Подршка Друштва за Резолуцију о геноциду НДХ над СЈР и Дан геноцида над Србима у 20 веку

 

 

НАРOДНОЈ СКУПШТИНИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Поштовани,

упознат са саржајем Резолуције о геноциду Независне Државе Хрватскепочињеном над Србима у 20 веку, о томе да се у Државном календару 28.април прогласи као дан геноцида над Србима, хао професионално одговоранисторичар, који се више од 50 година бави историјом Срба у Хрватској,српско-хрватским односима и почињеним геноцидом, подржавам Резолуцијуи смтрам је, у овом историјском тренутку, више него потребном. Њу једанас, када се почињени геноцид нипод~штава, када се број жртава, чак и усрпској средини, попут Туђмана, безочно смањује, кад се све чини да севелики злочин заборави, неопходно донети. Наш врсни песник и познатидипломата Јован Дучић у своје време uanuco je да о великом злочинупочињеном у Независној Држави Хрватској треба на све стране говорити, онје написао urbi et orbi, да се за сва времена упамти ко је и колико је великизлочин починио. Ми у недавно прошлом времену нисмо имали могућност даиспоштуј емо савет великог песника и амбасадора. Сада нам се то свети, аРезолуција, иза које су стали Удружење логораша Јасеновац, СУБНоРСрбије и Заједница удружења жртава Другог светског рата, је покушај да сепропуштено исправи. Доношењем Резолуције о томе да се у Државномкалендару 28. април прогласи као дан геноцида над Србима у 20 веку,испунићемо ј едну обавезу ипрема жртвама и према њиховим потомцима.Показаћемо целом свету да можемо да опростимо али не и да заборавима.Поменуте три асоцијације, које су иницирале доношење Резолуције,претстављају, по мом дубоком уверењу и схватању, јавно мишљење Србије.Стога xoћy да верујем да ћe и Скупштина Србије, која ћe одлучивати осудбини Резолуције, водити о томе рачуна.

С особитим уважавањем                                                                                                                                                                                                                                                  

Београд, 17. марта 2021.      

академик Василије Ђ. Крестић

 

Писмо чика Гојка

 

Поштовани сународници,

пријатељи последњег ешалона преживеле деце логораша Јасеновца,

Дозволите да Вас подсетимо, ми, преживели деца логораши, да су пробој Јасеновца на дан 22. априла 1945. извршили последњих хиљаду логораша, од којих је преживело око 80-торо њих.

Данас, осамдесет година касније, од нас 1.000 пријављених чланова Удружења логораша Јасеновац из седамдесетих година, живо је још свега око 300 њих, под претпоставком да неки нису помрли од старости или короне. Нисмо се састајали нити пребројавали током короне.

У пропратном акту, који смо предали на писарници Народне скупштине 16. марта  упутили смо апел да се Резолуција усвоји.

22. априла 2021. у знак сећања на херојски пробој голоруких логораша у нади да ће овај последњи„пробој“ истине преточен у Резолуцију бити овековечен проглашењем дана геноцида над Србима у 20.веку.

Идеја водиља самоубилачког пробоја 22.априла 1945. била је да преживи макар један од логораша усташког логора смрти Јасеновац, да би се сазнала истина о бруталним убиствима која су вршена  на чак 57 начина - углавном ручно, ножевима, секирама, па чак и специјализованим сечивима од којих је најпознатији „србосјек“.

Запамћена су и такмичења у клању, од којих је најпознатије оно у коме је извесни Петар Брзица победио тако што је за једну ноћ заклао 1.300 људи. А парадигма страдања јасеновачких мученика је брутално касапљење Вукашина Мандрапе из Клепаца, који је свом усташком крвнику рекао „само ти  сине ради свој посао“ и брутално убијање рабина Исака Данијела Данона, чија је унукаДанијела Данон генерални секретар Савеза Јеврејских општина Србије, као и чињеница да је 91 члан породице Николе Тесле брутално убијен у НДХ, од којих 14 у Јасеновцу заједно са 13 чланова породице Херцл из Земуна.

