Обележена 89. годишњица смрти др Арчибалда Рајса

Делегација Друштва српских домаћина (ДСД)8.августа2018.године,положила је венац у Топчидерском парку на споменик истакнутом хуманисти, криминологу и великом српском пријатељу др Арчибалду Рајсу. Венац су поводом 89-годишњице смрти Арчибалда Рајса, у име Друштва српских домаћина положили председник УОДСДпроф. др Миладин Шеварлић, заменик председник УО Драгољуб Перишић, Живота Михаиловић и потпредседник ДСД Слободан Ерић.

У име Владе Србије и Града Београда на споменик Рајсу, подигнутом 1931. године, венце су положили и одали пошту државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Негован Станковић и председник Скупштине града Београда Никола Никодијевић.

Родолф Арчибалд Рајс рођен је 1875. у немачкој покранији Баден, а после основног и средњег образовања, одлази у Швајцарску, где стиче звање доктора хемије. На позив срспке владе дошао је у Србију у септембру 1914. године и као криминолог истраживао злочине над српским становништвом током Првог светског рата. Рајс је 1928. године написао политички тестамент "Чујте Срби", који је уједно и документ о времену од 1918. до 1928. године. Пред крај живота објавио је свој ратни дневник у књизи "Шта сам видео и проживео у великим данима", а пре тога објавио је "Писма са српско-македонског фронта". Преминуо је 8. августа 1929. године, а његово срце је, по његовој тестаментарној жељи, похрањено у капели на Кајмакчалану у Македонији.

Председник УО ДСД проф. др Миладин Шеварлић и потпредседник УО ДСД Драгољуб Перишић.