Саопштење за јавност СНЦ ЦГ (22. 09. 2018. године)

Маћехински однос Црне Горе према српском народу из године у годину све је уочљивији, а траје већ дуже од петнаест година. Све оно што је српски народ могао остварити као своје легитимно право уочи референдума о издвајању из заједничке државе, па и након њега, сада је немогуће. Актуелна власт, у коалицији са мањинским народима, зауставила је сваку перспективу грађана који се национално изјашњавају као Срби.

У свим сферама друштвеног и политичког живота претпоставила је, нарочито Бошњаке и Албанце, српском народу, дискриминишући тако све српске кадрове који нијесу спремни да мијењају сопствени идентитет по већ очигледном пројекту асмилације српског народа у националне Црногорце. Управа за кадрове, државне институције и институције локалне управе, гдје актуелна коалиција има власт су посебна прича. Без обзира на огроман број запослених, који достиже више десетина хиљада људи, у њима нема мјеста за некога за кога се макар и сумња да је српске националности. Такође су и све друге институције у Црној Гори затворене за српске организације и појединце који се баве очувањем националног, културног, језичког и вјерског идентитета. Фонд за заштиту и остваривање мањинских права у потпуности је блокиран, а Закон о мањинским правима и слободама, усвојен у мају прошле године, још није имплементиран и не зна се до када ће та конфузија и нерегуларност да трају. Очигледан је покушај власти да заустави српске медије које је Српски национални савјет мукотрпно стварао скоро десет година и са њима се борио за истину о историјској постојаности српског народа на простору Црне Горе, и против промовисања очигледних фалсификата.

У Црној Гори Срби у овом тренутку немају своју државу, јер су све иницијативе и потребе српског народа неприхватљиве и блокиране. Стога позивамо актуелну власт да српском народу обезбиједи адекватан, односно равноправан третман са другим националним заједницама, јер се само на тај начин може видјети перспектива Црне Горе.

У Подгорици, 22. септембра 2018. године

ПРЕДСЈЕДНИК