Молимо да Ваше подршке шаљете на следеће мејлове:

·        Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

·        Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

·        Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

Захвалан на Вашој пажњи,

у име свих логораша и подносилаца Резолуције

Ваш

Чика Гојко Рончевић Мраовић,

Преживело дете логораш ЈАСТРЕБАРСКО

 

 

ПРЕГЛЕД

пристиглих подршки усвајању Резолуције о усташком геноциду НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима и проглашењу 28. априла за Дан геноцида над Србима у 20. веку

поводом 80 година од успостављања НДХ и почетка усташког геноцида

(на дан 26. март 2021. године)

Увод у стање

Удружење логораша Јасеновац је заједно са СУБНОР-ом започело иницијативу за доношење акта у НС РС о осуди усташког злочина још 2016. године, са 54 756 потписа грађана, затим је иницијатива обновљена 2017. године.

Ово је „последњи пробој логораша Јасеновца“, 2021 године са иницијативом коју су предали 16. марта 2021. године на писарници НС РС за доношење Резолуције о усташком геноциду и проглашење Дана геноцида над Србима у 20. веку, а потписали је председници Удружења логораша Јасеновца, СУБНОР-а и Заједнице удружења жртава Другог светског рата.

Иницијативу је покренуо Гојко Рончевић Мраовић, преживело дете логораш ЈАСТРЕБАРСКО, први говорник у Уједињеним Нацијама из реда деце логораша у историји након Другог светског рата 2018. године на свечаном отварању Изложбе „ Јасеновац-право на незабора“

Измењене међународне околности 2021. године-

 повољне  за доношење Резолуције и проглашење Дана геноцида 

Након изложбе „Јасеновац-право на незаборав“ у УН која је 2018.годинеорганизована од стране МСП у сарадњи са Међународном експертском групом ГХ-7, чији је директор био проф. др Гидеон Грајф, светски признат историчар холокауста из Израела,  коју је отворио тадашњи ППВ и МСП И. Дачић, а чији је координатор била амбасадор др Љиљана Никшић,  као највећа у историји УН са седам тона опреме и артефаката, околности су се промениле и питање усташког геноцида и осуде злочина у Јасеновцу добија све више на значају. Такође,  Изложба је изазвала значајне реакције у региону и у свету:

  • Светски јеврејски конгрес упутио је апел премијеру РХ А. Пленковићу да осуди усташки геноцид у НДХ(2018 године).
  • Аустријска влада, такође, 2018.г. усваја закон о забрани употребе усташких обележја поводом годишњих неоусташких манифестација у Блајбургу, које су на жалост, под покровитељством Министарства бранитеља и Владе РХ.
  • дошло је и до прве посете једног председника Израела након Другог светског рата. Наиме, председник Израела Рувен Ривлин посетио је Београд (26. јула 2018. год) и Загреб (27.07.2028), којом приликом је у Хрватској ишао да положи венац у Спомен комплексу „Јасеновац“ обраћајући се новинарима изјавом да је „ Јасеновац- Аушвиц Балкана“.  У Београду је, са председником А. Вучићем, свечано открио таблу Теодора Херцла, назива новоименоване улице у Земуну,где су се и отац и деда оснивача модерног ционизма родили.

Објављивање Трилогије о НДХ - Енциклопедије усташких злочина, у издању „Књиге комерц“, и то на енглеском, српском, хебрејском, италијанском и немачком језику: 1.) „Јасеновац-Аушвиц Балкана, Усташка империја окрутности“2.)“Усташко коначно решење пре нацистичког“ и 3) „Алојзије Степинац, усташки викар: Покрсти се или умри – 101 разлог зашто не може бити светац“) монументалних мултидисциплинарних студија енциклопедијског формата у три тома  на 2700 страна проф. др Грајфа, водећег историчара Холокауста Института за холокауст Шем Олам из Израела, директора Међународне експертске групе ГХ-7, увелико је допринело да се у светским научним круговима подигне интересовање за тему НДХ и Јасеновца.

