ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ

1.02.2019.године у препуној сали Ректората Универзитета у Београду присуствоао сам НАЈПОТРЕСНИЈОЈ ПРОМОЦИЈИ КЊИГЕ у мојих 70 година живота!

ПРЕДСТАВЉЕНО је монументално историјско научно дело ЈАСЕНОВАЦ АУШВИЦ БАЛКАНА - УСТАШКА ИМПЕРИЈА ОКРУТНОСТИ.

Аутор је прф. др ГИДЕО ГРАЈФ (Gideon Greif) - експерт за Аушвиц.

Фотографија корисника Проф. Миладин М. Шеварлић

Књига је обима 712 страна, формата дневних новина, а текст је на три језика: хебрејском, енглеском и српском.

Овом књигом, после знаменитог професора Арчибалда Рајса који је свету предочио СРПСКА СТРАДАЊА од окупаторске Аустроугарске у току Првог светског рата, професор др Гидеон Грајф је свету приказао 57 монструозних начина уморства око 800.000 Срба, 40.000 Јевреја и 80.000 Рома у логору Аушвиц у НДХ - види чланак из Политике у прилогу!

Поред филма о Јасеновцу под насловом ПРАВО НА НЕЗАБОРАВ - који је приказан и на изложби у Уједињеним нацијама 2018-те, посебно је потресно било сведочење присутних преживелих логораша из Јасеновца - који су у логор одведени као бебе или деца.

Потресно је било и казивање песме о Јасеновцу коју је говорила наша позната глумица Народног позоришта у Београду Вјера Мујовић.

О страхотама Јасеновца указују и следећи на скупу саопштени подаци:

- Потребно је 324 сата тишине (13,5 дана) да би се одала пошта са по минутом ћутања за 19.432 деце логораша која су убијена или умрла у систему логора Јасеновац!?

- Јасеновац је најокрутнији логор смрти међу осам тако категорисаних логора у Европи у току Другог светског рата, што потврђује и 57 начина уморства логораша - које људски ум не може да замисли и од којих многи нису примењивани ни у једном другом логору смрти у Европи!?

- Јасеновац је формиран 1941 године и поред првоизграђеног логора 5, изграђени су и логори 2,3 и 4 - који су обухватали површину 250 фудбалских игралишта, што указује на индустрију смрти!?

- Логором Јасеновац су управљале искључиво усташе из НДХ, а не фашисти из Немачке и Италије - који су били згрожени због зверских начина уморства логораша;

- Међу осам логора смрти у Европи - Аушвиц и Јасеновац су били пакао на земљи!

У име Друштва српских домаћина, историчару светског реномеа, професору др Гидеону Грајфу поклонио сам две монографије:
- Mira Radojević i Ljubodrag Dimić: Serbia in the Great War 1914-1918
- Milisav Savić: Epic Serbia

Проф. др Гидеон Грајф ми је на књизи ЈАСЕНОВАЦ АУШВИЦ БАЛКАНА написао личну посвету.

У Јасеновцу убијено минимум 800.000 Срба и 40.000 Јевреја

петак, 01.02.2019. у 12:50

Споменик убијеним жртвама у Јасеновцу (Фото Р. Крстинић)

Професор др Гидеон Грајф, главни истраживач Института за холокауст „Шем олам” у Израелу, открио је застрашујуће податке о мучењу жртава у Јасеновцу током рада на студији „Јасеновац, Аушвиц Балкана.

На основу података до којих је дошао током четворогодишњег истраживања, Грајф каже да је у Јасеновцу на најсвирепији начин убијено минимум 800.000 Срба и око 40.000 Јевреја.

„Јасеновац је био империја смрти - истиће Грајф и додаје да је ревизионизам друго убиство жртава”, рекао је Грајф и истакао:

„Морамо усмерити све снаге против ревизионизма, како те жртве не би биле поново жртве. Чињенице су чињенице и не можемо их стављати под тепих, истина увек изађе на видело. Све те покушаје ревизије историје сматрам детињастим, сви они су осуђени на неуспех”.
Грајф је истакао да је у Јасеновцу постојало 57 различитих начина убијања жртава.

„ Сигуран сам да их у Аушвицу није било толико. То је светски рекорд. Нема таквог нечег у историји човечанства - истакао је он и додао да не сме бити сумње о броју жртава и подсетио да је истраживање заједничке хрватско-српске комисије показало да је било 1, 4 милиона жртава”, рекао је.

Гостујући на телевизији Пинк, Грајф је рекао да је том истраживању посветио четири године и да не постоји ни један архив који није проучио.

„ Резултати су шокантни због окрутности, садизма… Ланац логора познат под именом Јасеновац, на 46 километара квадратних, шест пута већи од Аушвица, је заправо био одраз чисте окрутности. Тим усташа је уживао у својој окрутности, они су уживали у мучењу људи. Рекао бих да су они смрт довели до савршенства”, рекао је Грајф.

Говорећи о разликама између Јасеновца и Аушвица, навео је да су национални социјалисти волели да им жртве не буду пред очима, волели су чисту смрт, док су усташе уживале да осете патњу својих жртава.

„Ту је разлика, они су више желели да виде процес умирања жртава. То можемо да видимо из фотографија које су настале у Јасеновцу, док су Немци више волели гасне коморе, које ако нисте желели нисте морали да посматрате. То је била једна, да тако кажем, стерилна смрт”, рекао је Грајф.

Према његовим речима, друга разлика је у томе да су Немци осим понижавања и мучења заправо користили физичку снагу својих жртава, а у Јесновцу је, каже, била само патња сврха - патња до смрти.

Председник Управног одбора

Проф. др Миладин Шеварлић