ДСД се сећа мајора Гавриловића и браниоца Београда

Друштво српских домаћина, заједно са Удружењем “Прела и Посела”, кога води Драгиша Симић, и ове године, 7.октобра 2020, код Цркве Ружице на Калемегдану, већ шести пут заредом, одржало је скуп посвећен мајору Гавриловићу и браниоцима Београда.

Скуп је почео парастосом погинулим “мајору Драгутину, војницима и војсковођама” који је одслужио јереј др Саво Милин, свештеник у Цркви Ружици. Потом су представници Друштва српских домаћина и Прела и Посела положили венац на Спомен обележје посвећено браниоцима Београда. Након тога је уследио културно-уметнички програм у коме су учествовали Ратислав Благојевић и  група Гледанице, плесна група Традиција на челу са Маријаном Миликић и певачка група Филиграни из Зрењанина, гајдаш Томислав Ђурин и Катарина Бранковић – Гајић из Књижевног клуба “Скадарлијска боемија”. Говорили су и књижевник Милисав Недић и пуковник Љуба Марковић председник Савеза удружења потомака ратника 1912-1920. У име председника Нићифора Аничића и председника УО проф.др Миладина Шеварлића, скуп је поздравио и потпредседник Друштва српских домаћина Слободан Ерић. Он је рекао да  “чување славних традиција и неговање националног идентитета представљају стожерно опредељење Друштва српских домаћина”, додавши да је “ДСД 2012, организовало централну прославу обележавања 100-годишњице ослобођења Старе Србије” као и да је у Текеришу установило одржавање манифестације Час историје. Ерић је у свом обраћању посебно нагласио:

“Величанствени говор мајора Гавриловића и јуриш који је потом повео против непријатеља, након чега је пао тешко рањен, представља врх, не само српске, него и светске херојске етике. Пали браниоци Београда су се исписали из “бројног стања”, како је рекао мајор Гавриловић али су се уписали у вечност, у стројеве велике војске Небеске Србије. Браћо и сестре, много је крви проливено на бедемима ове тврђаве – од крви браниоца Београда до крви Васе Чарапића и Карађорђевих устаника, од којих су многи животе дали да, после неколико векова ропства ослободе град. Многи освајачи су желели да освоје и покоре овај прелепи и чудесни град на две реке, кога је свети Деспот Стефан Лазаревић посветио Пресветој Богородици. И ми данас не можемо са сигурношћу да тврдимо да су ове освајачке амбиције наших непријатеља дефинитивно сахрањене и да оне, у неким новим историјским околностима, неће поново оживети. Стога нас жртва и крв браниоца Београда из 1915.године обавезује да учинимо све да овај град буде и остане, увек и заувек, српски”, истакао је Слободан Ерић.