Доношење Јерусалимске декларације о Јасеновцу на академском скупу у Јерусалиму – успостављен „академски мост“ Србија – Израел и отворена прва два академска центра у историји билатералних односа у Београду и Јерусалиму  од 18-20 новембра 2019. године

Приказивање филма „Дара из Јасеновца“,редитеља Гаге Антонијевића, чији је покровитељ ПР РС Александар Вучић, а финансирао Филмски центар Србије, изазвало је велико интересовање јавности широм света.  Очекује се, такође, да ће и познати светски редитељ Емир Кустурица реализовати идеју о снимању филма „Јасеновац-Аушвиц Балкана“, започету 2016. године што би, свакако, допринело додатном интересовању јавности широм света за усташки геноцид у НДХ и Јасеновцу.

РЕПУБЛИКА ХРВАТСКА – ИНИЦИЈАТИВА КООРДИНАЦИЈЕ ЈЕВРЕЈСКИХ ОПШТИНА ХРВАТСКЕ

ДР ОГЊЕНА КРАУСА ЗА ДОНОШЕЊЕ ЗАКОНА  О ЗАБРАНИ УПОТРЕБЕ УСТАШКОГ ПОЗДРАВА „ЗА ДОМ СПРЕМНИ“

Ове године, 2021. већ два месеца трају непрекидни преговори са представницима Владе РХ, које води др Огњен Краус, председник Координације јеврејских општина Хрватске, а кога подржавају председник СДСС М. Пуповац, као и председник Савеза антифашистичких бораца Хрватске, Фрањо Хабулин о увођењу закона о забрани употребе усташког поздрава „за дом спремни“.

Како извештава Нови лист (четвртак 25. март 2021) до сада премијер Пленковић није показао спремност да прихвати усвајање спорног закона, Пеђа Грбин председник СДП изјавио је да уколико Влада не жели подржати измену и допуну казненог закона, да ће онда они као парламентарна странка кренути са сопственим предлогом са циљем да јавност види како ће се саборски заступници Хрватског сабора изјаснити пред камерама о усвајању закона о забрани употребе усташког поздрава „за дом спремни“.

Српска и јеврејска дијаспора из Канаде – 11.000 потписа упућено ПР РХ Зорану Милановићу, амбасадама САД, Израела, Канаде и Србије у Загребу

Активисткиња Мишел Главић (MichelleGlavic) српско-јеврејског порекла, из Канаде, прикупила је 11 000 потписа у којима се захтева од ПР РХ Зорана Милановића да осуди усташки геноцид у Независној држави Хрватској и законом забрани употребу усташких обележја у Републици Хрватској и онемогући рехабилитацију усташтва и јачање нео-усташког покрета кроз рехабилитацију злочинаца из НДХ којима се подижу споменици и дају називи улицама у Загребу, али и широм Хрватске. Петиција је прослеђена и амбасадама САД, Израела, Канаде и Србије у Загребу.

Реакције на Резолуцију научне јавности из земље и иностранства и српске дијаспоре

  1. Академик Љубодраг Димић, Српске академије наука и уметности: „Са највећом стручном одговорношћу подржавам предлог Удружења логораша Јасеновац исказан у Нацрту Резолуције о усташком геноциду НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима 1941-1945 и проглашењу Дана геноцида над Србима у XX веку. Тај акт сматрамо цивилизацијском опоменом свима који су спремни да забораве прошлост, кривотворе је и понове злочине који су чињени у име државе, нације, вере и идеологије. Политички чинилац наведене чињенице у Резолуцији не сме да игнорише (Академик Љ. Димић пружио је своју подршку на 5 страна)
  2. Академик Василије Крестић, Српске академије наука и уметности:„Као професионално одговоран историчар који се више од 50 година бави историјом Срба у Хрватској, српско-хрватским односима и почињеним геноцидом, подржавам резолуцију и сматрам је у овом историјском тренутку више него потребном“

