СРБИЈА СЕ РОДИ! Трибина о наталитету донела / изнела јасне предлоге мера

Друштво српских домаћина и Православно спортско друштво Света Србија су заједно са пријатељима уприличили трибину под називом Србија се роди у Дому омладине Београда.

Србија се роди је назив иницијативе са предлогом конкретних законских мера у циљу борбе за позитиван природни прираштај. Централна тема и порука трибине било је упознавање јавности и сагледавање предложених мера за измену постојећег Закона о вештачком прекиду трудноће које одмах могу да донесу позитиван резултат. На овај начин ангажују се све релевантне структуре друштва да се професионално укључе и дају свој допринос у решавању овог горућег проблема.

Професор др Весна Димитријевић-Срећковић, еднокринолог, говорила је о неопходној одговорности према општем здрављу и о томе да проблем стерилитета код оба пола може бити повезан са поремећајима у метаболичким процесима. Наиме, у свом клиничком раду професорка има велики учинак  у броју новорођене деце која су дошла на свет захваљујући томе што су родитељи под њеним стручним вођством променили начин исхране и решили проблем гојазности. Вања Милошевић, гинеколог-акушер, рекао је да приређивачима трибине верује јер сведоче личним примером. Такође је истакао да су предлози мера за измену постојећег Закона о вештачком прекиду трудноће о којима се говорило афирмативни. Знаће се које су лиценциране установе у којима ће бити могуће приступити процедури, а став лекара по овом питању се огледа у стручности, моралу и ентузијазму, истакао је Милошевић. Госпођа Весна Даниловић, судија Управног суда, је присутнима и онима који ће трибину погледати путем снимка, кроз упоредне анализе некадашњих, важећих и предложених законских одредби сликовито представила како модеран и добар Закон о вештачком прекиду трудноће може донети очигледан бољитак у рађању и истакла важност одговорног родитељства. Једна од најважнијих предложених мера предвиђа да у том осетљивом тренутку жена није препуштена сама себи већ има бригу и подршку од стране лекара, психолога па и свештеног лица, уколико је у питању верујућа особа, како би се упознала са могућим последицама и у миру одлучила да ли ће уопште приступити процедури вештачког прекида трудноће. Госпођа Светлана Богдановић, новинарка, приложила је квалитетну и конкретну дискусију из које свакако треба издвојити да Законом о вештачком прекиду трудноће деци треба омогућити да се роде. У име организатора Андреја Младеновић заменик градоначелника, изразио је задовољство што су придружени акцији Србија се роди која има одличне приступе у решавању деликатног питања рађања. Господин Горан Орлић, Друштво српских домаћина,је на почетку упознао присутне са иницијативом Србија се роди и реално сагледавши проблем наталитета у најкраћим цртама представио предлоге мера за измену Закона које су касније из угла своје струке сагледали гости говорници. Миљан Ћеранић, директор Православног спортског друштва Света Србија, је водио трибину као модератор и на концу поновио да би увођење мера предложених у иницијативи Србија се роди и доношење новог Закона о вештачком прекиду трудноће одмах показали резултате кроз повећање наталитета, јер су предвиђене јасне и прецизне процедуре. Предложеним мерама штите се деца и родитељи, посебно жене и њихово здравље дајући им права и слободу да бирају живот, истакао је Ћеранић.

Погледајте фотографије са трибине: