ПОКЛОНИЧКО ПУТОВАЊЕ НА КАЈМАКЧАЛАН, ЗЕЈТИНЛИК И ДРУГА СПОМЕН ОБЕЛЕЖЈА

Друштво српских домаћина“ из Сремске Митровице и „Удружење грађана Церски Марш“ из Шапца, организују поклоничко путовање у Грчку, стазама наших славних предака, од 13-15. септембра 2019. године, којом приликом ћемо обележити 103. године од битке на Кајмакчалану и 101. годину од пробоја Солунског фронта.

Обилазимо значајна места српске историје из Првог светског рата: Капију слободе – Кајмакчалан, Српско војничко гробље Зејтинлик у Солуну, Спомен капелу и костурницу у Удову у Македонији, Спомен обележје савезницима у Поликастру у Грчкој, градове Битољ и Солун...

ПЛАН ПУТА:

Први дан - петак 13.09.2019.

Полазак аутобуса из Сремске Митровице и Шапца око 20 часова. Ноћна вожња са краћим успутним паузама у ресторанима и на бензинским пумпама дуж аутопута.

Други дан - субота 14.09.2019.

Ујутру око 6 часова стижемо у место Удово, на улазу у Валдановску котлину, у Македонији. Ту ћемо посетити Спомен капелу и костурницу у којој је сахрањено преко 2.000 српских војника погинулих на југу Македоније у току Првог светског рата. Предвиђено је задржавање од сат времена.

Потом прелазимо гранични прелаз Евзони и улазимо у северни део Грчке. Посећујемо Споменик савезницима у Великом рату који се налази у општини Поликастро, крај самог магистралног пута за Солун. Предвиђено је краће задржавање од пола сата.

Око 11. часова стижемо на Српско војничко гробље Зелтинлик у Солуну на којем је сахрањено око 7.500 српских ратника. Домаћин ће нам бити чувар гробља Ђорђе Михаиловић који ће говорити о историји овог светог места. Предвиђено је задржавање од сат и по.

Затим ћемо обићи храм Светог Димитрија у Солуну из IV века, а после тога је предвиђено слободно време за обилазак града и ручак, све до вечерњих часова, када ћемо се окупити код Беле куле на обали мора и поћи у хотел на преноћиште.

Хотел „Rouga Traditional Houses“ се налази у зимском ски-центру у подножју планине Ниџе. Хотел је иузетно луксузан, чист и лепо уређен. Собе су са три и четири кревета. У склопу хотела се налази и бар и ресторан у којем ће нам сутрадан ујутру бити послужен доручак.

Трећи дан - недеља 15.09.2019.

После доручка пакујемо ствари у аутобус и полазимо за Кајмакчалан. Попећемо се до спомен костурнице коју је сазидао краљ Александар I Карађорђевић на Кајмакчалану, врху планине Ниџе. Стаза дуга око 5 километара води до врха Кајмакчалана који се налази на надморској висини од 2.521 метара. Тамо ћемо одржати историјски час на тему Великог рата и битке за Кајмакчалан. Постоји могућност превоза џиповима до врха планине, што се додатно плаћа 10 евра.

Око 15 часова крећемо за Битољ. У Битољу пауза од један и по час, уз могућност разгледања града и одласка на вечеру у неки од бројних и јевтиних ресторана.

Планирано је да стигнемо у Сремску Митровицу и Шабац у раним јутарњим сатима у понедељак.

Могућа је корекција плана пута услед непредвиђених околности на самом путу. Уплаћени новац се не враћа, јер ће бити употребљен за авансно плаћање аутобуса и смештаја.

На овом путовању је строго забрањено ношење политичких, страначких и навијачких обележја, непримерено понашање, кашњење на договорени полазак аутобуса, као и прекомерно конзумирање алкохола. Дозвољено је ношење српских националних обележја (застава, грбова, униформи, капа и сл.).

Цена аранжмана је 7.200 динара или 60 евра. У цену је урачунато путовање луксузним, високоподним аутобусом и ноћење са доручком у хотелу.

Постоји могућност плаћања на две једнаке рате: прва рата до 15. јуна, а друга до 1. септембра.

Све информације и резервације можете добити путем следећих контаката:

Моб. телефони:

+381 64 165 1147 (Мирослав) и

+381 63 7082 180 (Микица)