3. Академик Јелена Гускова, Руска академија наука: „Нацрт резолуције као и увођење Дана геноцида над Србима у XX веку има моју пуну подршку и молим да је као такву НС РС симболично усвоји 22. априла 2021. на дан када су последњи логораши пошли у самоубилачки пробој Јасеновца. Учините да им овај јасеновачки пробој, 2021 буде последњи, јер без проучавања усташког геноцида историја геноцида и холокауста Другог светског рата није потпуна. Геноцидна политика НДХ исписала је најтамније странице историје човечанства између осталог зато што је била једина земља у време Другог светског рата која је имала логоре смрти само за децу.

4. Академик Србољуб Живановић, Академије наука Републике Српске, председник међународне комисије за утврђивање истине о Јасеновцу: „Ове године -2021 навршава се 80 година од нацистичког бомбардовања Београда 6. априла 1941. као и 80 година од формирања и проглашења НДХ 10. априла 1941. и пошетка „Усташког коначног решења у Гудовцу код Бјеловара 28. априла 1941. масакром Срба, Јевреја чиме је започет усташки геноцид 6 месеци пре нацистичког масовног злочина у Бабином Јару у Украјини које се рачуна за почетак Нацистичког коначног решења у Другом светском рату. Ова резолуција треба да уше у колективну меморију човечанства као опомена људима на опасности које доноси усташка идеологија.  Придрућујемо се апелу светског јеврејског конгреса за осуду усташких злочина у НДХ и у Јасеновцу, као и одлуци Владе Аустрије којом је донет закон о забрани употребе усташких обећеђја у Аустрији. Међународна комисија осуђује свако порицање геноцида у НДХ као и употребу усташких симбола и усташког поздрава „за дом спремни“. Такође подржавамо иницијативу Координације јеврејских општина Хрватске која је упућена Влади РХ да се у Сабору Хрватске донесе закон о забрани употребе свих усташких, а посебно усташког поздрава „за дом спремни“.

5. Проф. др Гидеон Грајф,директор Међународне експертске групе, водећи историчар Холокауста, експерт за фабрике смрти: „Примите подршку института за холокауст “Шем Олам“ за усвајање Резолуције о усташком геноциду НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима 1941-1945. Част ми је и привилегија да учествујем у стварању историје, обележавајући са вама 80 година монструозног усташког геноцида НДХ. Драго ми је што сам могао да дам свој допринос изучавању феномена усташтва и што сам могао да кроз своје монографије укажем на важну чињеницу да је усташко коначно решење почело 6 месеци пре нацистичког о чему сам детаљно писао у монографији под истоименим називом „Усташко коначно решење пре нацистичког“.

6. Професор Бери Литучи, професор историје и политике на Универзитету Бруклин,Њујорк,извршни директор Института за изучавање Јасеновца из Њујорка, члан међународне експертске групе ГХ-7: „Поштовани преживели логораши, желео бих да и моје име додате на листу оних који подржавају усвајање резолуције о усташком геноциду у парламенту Србије. Проглашење националног дана геноцида над геноцидима касни 80 година. Данас у своје лично име, а наредних дана и читав управни одбор Института за истраживање Јасеновца из Њујорка са целокупним чланством, пре свега уз подршку Еве Костабел Дојч, 96.година, која је преживела Сисак и др Давида Алкалаја који је преживео Раб и Паг упућујемо подршке.“

