САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Информативна служба

Српског националног савјет Црне Горе

ЗБОГ ОРГАНИЗОВАЊА ВЕЛИКЕ ПОДГОРИЧКЕ СКУПШТИНЕ СРПСКОГ НАРОДА У ЦРНОЈ ГОРИ И МАНИФЕСТАЦИЈА НА ОЧУВАЊУ СРПСКОГ ИДЕНТИТЕТА,

СРПСКИ НАЦИОНАЛНИ САВЈЕТ КАЖЊЕН СА 14.400 ЕВРА

На сједници Управног одбора Фонда за заштиту и остваривање мањинских права Црне Горе, одржаној 3. децембра 2018. године, ово управљачко тијело није потврдило два пута донесену одлуку ранијег сазива Управног одбора да се по конкурсу друге расподјеле из 2017. године Српском националном савјету Црне Горе за пројекат „Издавачка дјелатност“ додијеле средства у висини од 14.400 евра.

По ријечима предсједника Српског националног савјета др Момчила Вуксановића ово је већ најављена казна према Српском националном савјету од стране актуелне власти и представника доминантне владајуће странке у институцијама одлучивања о додјели средстава за очување националног, културног, језичког и вјерског идентитета.

Новоизабрани Управни одбор Фонда за заштиту и остваривање мањинских права се прогласио ненадлежним за потврду раније донесених одлука истог органа, чиме је довео у питање континуитет рада Фонда, као и све друге институције и инстанце у Црној Гори које су консултоване по овом случају: Скупштина Црне Горе, Министарство правде, Министарство за људска и мањинска права, Скупштински Одбор за људска и мањинска права, Административни одбор Скупштине Црне Горе и велики број државних функционера.

Књижевна задруга Српског националног савјета је у последњим годинама можда најуспјешнија издавачка кућа у Црној Гори, добитник за двије године узастопног признања Београдског сајма књига, 2016. и 2017. године, за најбољег издавача у дијаспори. Добитник је награда Подгоричког сајма, Новосадског сајма, Сајма у Андрићграду за издавачке подухвате, и готово свих награда за издања која се штампају искључиво на српском језику и ћириличном писму.

Вуксановић тврди да није очигледно дискриминисан само Српски национални савјет, већ и друге српске организације које своје пројекте реализују у оквиру заштите српског идентитета, а које државне комисије, гдје нема ниједног члана српске националности, редовно одбијају због штампања пријава на ћириличном писму. То је био очигледан случај са конкурсом код Министарства за људска и мањинска права, гдје су све пријаве по кункурсу на ћириличном писму елиминисане, а које би морало да води рачуна о равноправности националних заједница и равномјерној расподјели средстава намијенски опредијељених појединим областима.

Српска национална заједница је најбројнија национална заједница у Црној Гори, послије црногорске, али без обзира на то, у расподјели средстава, с обзиром на своју бројност, учествује са најмањим процентом.

Српски национални савјет ће се по питању својих узурпираних права и дискриминације, по овим и другим питањима, обратити Заштитнику људских права и слобода Црне Горе и Влади Републике Србије, како би заштитили српске организације које се баве очувањем идентитета у Црној Гори.

У Подгорици, 4.12.2018. године