Јавни скуп у покрету "Србија без ГМО"

У оквиру међународног протеста "Марш против Монсанта-Бајера", одржаће се скуп у Београду у суботу 18. маја од 11 часова.

OКУПЉАЊЕ ЋЕ БИТИ НА ТРГУ НИКОЛЕ ПАШИЋА, А ПРОТЕСТНИ МАРШ ПРОЋИЋЕ КРОЗ УЛИЦЕ: ТРГ НИКОЛЕ ПАШИЋА, КНЕЗА МИЛОША, КРАЉА МИЛАНА, ТЕРАЗИЈЕ И ТРГ НИКОЛЕ ПАШИЋА.

На скупу ће говорити представници удружења и организација регистрованих у Агенцији за привредне регистре Републике Србије чије су делатности у области: заштите националног идентитета, еколошке заштите, удруживања и привредног повезивања, заштите породице, потрошача и пољопривредних произвођача, као и извођачи културно–уметничких садржаја. Биће подељени и едукативни материјали о ГМО.

Београд је међу 136 градова и општина Србије са усвојеном Декларацијом против ГМО који представљају 77,2% укупне територије Србије и 84,5% укупног становништва. Одборници скупштине града Београда усвојили су Декларацију о ГМО 30. маја 2013. године.

Прошле године, на крају марша у Београду, организатори су предали захтеве генералном директору РТС-а, главном и одговорном уреднику Информативног програма РТС-а, председници Народне скупштине Републике Србије и председници Владе Републике Србије.

Пре две године, Ана Брнабић је у име Владе упутила негативно мишљење Скупштини о предлогу "кровне" Декларације о ГМО и производима од ГМО који је законодавном органу Србије поднео проф. Шеварлић, као ванстраначки народни посланик.

У исто време 18. маја, јавни скупови у покрету биће организовани и у више градова Србије, као прошле године - почев од Крагујевца, преко Ниша, Сремске Митровице, Новог Сада, Ужица, Пријепоља...

Уз Друштво српских домаћина, организатори скупа у Београду су Савез пољопривредних инжењера и техничара Србије и Удружења грађана Ко нам трује децу и Здрава Србија.

Организатори марша "Србија без ГМО" позивају еколошка удружења, покрете, друштва, савезе, фондације, научне, стручне и друге организације у Републици Србији, да се придруже протесту у Београду, Крагујевцу, Нишу, Сремској Митровици..., или да се у својим срединама окупе у исто време - суботу 18. мај, 11 часова - и поруче српским властима, као и онима који претендују да одлучују у име народа: Оставимо земљу наших предака нашој деци без ГМО, као што је то већ учинило 136 од 169 градова и општина наше земље.