ПЕСМЕ И ТЕКСТ

Поводим  20.година НАТО агресије над нашом земљом, објављујемо песме Љиљане Браловић, председнице  Друштва српских домаћина Горњи Милановац.

Текст  Мирослава Вујанића,  секретара Друштва српских домаћина Горњи Милановац.

ПИСМО СА КОШАРА

Пишем ти, драга, да оставим трага,

за јаде мали ми лист,

јуче је рука мога друга одлетела у вис,

синоћ су пуцали, куће рушили,

нестаде село са лица,

мртва шума, без крила птица,

од целе чете остаде пола,

мртав од бола, а чудом жив:

ноћас су клали нису питали

је л дете, жена или војник,

крви је река потекла,

музика метка,

из земље изваљен споменик:

јутрос су певали, победу славили,

мање их је остало од нас.

мртви им другови,

разорени прагови–

• зар они пустају глас!?

Данас ти пишем драга,

да оставим трага,

не знам јесам ли мртав или жив!

На мртву земљу седам,

мртвим погледом гледам,

пишем ти откинутом руком мога друга.

Сломила ме туга,

кунем претка, нема ми метка,

што пева крај;

пакао или рај, Боже, ми дај,

свеједно - горе не може бити!

Пишем ти драга...

нема ми трага,

само сам изваљен споменик...

НЕ ДАМ

Ако ми отму земљу, кућу и окућницу,

бадњак и чесницу, у огњишту варницу,

натру и карлицу, под стрехом птицу,

ако ми отму ја ћу да памтим па да вратим.

Ако ми отму колевку, небо и реку,

рало и њиву, испред куће шљиву,

пчелу и кошницу, сузу радосницу,

ако ми отму ја ћу да памтим.

Да памтим па да вратим.

Ако ми узму гробље и све моје одведу у робље,

попале и опустоше, разруше и раскуће,

пруће на прошћу поломе,

животом ћу да платим али ћу да вратим.

Али не дам историју, веру православну

и прадедова Крсну славу.

Не дам језик и ћирилично писмо.

Без језика, вере и историје народ и нисмо!

Не дам Немањино завештање! Не дам!

На чему да памтим и чему отето да вратим,

на ком језику за рат и опело да ми звоне звона

ако не сачувам оно што је моје од искона!

Порука НАТО агресорима: Истина ће вас ослободити!

Шта рећи данас двадесет година после НАТО бомбардовања тадашње заједничке државе Србије и Црне Горе!? Истину и само истину. Светом Писмо каже: „Истина ће вас ослободити!“. И одиста истина ослобађа од свих оних мука у којима и од којих страда човек. Истина, ослобађа од страха и од свих трагедија у које се због лажи, суровости, зла и похлепе људске нашао цео свет. У овом случају истина каже да је „масакр“ у Рачку био лаж. Истина каже да је етничко чишћење Албанаца на Косову и Метохији била и остала лаж. Да не заборавим, истина каже и да су Маркале биле лаж, баш као и геноцид у Сребреници. И хвала Богу, увек је било и има људи који, без обзира на све, казују и преносе истину, ма колико она у том тренутку изгледала незнатна и ма колико их коштало заступање истине. Тако је истини служио часни и велики Грк, капетан брода грчке моранарице Маринос Ритсоудис који је одбио да сучествује у НАТО бомбардовању Срба казавши: “Ја као православац не могу да учествујем у нападу на братски народ.“ Истини је служио и француски мајор Пјер Анри Бинел познат по томе што је због своје подршке србској истини остао без признања Легије части и који је ради тога завршио на робији. После Порука НАТО агресорима: Истина ће вас ослободити!

свега он је казао: “Робијао сам због Србије, не жалим због тога и опет бих учинио исто. По срцу сам постао Србин!“ Ево само два велика примера службе истини и части за коју се увек залагао поносан и слободан србски народ. Без истине све је лаж, без светлости све је тама и без доброте људске све постаје зло и смрт, а ми као род људски ево живимо и опстајемо на овој планети хиљадама година, што ће рећи да истина на крају увек победи.

