Саучешће Светом Синоду и Светом Архијерејском сабору СПЦ

Велики губитак за Цркву, државу и народ,

позивамо на духовно и национално јединство.

Поводом упокојења у Господу Његове Светости Архиепископа пећког и Митрополита београдско-карловачког и Патријарха српског г. Иринеја, Друштво српских домаћина изражава најдубље саучешће Светом Синоду и Светом Архијерејском сабору Српске православне цркве, монаштву и свештенству, као и православним верницима у Србији, региону и свесрпском расејању.

Одлазак Патријарха г. Иринеја је велики губитак за нашу Цркву, државу и народ.

Друштво српских домаћина посебно истиче посвећеност Патријарха Иринеја Косову и Метохији који је увек истицао да “Србија без светиња и Косова није Србија. Србија без Косова је без душе, без ума и срца. Косово је наша света земља наш Јерусалим. Да царски Призрен, у коме су царовали Милутин и Душан, да Пећка Патријаршија, која је званична резиденција српског патријарха и српске цркве буде изван Србије, то у нашу главу не може да уђе. Имамо много задатака као Црква а најважније је да спасавамо свето Косово”.

Друштво српских домаћина у овом тешком тренутку позива владике наше Цркве на љубав и међусобну слогу и изражава наду и веру да ће они нашу Цркву и убудуће водити светосавским путем. У данашњем сложеном и, ни мало лаком времену, само Црква као најстарија духовна и национална институција – а то је историја више пута потврдила - може спасти српски народ и водити српски брод кроз буре и олује времена и замке тешких историјских искушења.

Истовремено, Друштво српских домаћина позива све православне вернике и наш народ у целини на духовно и национално јединство и истрајност у вредностима и циљевима које вековима чува света Српска православна црква.

Председник

Нићифор Аничић