Дан сећања на браниоце Београда и Србије 1914 – 1918.

У недељу, 7. октобра 2018. године, испред цркве Ружице на Тврђави у Београду, у организацији  Друштва српских домаћина и Удружењa чувара српске традиције и обичаја „Прела и посела“, у сарадњи са другим братским удружењима која поштују српску традицију и славне претке, обележен је Дан сећања на браниоце Београда и Србије 1914 – 1918.

Испред гробнице браниоцима Београда одржан је парастос и положен је ловоров венац, уз јавни историјски час и пригодан културно–уметнички програм. Позната медијска личност Миша Ћирић је водио програм, а поред представника организатора - Драгише Симића и проф. др Миладина М. Шеварлића, о значају славних историјских догађаја у одбрани Београда и Србије у периоду 1914-1918. године говорили су пуковници Љубомир Марковић - председник Удружења потомака ратника 1912-1918. и др Мића Живојиновић - у улози мајора Драгутина Гавриловића.

Ансамбл Гледанице и КУД Велико Село – Сланци су пригодним културно-уметничким програмом одали почаст палим херојима у одбрани Београда и Србије.

Након одавања почасти нашим браниоцима, положен је ловоров венац и на споменик Руским и Српским војницима палим у одбрани Београда, који се налази на Калемегдану и који је, на жалост, у ноћи 16/17. септембра вандалски оштећен сечењем и одношењем склуптуре Светог Ђорђа.