Захтеви организатора скупа "Србија без ГМО"

Погледајте захтеве које су предали учесници и организатори скупа "Србија без ГМО" председници Народне скупштине РС, председници Владе РС, генералном директору РТС-а Драгану Бујошевићу и главном и одговорном уреднику Информативног програма РТС-а Ненаду Љ. Стефановићу.

Погледајте снимак скупа "Србија без ГМО" - 19. 05. 2018. Трг Републике, Београд

Уз предате захтеве уручене су и промо мајце Србија без ГМО.

Захтев председници Народне скупштине РС:

Народна  скупштина

Председник Маја Гојковић

11000 Београд, Трг Николе Пашића 13

Предмет: Достављање захтева учесника Јавног скупа СРБИЈА БЕЗ ГМО.

Поштована председнице госпођо Мајо Гојковић,

Друштво српских домаћина је једна од три националне организације које су, непосредно после Скупштине града Чачка (30.  јануара 2013. године), усвојиле Декларацију  о ГМО, чији је аутор проф. др Миладин М. Шеварлић.

Друштво српских домаћина је у суботу, 19. маја 2018. године у Београду на Тргу републике, са почетком у 11 часова, у сарадњи са Хуманитарном организацијом „Здрава Србија“, Удружењем „Ко нам трује децу“и Савезом пољопривредних инжењера и техничара Србије као и бројним пчеларским, еколошким и другим невладиним организацијама организовало Јавни скуп у покрету СРБИЈА БЕЗ ГМО – Марш против Монсанта.

Учесници Јавног скупа у покрету СРБИЈА БЕЗ ГМО – Марш против Монсанта, после говора и читања писаних изјава професора универзитета и научних радника (проф. др Даница Грујичић, проф. др Миодраг Димитријевић, др Јасмина Ранђеловић, проф. др Миладин М. Шеварлић, др Зоран Јовановић) једногласно су усвојили следећи захтев: На основу једногласно усвојених Декларација о ГМО на скупштинама 136 општина и градова у Републици Србији, молимо  Вас као председника и све народне посланике да на седници Народне скупштине Републике Србије размотрите и усвојите предлог да се распише референдум са питањем: „Да ли сте »ЗА« или »ПРОТИВ« увоза, гајења, прераде и промета ГМО и производа од ГМО на територији Републике Србије?“

За сва додатна питања молимо да контактирате народног посланика проф. др Миладина М. Шеварлића, аутора кровне Декларације о ГМО коју је Народној скупштини Републике Србије предао 5. маја 2017. године

Потпредседник

Слободан Ерић

Захтев председници Владе РС:

Влада Републике Србије

Председници Ани Брнабић

11000 Београд, Немањина 11

ПредметДостављање захтева учесника Јавног скупа СРБИЈА БЕЗ ГМО.

Поштована председнице госпођо Ана Брнабић,

Друштво српских домаћина је једна од три националне организације које су, непосредно после Скупштине града Чачка (30. јануара 2013. године), усвојиле Декларацију  о ГМО, чији је аутор проф. др Миладин М. Шеварлић.

Друштво српских домаћина је у суботу, 19. маја 2018. године на Тргу републике у Београду, са почетком у 11 часова, у сарадњи са Хуманитарном организацијом „Здрава Србија“, Удружењем „Ко нам трује децу“и Савезом пољопривредних инжењера и техничара Србије, као и бројним пчеларским, еколошким и другим невладиним организацијама организовало Јавни скуп у покрету СРБИЈА БЕЗ ГМО – Марш против Монсанта.

У исто време, скупови под истим називом и са истим захтевима одржани су и у Новом Саду, Крагујевцу, Параћину, Ужицу и Пријепољу.

Учесници Јавног скупа у покрету СРБИЈА БЕЗ ГМО– Марш против Монсанта, после говора и читања писаних изјава професора универзитета и научних радника (проф. др Даница Грујичић, проф. др Миодраг Димитријевић, др Јасмина Ранђеловић, проф. др Миладин М. Шеварлић, др Зоран Јовановић) једногласно су усвојили следећи захтев: На основу једногласно усвојених Декларација о ГМО ускупштинама 136 општина и градова у Републици Србији, захтевамо од Владе Републике Србије да преиспитате одговорност чланова Владе и свих запослених у државним органима за неистините изјаве о ГМО и за досадашње незаконито присуство ГМО и производа од ГМО из увоза, у производњи и у промету у Републици Србији.

Истовремено, с обзиром на једногласно изјашњавања против ГМО око 6000 одборника у 136 скупштина општина и градова у Србији и посебно уважавајући резултате научних истраживања о штетности ГМО (др Арпади Пустаји - 1996, проф. др Жил Ерик Сералини- 2012 и др.), захтевамо да преиспитате негативно мишљење које је Влада Србије дала на предлог кровне Декларације о ГМО, коју је народни посланик проф. др Миладин М. Шеварлић предао Народној скупштини 5. маја 2017. године.

