНО ДЕЛО „за целокупно стваралаштво и допринос развоју примењених уметности и дизајна”. Монографија је обједила пола века његовог рада.

Улаз слободан

Среда, 12. октобар 2022, 14:00 часова

Представљање књиге Здравка Маљковића „ШКОЛА ЗВУКА Радио-телевизије Србије“, у издању РТС Издаваштва 

Учествују:

проф. др Александра Паладин, професор Велибор Хајдуковић, Драган Инђић и аутор. Музички програм: Соња Калајић (тестера и виолина) и Дражен Тиквеша (кларинет). Модератор: Ранко Стоjиловић

Иновативна, модерна, занимљива, али и провокативна књига „Школа звука Радио Телевизије Србије“ отвара нове погледе на звук, али и на занимања код којих је он кључно изражајно средство. Први део, „Поглед на историју и теорију", на једном месту, хронолошки, сублимира слику развоја медија на нашем простору, дефинише основне елементе звука у медијима и сагледава њихову примену у аудио и аудио-визуелним делима. Други, „Разговори", обликују 46 интервјуа, по принципу „један аутор - једно занимање". Трећи, „Уместо речи аутора" јесте интервју са аутором, неуобичајени али ефектан завршетак, у којем објашњава зашто РТС препознаје као специфичан образовни систем.

Улаз слободан

Четвртак, 13. октобар 2022, 12:00 часова

У оквиру Дана европске баштине и у сусрет обележавању 150 година од рођења Надежде Петровић (1873-2023)

Представљање публикације „ПОРОДИЦА НАДЕЖДЕ ПЕТРОВИЋ КРОЗ 19. ВЕК“

Учествују:

Драгана Божовић, ауторка - историчарка уметности, кустоскиња у Уметничкој галерији „Надежда Петровић“ у Чачку

Проф. др Драган Булатовић, рецензент књиге - историчар уметности, професор Филозофског факултета у Београду на Групи за историју уметности (данас у пензији)

О књизи:

Публикација представља стручно штиво уобличено као историјски преглед са акцентом на културу и уметност,настало после вишегодишњег истраживања. Хронолошки прати три генерације породице наше славне сликарке Надежде Петровић кроз професионални, приватни и јавни живот. Доказује да је Надеждина породица (Петровићи са очеве и Зорићи са мајчине стране) несумњиво припадала даровитим породицама које су током 19. века допринеле формирању српске интелектуалне елите. Књига садржи низ издвојених достигнућа, пионирских подухвата и професионалног напредовања чланова породице, али и занимљивих прича, описаних лепих тренутака и тешких животних судбина. Ставља у фокус многе мање познате чињенице из живота чланова Надеждине породице и презентује низ нових података.

Књига је проглашена за најбољу публикацију објављену у Чачку 2020. године. Такође, сврстана је међу пет најбољих публикација за 2020. годину у избору Националног комитета ИКОМ Србија.

Улаз слободан.

Додатне информације