ПОЗИВ СРПСКОГ НАЦИОНАЛНОГ САВЈЕТА ЦРРНЕ ГОРЕ

СРПСКИ НАЦИОНАЛНИ САВЈЕТ САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Делегација Српског националног савјета и чланови Удружења књижевника Црне Горе посјетиће у наредна три дана 63. београдски сајам књига, гдје ће сутра (25. октобра) на штанду Књижевне задруге Српског националног савјета представити издања ове угледне издавачке куће. У програму ће учествовати писци из Црне Горе и региона – аутори Књижевне задруге.

Књижевна задруга Српског националног савјета редовни је учесник и излагач на Сајму књига у Београду,  на којем је 2016. и 2017. године проглашена за најбољег издавача из дијаспоре.

Као један од најпродуктивнијих издавача у Црној Гори и региону, Књижевна задруга је до сада штампала близу 300 наслова на српском језику и ћириличном писму, од чега око 150 наслова члановима Удружења књижевника Црне Горе и на тај начин дала изузетан допринос њене издавачке дјелатности очувању Удружења књижевника као организације и важан подстицај његовом раду.За тај подухват Удружење књижевника Црне Горе додијелило је Књижевној задрузи Српског националног савјета признање „Немањин жиг“, за изузетан допринос развоју културе, издаваштва и очувања идентитета српског народа у Црној Гори.

Чланови двије делегације, заједно са књижевним ствараоцима, обићиће и неколико најзначајнијих манастира у Црној Гори и Србији, међу којима Ђурђеве Ступове, Студеницу, Жичу, Храм Светога Саве, Милешеву и Свету Тројицу у Пљевљима.

Након посјете сајму и храмови Српске православне цркве, за 26. октобар предвиђено је учешће на свечаној академији, која ће се поводом Петковдана, Дана ослобођења Пљеваља, стогодишњице пробоја Солунског фронта и стогодишњице ослобођења и уједињења Црне Горе и Србије одржати у Пљевљима. На свечаној академији у Пљевљима, чији је организатор српски народ Црне Горе, поздравну ријеч казаће Његово преосвештенство епископ милешевски господин Атанасије, а пригодну бесједу одржаће академик Љубомир Зуковић. У културно-духовном програму учествоваће црквени хор „Свети Новомученик Станко“ из Никшића, Културно-умјетничко друштво „Извор“ из Чајнича, етнопојац Љуба Манасијевић, те народни гуслари Милош Чепић и Васо Ђондовић.

У Подгорици, 24.10.2018. године

Информативна служба