САОПШТЕЊЕ и ПОЗИВНИЦА

У петак, 09. априла 2021. године у 11. часова код Небојшине куле (Савски прилаз), у недељи када се обележава 80 година од нацистичког бомбардовања - 06. априла 2021. године и 08. априла када је јеврејска комеморација Јом Хашоа, Удружење логораша Јасеновца, кровна организација ветерана СУБНОР и Заједница удружења жртава Другог светског рата одржаће АПРИЛСКИ ПОМЕН НЕВИНО ПОСТРАДАЛИМ ЖРТВАМА УСТАШКОГ ГЕНОЦИДА, уочи 80 година од формирања НДХ, 10. априла 1941. године, чиме је започето усташко коначно решење и усташки геноцид, масакром у Гадовцу код Бјеловара, 28. априла 1941. године, чак 6 месеци пре нацистичког коначног решења у Бабином Јару, и чиме је отпочело оснивање 47 усташких логора где су брутално убијане на стотине хиљада Срба и десетине хиљада Јевреја и Рома и сви они који су били против усташке идеологије.На помену жртваmа НДХ обратиће се академик Матија Бећковић и чика Гојко Рончевић Мраовић, преживело дете логорш Јастребарског, носилац кампање ПОДРЖИ ПОСЛЕДЊИ ПРОБОЈ ЛОГОРАША ЈАСЕНОВЦА – ПОДРЖИ РЕЗОЛУЦИЈУ О УСТАШКОМ ГЕНОЦИДУ НДХ НАД СРБИМА, ЈЕВРЕЈИМА И РОМИМА И ДАН ГЕНОЦИДА НАД СРБИМА У 20. ВЕКУ. Очекује се присуство представника Амбасаде Руске Федерације и Народне Скупштине Републике Србије.Првакиња позоришта из Косовске Митровице, Јасмина Стојиљковић прочитаће писма солидарности преживелих логораша Еве Костабел Дојч из Њујорка која је преживела Раб и Краљевицу и подршку и солидарност Моше Ха Елиона, председника преживелих логораша Аушвица које су пристигле ових дана логорашима Јасеновца, као и Удружења Јасеновац Доња Градина, затим академика Љубодрага Димића, Јелене Гускове, проф. Литучија из САД, Торесена из Норвешке између писама и потписа око 760.000 људи из земље и иностранства и српске дијаспоре.Затим ће песникиња Љиљана Браловић говорити своју поему БЕЗРЕЧЈЕ – посвећену невино страдалим жртвама у НДХ само због "греха по рођењу" као Срби, Јевреји и Роми.По завршетку пригодног културно-уметничког програма, преживели деца логораша Јасеновца ће приступити поринућу венаца за пострадале Србе, Јевреје и Роме у реку Саву, у знак сећања на Савски пут Јасеновачких мученика чији су лешеви пловили Савом и које су код Бранковог моста нацисти дизали у ваздух, јер речни монитори нису могли пролазити.После рата, по сведочењима преживелих, привремено је било похрањено чак неколико хиљада лешева код Небојшине куле и код Ратног острва.Истовремено, у Лондону у организацији Фондације за сећање на Јасеновац и Холокауст, затим у Њујорку у сарадњи са Институтом за Јасеновац, затим са историчарима Универзитета Удине у Италији и Осла у Норвешкој, као и у Јерусалиму и на Институту за Холокауст Шем Олам, чланови Међународне експертске групе ГХ7 одржаће зум конференцију 80 ГОДИНА УСТАШКОГ ГЕНОЦИДА, а коју ће координирати проф. др Гидео Грајф заједно са Удружењем логораша у Београду.Помен је део кампање ПОДРЖИ ПОСЛЕДЊИ ПРОБОЈ ЛОГОРАША ЈАСЕНОВЦА – ПОДРЖИ РЕЗОЛУЦИЈУ О УСТАШКОМ ГЕНОЦИДУ НДХ НАД СРБИМА, ЈЕВРЕЈИМА И РОМИМА И ДАН ГЕНОЦИДА НАД СРБИМА У 20. ВЕКУ.Симболичким поринућем венаца биће обележено и 80 година од успостављања Јасеновца, једног од најбруталнијих и најозлоглашенијих логора смрти од укупно осам у Другом светском рату, парадигме страдања читавих породица у НДХ, међу којима су и 91 члан породице Николе Тесле страдали у НДХ - од којих 14 у Јасеновцу, заједно са 13 рођака Теодора Херцла.Пружајући безусловну подршку вишегодишњој иницијативи још увек живих логораша Јасеновца, који су сада у деветој деценији живота и неуморни су у својим напорима да се трајно сачува сећање на усташки геноцид Независне Државе Хрватске над Србима, Јеврејима и Ромима од 1941-1945. године, као својеврстан допринос универзалним вредностима човечанства – слободе, једнакости, живота достојног човека и јединства у различитостима човечанства које је победило фашизам, нацизам и усташтво у Другом светском рату, а поводом 80 година од успостављања НДХ и почетка усташког геноцида и холокауста стигла су и писма подршке бројних организација Срба и дијаспоре и то: из САД из Питсбурга у име 12.500 чланова, Западне Аустралије у име 540.000 Срба, затим из Шведске у име 21 организације и 4.600 чланова, Аустрије, Велике Британије, Немачке, Италије и других.Последњи ешалон логораша Јасеновца, овим чином АПРИЛСКОГ ПОМЕНА жели да упозори да је геноцид над децом у НДХ био најдрастичнији израз планираног усташког коначног решења и усташког геноцида, пред којим живи бедем сећања представљају још увек живи сведоци – преживела деца логораши дечјих логора смрти у својој деветој деценији живота који ће присуствовати Помену. Једино су у усташкој НДХ постојали специјализовани логори за децу, при чему је само у Јасеновцу, једном од најбруталнијих и најозлоглашенијих од укупно осам логора смрти у Другом светском рату, где је утврђено чак 57 метода ликвидације, на мучки начин одузет живот 19.432 деце од укупно 71.560 убијених деце у НДХ.Преживелих још око 300 деце логораша, апелују на јавност да сви учине све, да се усташки геноцид никада више не понови, указујући на чињеницу, да сви заједно, данас имају одговорност у региону да се одбаци усташка идеологија и законом забрани усташки поздрав „За дом спремни“ и употреба усташке иконографије, који симболизују, поред нацистичке, једну од најсмртнијих идеологија 20. века.Стога, преживели логораши НДХ, указују да је дошао тренутак да се након 80 година УСТАШКОГ ГЕНОЦИДА сви заједно заложимо да се осигура традиција очувања културе сећања, толеранције и суживота у миру у духу добросуседских односа и доприноса међународном миру, стабилности и безбедности, са циљем обезбеђивања суштинског мира и стабилности у региону кроз суочавање са прошлошћу у циљу подизања будућих генерација на темељима пријатељства и разумевања и срећног детињства које је било ускраћено деци жртвама усташког коначног решења и усташког геноцида у НДХ који је, несумњиво, био један од највећих геноцида у 20. веку.