7. Кнут Фловик Торесен, историчар из Норвешке: „Ја Кнут Фловик Торесен, као норвешки историчар и аутор књига, члан Међународне експертске групе ГХ-7,  који већ годинама истражује усташки геноцид у НДХ подржавам усвајање Резолуције и проглашење 28. априла за Дан геноцида над Србима у XX веку. На жалост, моја искуства су таква да постоји мањак знања међу мојим колегама историчарима о усташком геноциду, не само у Норвешкој, већ и широм Европе и света, што је олакшало нелегитимни религионизам оних који желе да прикрију усташки геноцид. На жалост протеклих година били смо сведоци великог броја покушаја да се изврши ревизија историјских чињеница о усташком геноциду. У том смислу наша дужност од највишег значаја јесте да се расветле усташки злочини и да се омогући светској јавности да се упозна са једном од најсмртоноснијих идеологија XXвека, на тај начин дајући допринос препознавању и одбацивању усташке идеологије ради превенције да се усташки геноцид више никада не би поновио. Током Другог светског рата око 4.000 дечака и одраслих мушкараца послато је у Норвешку да умру као робови. Живели су у невероватно тешким условима где је 2.398 оставило своје животе у Норвешкој. Многи од тих заточеника били су Срби из Хрватске који су дошли из Јасеновца. Концентрациони логори у Норвешкој, у том смислу су били испостава усташког геноцида.“  

8. Мирко Галасо, историчар из Италије, члан Међународне експертске групе ГХ-7: „Као италијански историчар који је студирао и дипломирао као један од најбољих на универзитету Удине и Трста пишем да се зна да у пуном капацитету подржавам резолуцију о усташком геноциду и проглашење 28. априла Даном геноцида над Србима у XXвеку. Као најмлађем члану Међународне експертске групе историчара ГХ-7 којој сам приступио још као студент изучавајући корене усташтва и НДХ и творевине НДХ, постало ми је јасно да изучавање клерофашизма није потпуно уколико се не изучи и не представи јавности усташки расизам, усташки антисемитизам, усташки антисрбизам и специфичности усташког клеронацизма. У налазима Међународне експертске групе, али и у научним студијама, на жалост веома малог броја историчара у свету који су се бавили усташким геноцидом јединствено је мишљење да је бруталност усташких логора и усташког геноцида као и усташког коначног решења увелико надмашивала фашистичке и нацистичке режиме својих савезника. Из војних дневника италијанских окупационих снага посебно је указивано на бруталност, монструозност злочина усташког геноцида који је вршен углавном ручно. Зато проглашење 28. априла Даном геноцида над Србима у XX веку Народна скупштина РС допринеће историјској правди у односу на око милион заборављених српских жртава усташког геноцида на територији НДХ 1941-1945. (Мирко Галасо је пружио своју подршку на 18 страна)

9. Српска краљевска академија научника и уметника (СКАНУ): Српска краљевска академија научника и уметника испуњавајући задатке и обавезе некадашње краљевске академије која је основана 1886. године, а угашена на почетку Другог светског рата, себи је дала за циљ након свог обнављања да обелодањује и истражује историјска дешавања између осталог да иницира активности и подржава напредак просвећености у српском друштву. Пре свега полазећи од Устава РС по којем су људски живот и достојанство неприкосновени, аруководећи се циљевима обезбеђења мира и стабилности на простору западног Балкана СКАНУ даје пуну подршку иницијативи Удружења логораша Јасеновац, СУБНОР-а Србије и Заједнице удружења жртава Другог светског рата за усвајање Резолуције о усташком геноциду НДХ и за проглашење 28. априла за Дан геноцида над Србима у XX веку. У околностима растућег ревизионизма, и покушаја смањеења броја жртава и негирања почињених злочина фашиста, нациста, а посебно усташа у НДХ, постављањем срамног споменика са усташким поздравом „за дом спремни“ у срцу меморијалног комплекса Јасеновца 2016.г., отвореног подржавања и употребе усташких симбола подстицањем омладине да виче на концертима да узвикује и фудбалским стадионима усташки поздрав „та дом спремни“, као и постављања срамне спомен плоче усташком злочинцу, надбискупу геноцида А. Степинцу у католичком хостелу „Свете породице“ у улици Виа долороса у Јерусалиму у априлу 20196.г., евидентно је да резолуција о осуди усташког геноцида представља неопходност, обавезу и дужност.