Тако јасно и гласно истина каже да на простору Балкана не постоји никакава држава тзв. „Косово“ већ само и искључиво србско Косово и Метохија као србски вековни простор. Мучено Косово и Метохија, мучени Срби чију муку данашњи модерни свет неће да види били су и раније и то више стотина година под муком, терором и окупацијом,  турског царства, али на крају су победили. Срби су остали и опстали, а турског царства више нема. Србе је покушало да окупира и под своју шапу ствари и Аустро-угарско царство но знамо како су и они прошли, баш као и Хитлерова Немачка у Другом светском рату. И данас, двадесет година од НАТО агресије на србски народ, Срби и Косово и Метохија живе под свакодневним терором и муком, под безакоњем, под истинском окупацијом, али видесмо из историје како су предходни окупатори прошли. Не заборавимо да је историја учитељица живота.

Срби су се увек према другима народима, националним мањинама и државама односили искрено, исказујући доброту и љубав. 1918. године смо им поклонили слободу примајући их у заједничку државу. А како су они вратили. Они су на ту србску искреност, љубав и доброту узвратили Јасеновцем и „Жутом кућом“. Срби су и према западним савезницима увек исказивали искреност и часне намере. И за ту србску искреност и часне намере Срби су од стране тих истих западних савезника током Другог светског рата били бестијално бомбародовани. Те 1944. године мучки су од стране савезника бомбардовани Београд, Ниш, Крагујевац и други србски градови, а Лесковац је сравњен са земљом. Хиљаде мртвих је остало иза бомби тадашњих савезника. Истине ради треба казати да тада бомбардовања Независне Државе Хрватске као главног хитлеровог савезника и сателита на простору Балкану није било. Србска искреност према западаним савезницима се нашем народу вратила и кроз НАТО агресију, бомбародовање болница, фабрика, зграде телевизије, рушење мостова, кроз убиства невине деце, жена, људи и војника и милиционера. Кроз убиство девојчице од две године. И нема то никакве везе са Милошевићем нити са било којим појединцем. Тај акт има везе са намером да се православни Срби униште.

Овде ваља стати, и јасно и гласно напоменути да је злочиначка НАТО агресија била чин силе над једном сувереном државом. НАТО агресија је била самовољна одлука појединих светских моћника коју су они донели без сагласности Савета безбедности УН-а и противно свим међународним правним актима и међународном праву уопште. Истом ономе међународном праву  у које се они толико куну и на које се толико позивају. И за то кршење међународног права и НАТО агресију нико до дана данашњег није одговарао. За такве суда нема. Али, драги моји, један Суд постоји, који нико неће моћи да избегне.

Како би спровели своје намере и како би нас бомбардовали те како би нам отели Косово и Метохију ти исти глобални моћници, су се послужили лажима. Они су светској јавности потурали, касније потврђене, лажи о наводним страдањима Шиптара на Косову и Метохији и наводном етничком чишћењу које спороводи србска војска и полиција над Албанцима. Истим лажима су се служили и док су помагали протеривање Срба из Крајине и док су бомбардовали Републику Српску. Но, кад је било, да је крајњу победу однела лаж!? Никад! Увек је истина на крају побеђивала. Увек је истина на крају излазила на светлост и видело дана! Тако ће бити и у случају светог србског Косова и Метохије.

Каже наш мудри народ: “Ничија није горела до зоре!“ Што ће рећи свакој сили дође крај. Тако и данас док се живо сећамо НАТО агресије на један православни словенски народ, док се сећамо свих србских жртава од самог Светог Саве, преко Светог кнеза Лазара до бесмртних јунака са Кошара ми данас видимо и јасно осећамо да се пламен свеће на једном крају света гаси док у исто време се на другом крају ужегнута свећа разгорева и њен пламен стиже и обасјава и србске крајеве и србске земље на Балкану. И тај пламен осветлиће пут слободе србском народу у то сам сигуран јер путујући као професор по србским просторима срећем србску децу и омладину, срећем моје Србе, који знају где је лаж, а где Истина. Јасно знају шта им је чинити кад би они, баш као и преци њихови који су преко Кајмакчалана носили барјак слободе, донели слободу и деци својој те тако остали она непоколебљива светлост која светли свету носећи барјак истине, слободе и части.  Жива Вера коју има србски народ, даје Наду да ћемо опет победити све невоље, недаће и непријатеље. Да, управо гарант србске слободе јесу србска Вера, Нада и Љубав. А од ово троје, Љубав је највећа. А мој србски народ има толику љубав да га никакво зло не може надвладати, нити поразити. Све до Слободе.