Љиљана Браловић:БЕЗРЕЧЈЕ

(У спомен невино страдалих у НДХ само због

"ГРЕХА ПО РОЂЕЊУ" као Срби, Јевреји и Роми!)

Стоје ли још стопице дечје

тамо где је лелечје и безречје,

у блату, казамату, човеколому,

у дому за смрт и плач

где нож и мач, где маљ, где гас

где су на нејач пуштане звери

да деци суде,

а ликом су подсећали на људе.

По који пут у стосмрт небески Оче?

Страдали да посведоче

да и Твоја правда понекад задоцни.

Косци сатанини у крвавом пиру

у страшном миру, као да нафору деле

кидаше нежне ручице беле,

морише већ уморене.

А ти Свевишњи,

беше ли бар у тишњи.

Те душе клане остале саме,

гледају из таме

кроз маглуштину века.

Чекају да дорастемо до човека

и покажемо прстом

на оне што су заклоњени кукастим крстом

затирали лозу, чупали корен

ни на трен не посустајући.

Те стопе дечије биле су нечије све:

Среће, сунце, наде, будућност,

А постадоше калдрма на путу до небеса

Због беса, зла и крвожеђи.

Све блеђи трагови суде ко је кривљи,

Они што су их уморили (а убрајају се у људе),

Или ми што о томе нисмо проговорили...

Треба ли да опет у нашој кући

србосеци отворе заборав,

за јасеновачки кошмар,

за јаме безданице,

за хиљаде уморене деце,

за црне мараме и лелеке,

наизглед тако далеке

а уткане у сваки божји дан

у коме плаћамо данак за заборав.

ПОШТОВАНИ ПРЕЖИВЕЛИ ЛОГОРАШИ ДЕЧЈИХ ЛОГОРА

У НЕЗАВИСНОЈ ДРЖАВИ - ПРЕД ВАМА СМО НЕМИ!

НЕКА ОВО БУДЕ ПОСЛЕДЊИ "ПРОБОЈ"ЛОГОРАША

У ИСТОРИЈИ СРБСКОГ И ДРУГИХ НАРОДА!

Изато, МОЛИМО ЗА324  САТА ГРОМОГЛАСНЕ ТИШИНЕ

ПО ЈЕДАН МИНУТ ЗА СВАКО ИМЕ

А БИЛО ИХ ЈЕ  71.560  НЕВИНО ПОСТРАДАЛЕ ДЕЦЕ У НДХ,

само због"ГРЕХА ПО РОЂЕЊУ" као Срби, Јевреји и Роми.

Слика може припадати 1 особа и текст