10. Драгана Томашевић, Фондација за меморијализацију Јасеновца и холокауста:„У име волонтера добротворне организације В. Британије са седиштем у Лондону, која сваке године са британским парламентарцима обележава 22. април Дан пробоја јасеновачких логораша, као и 27. јануар Међународни дан холокауста,  као и организација која је у америчком конгресу прошле године приказала изложбу о Јасеновцу под називом „Анатомија заборава“ сматрамо да је наша дужност да подржимо Резолуцију о усташком геноциду као и проглашење Дана геноцида над Србинма у XX веку који би и ми у дијаспори коначно могли да обележавамо као свој дан сећања на страдање српских жртава у спомен и сећање на жртве и других народа. Иако касни 80 година уверени смо да се усвајањем резолуције и проглашењем Дана геноцида засигурно подиже, едукује и освештава дух српског народа ма где он живео.

11. Милован Витезовић, председник Удружења књижевника Србије : „Прикључујемо сезахтеву и подржавамопредлог да се усвоји резолуција о геноциду Независне државе Хрватске над Јеврејима и Ромима (1941-1945) и проглашењу Дана геноцида над Србима у 20. веку, 28. априла, а поводом 80 година од устанка српског народапротив фашизма и 80 година геноцида.“

12. Др Владимир Умељић, српска дијаспора из Немачке: „Овим желим да изразим своју безусловну подршку предлогу резолуције о геноциду НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима. На жалост, у слућби геноцидног пројекта хрватске државе 1941-1945 учествовале су и друге геноцидне убице, дакле осим хрватских усташа посебно окрутне злочине чинили су и босански муслимани, злочиначке „Ханџар дивизије“, а у усташкој НДХ били у проглашени за „хрватско цвијеће“. На жалост, усташке формације уз подршку Ханџар дивизије босанских муслимана у здруженом злочиначком подухвату чинили су злочине незапамћене у историји XX века.

13. Српски народни савез из Питсбурга, Милош Растовић: „Српски народни савез је најстарије српско добротворно друштво у САД које постоји од 1901. године. Сава Хајдин, оснивач савеза изградио је ову организацију на темељу светосавске традиције и америчког идеала слободе. Гласило „Американски Србобран“ који издајемо у континуитету од 1906. г. најстарије су српске новине у овом делу света. Српски народни савет организовао је предавање и изложбу: „Јасеновац- неизговорени геноцид и холокауст 1941-1945“ у америчком конгресу у Вашингтону 21.11.2019.г. То је био први такав догађај који је организован у последњих 20 година од стране српске дијаспоре у САД. Зато, као што су и други национални парламенти установили Дан геноцида или холокауста над њиховим народом, НС РС треба да установи Дан геноцида над Србима у XX веку кроз доношење ове историјски значајне резолуције не само за српски народ већ и заколективну меморију човечанства. О важности доношења овако значајног акта говоре и саме околности којима је изложен српски народ, јер сада, више него икада треба одбранити стуб националног идентитета – страдалништво и одупрети се свом снагом од ревизионистичких оптужби да су Срби „злочиначки и геноцидан народ“, већ би се овим актом у највишем законодавном дому НС РС донео акт народа српског чиме би коначно и Срби, као и други народи својим сопственим ангажманом кроз дијаспору и пријатеље српског народа могли да шире истину у целом свету о усташком геноциду који је почињен над њима.

