Одржан скуп "Србија без ГМО"

На Тргу Републике одржан је скуп против ГМО у Србији, са којег је поручено да је ГМО штетан по здравље људи и да ни под каквим изговорима на треба дозволити да уђе у нашу земљу, а да би држава требало да поошти санкције према онима који имају ГМО засаде.

Скуп, у организацији удружења Друштво српских домаћина, Здрава Србија, Ко нам трује децу и Савеза пољопривредних инжињера и техничара Србије, почео је прикупљањем помоћи за народне кухиње Србима на Косову и Метохији, а завршен шетњом централним градским улицама. За Народне кухиње за Србе на КиМ прикупљено је 16.730 динара, што је Друштво српских домаћина уплатило на рачун Епархије рашко-призренске, манастиру Грачаница:

Данило Тврдишић из организације Здрава Србија је рекао да је циљ скупа да се јасно и гласно дигне глас против ГМО хране у Србији односно против притиска на нашу земљу од стране ЕУ да прихватимо закон који би либерализовао узгој и промет ГМО.

Тврдишић је истакао да су истраживања еминентних стручњака показала да ГМО има последице по здравље и да пре свега изазива умор, алергије и стерилитет.

Каже да је тренутни закон добар и рестриктиван за ГМО, али да се стриктно не примењује пошто постоји велика количина засада под ГМО, од чега највише има ГМО соје у Мачви и Војводини.

Према његовим речима, инспекција годишње пронађе око 40 хектара под ГМО сојом, али се процењује да има око 5.000 хектара под ГМО засадима.

Професор Миладин Шеварлић из организације Друштво спрских домаћина је рекао да сваку манифестацију започињу прикупљањем помоћи за народне кухиње на КиМ и да је циљ данашњег скупа "јавни протест за Србију без ГМО, а нарочито против компаније Монсанто".

Он тврди да се припрема закон који ће дозволити увоз и продају ГМО и производа од ГМО, као и да бити било лоше по здравље грађана и српску пољопривреду.

Истовремено  одржани су јавни скупови "Србија без ГМО" у Београду, Новом Саду, Пријепољу, Параћину и Ужицу.

Србија без ГМО - Крагујевац

Србија без ГМО- Нови Сад