Заборављени хероји

У Малој галерији Дома Војске Србије 25. маја 2018. године отворена је трећа по реду изложбу посвећена Великом рату која је настала као плод сарадње Медија центар „Одбрана“ и Балканкулт фондације.

Поздрављајући присутне у име домаћина, начелник Одељења заједничких послова у Медија центру „Одбрана“ потпуковник Биљана Пашић подсетила је да су претходне две изложбе Димитрија Вујадиновића „Српкиња – хероина великог рата“ и „Хлеб у Великом рату“ наишле на велико интересовање код београдске публике, те да је Медија центру „Одбрана“ било задовољство да с трећом изложбом започне традицију представљања Првог светског рата из неког другог угла.
Говорећи о изложби, њен аутор Димитрије Вујадиновић, нагласио је да га је као културолога највише интересовао Велики рат с аспекта културног идентитета и етичке вертикале једног друштва. Вујадиновић је истако да му је задовољство што је дао скроман допринос у очувању сећања на људе који су свој живот дали за Србију, захваливши руководству Медија центру „Одбрана“ што је омогућило да изложба угледа светлост дана.

Аутор изложбе Димитрије Вукадиновић посебно се захвалио Друштву српских домаћина и проф. Шеварлићу за заједничко издавање монографије СРПКИЊА – хероина Великог рата и изразио наду да ће се та сарадња наставити и за друга дела која се односе на Први светски рат и националну историју чиме се чува захвалност браниоцима и ослободиоцима Србије.

Част да отвори изложбу припала је председнику Удружења ратних добровољаца 1912 – 1918.  њихових потомака и поштовалаца, др Видоју Голубовићу. Он је, том приликом, подсетио да је Србија у Великом рату изгубила много људи, а да је стогодишњица сећања на велике јубилеје из Првог светског рата прилика да се сетимо свих оних знаних и незнаних људи који су, не очекујући ништа заузврат, положили живот на браник отаџбине.

Изложба „Заборављени хероји“, сматра он, плод је велике воље и историјског знања, али и доказ храбрости и љубави који су наши преци имали према својој отаџбини.
Голубовић је нагласио да је пред нама мисија да млађим поколењима причамо о великом рату како не би заборавили људе на чијим је костима саграђена данашња Србија.
Крај Великог рата Србија је дочекала на страни победника, но, жртве које је Србија поднела биле су тешке и утицале су на даљу судбину српског народа. Циљ ове документарне изложбе је да постави етичка питања послератног периода Србије. Шта се догодило после склапања мира са вредностима за које су се српски војници, официри и народ несебично жртвовали у Великом рату? Која је судбина задесила преживеле хероје у новоформираној држави Југославији - од Војводе Мишића, Милунке Савић, Михаила Маџаревића до Момчила Гаврића, Арчибалда Рајса, Далфе Иванић, Драгутина Марића и непознатих јунака? Наши историчари и политиколози нису се посебно бавили овим питањима и ова тема се веома ретко и данас јавно поставља.

Изложбу је подржало и Друштво српских домаћина.

Изложба је отворена до 14.јуна у Малој галерији Дома Војске Србије, а улаз је слободан.

Извор: Медија центар „Одбрана“

Слева на десно: Првослав С. Плавшић - психолог, аутор малог прилога у каталогу изложбе и паноа са фотографијом деда Николе Грујића, добровољца Великог рата из Стапара у Војводини, Димитрије Вујадиновић - аутор изложбе, проф. др Миладин Шеварлић - председник УО ДСД, др Видоје Голубовић - председник Удружења ратних добровољаца 1912 – 1918.  њихових потомака и поштовалаца.

Председник УО ДСД проф. др Миладин Шеварлић, председник Удружења ратних добровољаца 1912 – 1918.  њихових потомака и поштовалаца, др Видоје Голубовић, аутор изложбе Димитрије Вујадиновић, начелник Одељења заједничких послова у Медија центру „Одбрана“ потпуковник Биљана Пашић која отвара изложбу.

Председник Удружења ратних добровољаца 1912 – 1918.  њихових потомака и поштовалаца, др Видоје Голубовић.