Сматрајући да свака демократска влада треба да уважи изразито већинско изјашњавање против ГМО и производа од ГМО у општинама и градовима Србије, очекујемо и Ваш одговор да ли ћете поништити претходно негативно мишљење Владе Србије на предлог кровне Декларације о ГМО коју је народни посланик проф. др Миладин М. Шеварлић поднео 5. маја 2017. године и тиме подржати да Народна скупштина усваји предлог да се организује референдум на коме ће се грађани демократски изјаснити да ли су „За“ или „Против“ ГМО и производа од ГМО у Србији.

Очекујући Ваш одговор на наш захтев,

Потпредседик

Слободан Ерић

Захтев генералном директору РТС-а Драгану Бујошевићу и главном и одговорном уреднику Информативног програма РТС-а Ненаду Љ. Стефановићу:

Радио телевизија Србије

Генерални директор Драган Бујошевић

Главни и одговорни уредник Информативног програма Ненад Љ. Стефановић

11000 Београд, Таковска 10

Предмет:Протест за због неинформисања јавности и захтев за организовање ТВ расправа на тему: „Да ли су Србији потребни здравствено и еколошки небезбедни ГМО и производи од ГМО“.

Поштовани генерални директоре Драгане Бујошевићуи главни и одговорни уредниче Информативног програма Ненаде Љ. Стефановићу,

Друштво српских домаћина је једна од три националне организације које су, непосредно после Скупштине града Чачка (30. јануара 2013. године), усвојиле Декларацију о ГМО, чији је аутор проф. др Миладин М. Шеварлић.

Учесници Јавног скупа у покрету СРБИЈА БЕЗ ГМО – Марш против Монсанта, после говора и читања изјава професора универзитета и научних радника (проф. др Даница Грујичић, проф. др Миодраг Димитријевић, др Јасмина Ранђеловић, проф. др Миладин М. Шеварлић, др Зоран Јовановић) једногласно су усвојили следећи захтев: На основу једногласно усвојених Декларација о ГМО на скупштинама 136 општина и градова у Републици Србији, захтевамо да Народна скупштина Републике Србије распише референдум на коме би се грађани изјаснили о следећем питању: „Да ли сте „За“ или „Против“ увоза, гајења, прераде и промета ГМО и производи од ГМО на територији Србије“.

С обзиром да смо пре одржавања јавног скупа СРБИЈА БЕЗ ГМО – Марш против Монсанта, Вама двојици и уредницима емисија „Јутарњи програм“, „Београдска хроника“ и „Тако стоје ствари“ благовремено доставили информацију о одржавању скупова у више градова у Србији и молбу за учешће у тим емисијима, у име организатора и учесника ових скупова изражавамо протест РТС-у због игнорисања наше информације о организовању скупова, одсуства РТС са Конференције за новинаре у просторијама Хумантиране организације „Здрава Србија“ и  нарочито због изостанка било какве информације о одржаним скуповима у шест градова Србије (Нови Сад, Београд, Крагујевац, Ужице, Пријепоље и Параћин) у информативним и другим емисијама РТС-а!? Истовремено, захтевамо да РТС као јавни сервис,

С обзиром да инаши чланови и учесници ових скупова плаћајуТВ претплату (чаки и додатну ТВ претплату коју плаћају пољопривредници − власници штала са електричним бројилима и власници бројила на бандерама за покретања пумпи за наводњавања у воћњацима и повртњацима – што не постоји нигде у свету, јер стока, воћке и поврће не гледају ТВ – осим ако је вама познато да су створене генетички модификоване животиње и биљке које и то упражњавају!?), организује ТВ расправу на тему: „Да ли су Србији потребни здравствено и еколошки небезбедни ГМО и производи од ГМО“и да, поред других учесника по Вашем избору, на ТВ расправу позовете и представнике организатора скупова СРБИЈА БЕЗ ГМО – Марш против Монсанта.

Сматрајући да РТС као Јавни сервис грађана Србије треба значајно више да уважава изразито већинско изјашњавање против ГМО и производа од ГМО грађана и одборника у 136 општина и градова у Србији, очекујемо већу заступљеност информација о етичким, еколошко-безбедоносним, прехрамбено-здравственим, производно-економским, социјалним и стратешким аспектима незаконитог увоза, гајења, прераде и промета  ГМО и производа од ГМО у Србији, као и Ваш позив представницима организатора скупова СРБИЈА БЕЗ ГМО – Марш против Монсанта за учешће у предложеној ТВ расправи и у другим емисијама РТС-а.

Очекујући Ваш одговор на наш протест и захтев, за сва додатна питања у вези будуће сарадње са РТС-ом молимо да контактирате народног посланика и председника Управног одбора Друштва српских домаћина проф. др Миладина М. Шеварлића (тел. 063.1064025), аутора текста прве Декларације о ГМО усвојене (са каснијим текстом Зелених Србије) у 136 општина и градова у Србији и предлагача кровне Декларације о ГМО коју је Народној скупштини  Републике Србије предао 5. маја 2017. године.

Потпредседник

Слободан Ерић

Захтеви за усвајање Декларације "За Србију без ГМО", су предати 22. маја 2018. године и у Скупштини града и општине Јагодина и Параћин: