ОТКРИВЕН СПОМЕНИК ДОБРИЦИ ЕРИЋУ КОЈИ ЈЕ ДАРИВАЛО ДРУШТВО СРПСКИХ ДОМАЋИНА

У понедељак 25. октобра 2021. године у Книћу, jе откривен споменик са бистом Добрице Ерића. Споменик jе постављен у дворишту Средње школе која од 2020. године носи име великог српског песника. Споменик Добрици Ерићу – чија је биста рад академског вајара Зорана Ивановића, редовног професора на Факултету примењиних уметности, даривало је Друштво српских домаћина.

Видео снимак целог догађаја можете видети на линку:

https://www.youtube.com/watch?v=nEw_2F4Bho8

 

 

После химне “Боже правде” присутнима  се обратила професорка Љиљана Маринковић, директорка Средње школе “Добрица Ерић”. Беседу о Добрици Ерићу говорио је књижевник Драган Лакићевић, главни уредник Српске књижевне задруге, аутор избора и предговора Добричиних песама “Плаво коло” у издању СКЗ. Потом је говорио председник Друштва српских домаћина Нићифор Аничић, који се у свом излагању посебно обратио ученицима и деци.

У откривању споменика Добрици Ерићу, учествовали су унуци и праунуци Добрице Ерића и ученици Средње школе “Добрица Ерић“ из Кнића и издвојеног одељења из Враћевшњице у саставу Основне школе “Десанка Максимовић” из Горњег Милановаца. Један од најдирљивијих момената на манифестацији је био када су ученици Средње школе “Добрица Ерић“ из Кнића  уручили захвалницу председнику Друштва српских домаћина Нићифору Аничићу.

Потом је изведен културно-уметнички програм који су припремили ученици из Кнића и Крагујевца. Најпре је изведен сплет песама Етно групе из Прве крагујевачке гимназије, а потом су стихове Добрице Ерића говорили ученици Средње школе из Кнића која носи његово име. Рецитал су пратиле певачке групе из Предшколске установе “Цветић” из Кнића и ученици Музичке школе “Милоје Милојевић” из Крагујевца .

Завичајни песник Марко Марковић, који следи песнички опус и традицију Добрице Ерића, представио се са песмом „ЗБОГОМ ПРИНЧЕ ПРОЦВЕТАЛИХ ПОЉА“, коју је написао на дан кад се велики Добрица на небо вазнео, као и песмом “САНДУЧЕ”.

Песме посвећене Добрици Ерићу говорили су и познати српски  песници  Љиљана Браловић и Благоје Баковић, а познату Поносну песму Добрице Ерића казивао је здравичар Драгиша Симић – председник Удружења ПРЕЛА И ПОСЕЛА.

На овом скупу представљења је и нова дводелна књига СПОМЕНИЦА ДОБРИЦЕ ЕРИЋ, и то први део “НАД СЕРБИОМ СРЦЕ” у којој 85 песника дарује по једну песму Добрици и други део “САМОУКИ АКАДЕМИК ПОЕЗИЈЕ” у којој савременици говоре о Добрици. Књигу је приредио Миловоје Трнавац, а издавачи су Друштво српских домаћина и Удружење књижевника Србије.

У име породице Добрице Ерића присутнима се обратила и захвалила унука Невена Игњатовић.

На текстове Добрице Ерић компоновано је више песама. У знак сећања на њих, Ансамбл „Пеги и пријатељи“ подсетио нас је на две: „Девојка из града“ и „Тече река, тече Гружа”.

У програму је учествовао и Драмски студио „Лепеница“, под управом Мирка Барјактаревића. Посебно треба истаћи наступ једне од најстаријих изворних певачких група у Србији “Црнућанка”, из родно краја Добрице Ерића.

ФОТОГРАФИЈЕ: Слободан Станковић

 

Додатне информације