Полагања венаца Руском цару Николају II Романову у Београду

ДАН СРПСКО-РУСКОГ БРАТСТВА 2019

У организацији Удружења „Српски кривак“, у Београду је 15. јануара 2019. године обележен ДАН СРПСКО-РУСКОГ БРАТСТВА, који је установљен на 100-годишњицу искрцавања првих српских војника на Крф (15. јануара 1916. године) – што је омогућено условљавањем савезника (Италије и Француске) од стране Руског цара НиколајаII Романовада обезбеде бродове за превоз српских војника и народа који су преживели албанску голготу.

Присутне је поздравио академик проф. др Димитрије Панфилов, потомак руских донских козака, и подсетио да Срби не смеју заборавити да је Свети цар Николај II Романов, ризикујући предности савезништва са западним државама за свој народ и државу, ушао у рат, да би заштитио наш српски народ и Краљевину Србију. Ушао је у рат за Краљевину Србију, рат у којем је изгубио царску Русију, круну, породицу и свој живот.

ДАН СРПСКО-РУСКОГ БРАТСТВА  2019 обележен је пригодним говором академика проф. др Димитрија Панфилоавa, потомка руских донских козака,и полагањем венаца представника удружења „Српски кривак“, Друштва српских домаћина и Српског националног савјета Црне Горена споменик Руском цару НиколајуII Романову у Београду у 13 часова, и Свечаном академијом са богатим културно-уметничким програмом у 19 часова у позоришту Мадленијанум у Земуну.

Ловорове венце у присуству већег броја чланова Друштва српских домаћина положили су потпредседник Слободан Ерић, председник Управног одбора проф. др Миладин М. Шеварлић и Живота Михајловић, а у име Српског националног савјета Црне Горе председник др Момчило Вуксановић и Симон Ђуретић.

После полагања венаца, српски појац Љуба Манасијевић је отпевао неколико песама посвећених Русији иПрвом светском рату.

Свечана академија са богатим културно-уметничким програмом (у прилогу) је одржана у 19 часова у Позоришту Мадленијанум у Земуну.

Венце полажу у име ДСД потпредседник Слободан Ерић, председник Управног одбора проф. др Миладин М. Шеварлић и Живота Михајловић

У име Српског националног савјета Црне Горе, венце полажу председник др Момчило Вуксановић и Симон Ђуретић.