РУСКИ АМБАСАДОР ПОЧАСНИ ЧЛАН ДСД

cin proglasenjaУ среду 22. августа 2007. године, Друштво српских домаћина приредило је свечани ручак у част Александра Алексејева амбасадора Русије у Београду.

У великој сали београдског хотела Младост, председник Друштва г Нићифор Аничиић, уручио је амбасадору Алексејеву повељу о почасном чланству и чланску карту почасног члана.

Текст повеље гласи: "Одајући признање заслугама Русије и руског народа у неговању и подизању домаћинске свести грађана Србије Друштво српских домаћина додељује прву специјалну ПОВЕЉУ г. Александру Алексејеву, амбасадору Русије у Београду, проглашавајући га својим првим почасним чланом!"

povelja govor predsednika dsd proglasenje

Сутрадан у четвртак 23.8. 2007. године, Политика је о овом догађају објавила текст следеће садржине:

" Друштво српских домаћина изабрало је за свог почасног члана руског амбасадора у Београду Александра Алексејева, а председник овог друштва Нићифор Аничић уручио му је чланску карту и повељу.

- Иако нисмо велика и моћна организација, поносимо се што "Друштво српских домаћина" ревносно и систематски чува и негује праве вредности нашег народа, рад, ревност, поштење, родољубље. Велико нам је задовољство што сте се одазвали позиву да будете наш почасни члан - рекао је Нићифор Аничић на јучерашњој свечаности у хотелу "Младост".

Он је истакао да Русија последњих година снажно корача "домаћинским путем" и да то и нас испуњава надом да снажније коракнемо напред. Одлуку "Друштва српских домаћина" да за почасног члана изабере Алексејева образложио је речима да је то учињено из захвалности за све што Русија данас чини за Србију, али и због присних веза са руским народом које су постојале и у прошлости, настављају се и у садашњости, а биће продужене и у будућности.

Руски амбасадор Алексејев захвалио се на повељи и нагласио да Русија и Србија имају заједничку традицију и да су одувек биле братске земље.

sastanak upravnog odbora sastanak upravnogh odbora svecani rucak

Осим ове свечаности "Друштво" је одржало и радну седницу Управног одбора, на којој се разговарало о могућностима потстицаја развоја сеоских домаћинстава.

- Удружење је основано 2002. године и данас има око 400 чланова и 12 одбора у Србији. Наши српски домаћини припадају различитим друштвеним слојевима: од академика и научника до земљорадника - истакао је Милета Бабовић, генерални секретар друштва.

Додао је да је основни циљ њихове организације повратак традицији српског домаћина, који је нестао после 1941. године, али да њени чланови нису искључиво Срби.

- Верска и национална припадност нису услов за чланство, па тако у нашем удружењу имамо и Мађаре, Словаке, али и људе који живе у иностранству - рекао је Бабовић.

Ј. Беоковић