ОДРЖАНА СКУПШТИНА ДРУШТВА

radno predsednistvoУ недељу 30. септембра 2007. године у ресторану „Поглед" у Новом Саду одржана је годишња Скупштина Друштва српских домаћина. Скупштини је присуствовало око 200 угледних привредника,научних радника, уметника, изнад свега, домаћина из Србије, Реп. Српске и дијаспоре, затим људи из јавног живота, а целокупан догађај је на доследан начин, путем медија, предочен широј јавности.

Скупштина Друштва састојала се из радног и свечаног дела. Скупштину је водио г. Милан Гутић.

< Милета Бабовић, Милан Гутић, Слободанка Ђордан, Мане Медић

Србији је неопходна хитна обнова националних, економских, социјалних и културно - историјских вредности уз потстицање предузетништва, привредног напретка и заштите својине. То пре свега могу да спроведу поштоваоци култа рада и стваралаштва, они којима је неговање поштења, честитости, разборитости и скромности, као и потврђивање духовног и културног идентитета српског народа основна карактеристика. Из тих разлога, Друштво српских домаћина, као невладина и нестраначка организација, основано са циљем економског и културног развоја како у матици тако и у дијаспори, у чијим редовима су људи од угледа и поверења у својим срединама, има и задатак више у том правцу.

Ово је један од основних закључака годишње Скупштине Друштва српских домаћина

predstavnici organa drustvaДневним редом предвиђена је и поздравна реч гостију, те су се присутнима обратили академик Драган Недељковић, председница Фондације за дошколовавање младих пољопривредника Борка Вучић затим бизнисмени Ратко Сладојевић (Москва), Мајкл Милићевић (Канада), Ратко Зекановић (Бања Лука), Анђелко Милићевића (Херцеговина) и други.

На Скупштини су изабрани Органи Друштва и то:
за председника Друштва  именован је г. Нићифор Аничић из Јоханезбурга, за председника Управног одбора г. Милан Јовичић из Београда, а за председника Надзорног одбора генерал Радован Васиљевић из Београда.

Такође је на Скупштини усвојен годишњи извештај о раду Друштва за период септембар 2006 – септембар 2007., затим Програм рада за наредни период, а такође је позитивно оцењена активност ДСД у делу који се односи на реализацију основних програмских циљева, а посебно у сегменту да се Друштву српских домаћина, прикључују чланови без обзира на националну, верску и другу припадност. Уз то, наглашена је добра сарадња Друштва са сродним организацијама попут „Фонда за дошколовавање младих пољопривредних произвођача" , „Свенародним покретом Светозар Милетић" чији програм чини духовну снагу ДСД, затим су остварени и конкретни облици сарадње са Српском Патријаршијом, као и међудржавна сарадња.

Позитивно је оцењен и улазак Друштва у савремене токове пословања и комуникација при чему се за предстојећи период планира реализација Информационог система Друштва, који би као аналитички алат омогућио брзу, а што је још битније тачну информацију о тренутном стању Друштва, затим функционисању Друштва у прошлости као и правцима кретања његовог развоја.

Територијалну организацију Друштва чине територијални одбори и то градски, окружни, општински и месни. У овом периоду основано је око 20 територијалних одбора у Србији.

На скупштини је речено да је оправдана концепција која почива на програмским активностима, које се реализују преко стручно – програмских одбора, а планира се још чвршћа сарадња са одборима Друштва у дијаспори.

На овој Скупштини, је поред именовања за почасног члана ДСД г. Александра Алексејева амбасадора Руске Федерације у Београду у августу месецу, Друштво именовало академика Драгана Недељковића за почасног председника ДСД.

gosti_clanovi

Страин Шуљагић, Борка Вучић, Слободанка Ђордан, Миладин Шеварлић