На крилима победе- Час историје на Текеришу

У остваривању програмских циљева Друштва српских домаћина посебну пажњу посвећује очувању и преношењу традиције српског народа на млађа поколења. У том циљу, на предлог потпредседника ДСД прим. др Страина Шуљагића, Друштво српских домаћина од 2014. године организује "Час историје на Текеришу".

Поводом 104 године од битке на Церу (август 1914) код села Текериша, кад је српска војска потукла аустроугарску солдатеску и спречила је у намери да окупира Србију, Друштво српских домаћинa je 19. августа 2018. године организовало "Час историје на Текеришу 2018 – На крилима победе".

Потпредсеник ДСД прим. др Старин Шуљагић је одржао поздравни говор, изјавио је да је за њега Текериш свето место и да на члановима Друштва српских домаћина стоји обавеза: " да на јавној сцени, на једна пристојан начин, укажемо овом народу да у времену у којем се одричемо сами себе, да покушамо кроз децу да сачувамо оно што је најплеменитије у духу једног човека у једној земљи, а то је љуабв према домовини".

Ове године имали смо прилику да чујемо излагање др Милана Гулића вишег научног сарадник на Институту за савремену историју, на тему „Пробој Солунског фронта“.

Програм "Часа историје" који се у целини одржао код споменика церским јунацима, водила је Јасмина Стоиљковић глумица Народног позоришта у Приштини.

Дух борбе и величину славних српских војвода Степе Степановића, Живојина Мишића и Петра Бојовића пренео нам је  Лепомир Ивковић, глумац Народног позоришта у Београду.

У овогодишњем уметничком програму афирмисали смо и чланове Друштва српских домаћина (ОО Горњи Милановац), младе појце Милицу и Ленку, најмлађег члана ДСД Ђорђа Вујанића. Као и наше старије чланове, песници: Љиљана Браловић, Лазар Биорац, Драган Васић.

Погледајте фотографије са догађаја:

У име ДСД венце полажу: председник УО ДСД проф. др Миладин Шеварлић, потпредседник Друштва др Момчило Вуксановић, председница ДСД ОО Горњи Милановац Љиљана Браловић, потпредседник Друштва Слободан Ерић.

Проф. др Миладин Шеварлић и Слободан Ерић.

Најмлађи члан ДСД Ђорђе Вујанић полаже цвеће на споменик церским јунацима.

Омладина ДСД ОКО Ужице.