14. Покрет родољуби отаџбине и дијаспоре „РОД“, председник Драган Станојевић:„На жалост, 80 година, „геноцид над геноцидима“, који је учињен над српским народом у НДХ а посебно у Јасеновцу, где је утврђено чак 57 метода ликвидације, а на мучки начин одузет живот 19.435 деце од укупно 71.560 убијених малишана у НДХ, чека правду и осуду. Наша деца и будућа поколења не заслужују да носе „крст геноцидног народа“ јер је над Србима само у XX веку три пута извршен геноцид. Ми, представници Срба са свих континената окупљени у покрету РОД дајемо безусловну подршку иницијативи још увек живих деце логораша Јасеновца који у својој деветој деценији живота поднеше иницијативу као њени носиоци, чувајући сећање на усташки геноцид над нашим народом, Србима, али и Јеврејима и Ромима и над другим мањинама. Апелујемо да скупштина РС консензусом свих посланика подржи „последњи пробој логораша Јасеновца“ и 22. априла подржи Резолуцију о усташком геноциду НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима, а 28. април прогласи за Дан геноцида над Србима у XX веку.   

15. Анђелко Анушић, књижевник: Прикључујем се овом племенитом, заветном предлогу, као писац који је у својим прозама, приповеткама и романима, а посебно у романескној театрологији „Гласови са Границе I– С Хомером у олуји  II, III, IV( 2016. , 2018 , награда „ Бранко Ћопић“ и „ Иво Андрић“), књижевно тематизовао фреску вишестолетног повесног трајања крајишких Срба, њихову историјску борбу и прометејску улогу у срцу заосманчене Европе – од стварања Војне Границе-Крајине 1530. године, па кроз све фазе њиховог војевања, сопствене ослободлилачке одбране и пострадања кроз светске ратове, буне и устанке, културна и духовна прегнућа, све до геноцидног страдања 1941-1945 и прогона који се понови 1995, 04. августа. Усвајање Резолуције и проглашење Дана геноцида над Србима у 20. веку, тог 28. априла, сматрам епохалним друштвеним знаком и поруком urbi et orbiда су Срби народ дугог историјског и временског трајања са крупним, жртвеним и духовним улозима и заветима предака на планетарном нивоу. Верујем да ће у НС РС, после свега превладати консензус свести и моралне обавезе о превасходном приоритету усвајања Резолуције и онога што се њоме тражи.

16. Редакција часописа за књижевност и културу из Канаде „Људи говоре“, др Радомир Батуран, уредник: „Пуних  14 година из српског расејања бранимо свој народ, његове жртве и нашу богату културу и уметност од прећуткивања, заборављања и кривотворења. Поводом великог српског јубилеја 100 година од Отаџбинског рата Србије посветили смо један двоброј, на 400 страна и имали сталну рубрику СРПСКА ГОЛГОТА. Хвала Вам што не дате да се забораве наши славни преци, Свети јасеновачки мученици. Пружили сте шансу да се Блада Србије покаје, у име свих претходних влада Србије, што ову резолуцију нису донеле читавих 80 година од извршеног геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у систему логора Јасеновац од 1941-1945. Предуго су прежуткивани Јасеновачки мученици од југословенских и српских власти. Слава им! Са искреним пијететом и поштовањем поздрављамо све Вас још живе логораше Јасеновца“

17. Организација српских студената из иностранства (ОССИ), Александар Љубомировић, председник: „ОССИ сматра да је питање усвајања Резолуције о усташком геноциду и проглашење Дана геноцида над Србима у 20. веку од националног и идентитетског значаја за Републику Србију и за српски народ широм света, те овим путем изражавамо пуну подршку предлогу.“

18. Академик Матија Бећковић: „Ни један геноцид се не може размети, а још мање се сме прећутати и заборавити. Владан Десница је рекао: Народ који је клан некажњено препоручио се за вечито клање. Логорологија и јамографија је света географија српског народа. Залуду су јаме бетониране, а логорима затирани трагови – битку са невиним жртвама пострадалим због свог имена и греха рођења још нико није добио. У ХДХ, нацистичкој експозитури за геноцид над Србима, Јеврејима, Ромима и другим антифашистима – према специјалном саветнику за Хрватску генералу Глајзе Фон Хорстенау – само Срба је убијено „dreivirtelmillion“. Најмање што се може и мора учинити је усвајање резолуције која Вам је поднета.“

 

Додатне информације