Побједа опет подмеће!

Саопштење Српског националног савјета Црне Горе (19.05.2018): Побједа опет подмеће!

Побједа опет подмеће

Редакција дневног листа „Побједа“ још једном је показала апсолутни непрофесионализам и новинарску непристојност, а прије свега непоштовање Закона о информисању, након што свјесно није објавила интегрално реаговање Српског националног савјета Црне Горе на наручени текст, чија је кључна мета била управо ова кровна организација српског народа у Црној Гори, саопштено је из Српског националног савјета.

У новом реаговању Српског националног савјета се каже да „избјегавањем да јавности представи кључне поруке из реакције Српског националног савјета, и на тај начин омогући читаоцима да чују и другу страну, кад већ то, у складу са професионалном етиком, није урадила онда када је требало, односно у спорном тексту на који се деманти односи,  „Побједа“ је већ други дан за редом показала којем и каквом кружоку медија припада“.

„Злонамјерност, малициозност, непристојност и непрофесионализам, а прије свега новинарска дрскост да у реаговању објављује сопствене коментаре, одлике су медија које су у цивилизованом свијету већ одавно остали у далекој прошлости, напуштени и заборављени од свих“, поручују из Српског националног . „Спорни „Побједин“ текст, пун фалсификата и подметања, не би, наравно, имао апослутно никакав значај да управо он не показује однос актуелне политике према српском народу у Црној Гори, и да се преко њега, кроз наручену прогаганду, не шири мржња и нетрељивост међу народима у Црној Гори“, наводе из Српског савјета.

„Иако се учинило да је политика подјела и мржње, шовинизма и параноја,  далеко иза нас, уређивачка политика „Побједе“ то је, нажалост демантовала.  Тешко је у савременим цивилизацијама, којима стреми и наше друштво, политику сегрегације и нетрпељивости према другом приказати као патриотизам. А изузетно је опасно ако се то још ради преко медија“, наведено је у реаговању Српског националног савјета.

„Управо због истине, Српски национални савјет наглашава да се све информације о пројектима и висини донација, одобрених овој организацији могу провјерити на сајту Фонда за заштиту и остваривање мањинских права, те да се из ових података лако може утврдити да су средства која је Савјет добио искључиво на основу квалитета својих пројеката далеко мања од висине средстава којима „Побједа“ у својој полуинформацији покушава да обмане јавност. Најподлија је неистина истакнута у наднаслову текста да је Српски национални савјет и у овој години добио средства од Фонда. Чињеница је, међутим, да у овој години није расписан конурс за расподјелу средстава, па самим тим нико, што значи ни Српски национални савјет није могао да конкурише, нити да добије било какву донацију од Фонда за заштиту и остваривање мањинских права. Такође је истина да Српски национални савјет средства од Фонда није добио од августа прошле године, због чега је приморан да обустави реализацију својих изузетно квалитетних и за српски народ веома значајних пројеката“, наводе у Српском националном савјету.

Из Српског националног савјета истичу да српски народ нема дефинисан статус у Црној Гори, у којој нема већинског народа, али му је због државног пројекта асимилације српског народа у националне Црногорце онемогућено коришћење и свега оно што по Уставу припада мањинским народима.

„Очигледно да мањински народи са заступљеношћу од један или мање од један одсто у укупном становништву Црне Горе имају далеко већи и друштвени и политички утицај од српског народа, који је по посљедњем попису заступљен са око 30 одсто. На исти начин третирани су и пројекти Српског националног савјета приликом расподјеле у Фонду за заштиту и остваривање мањинских права, гдје далеко мање националне заједнице, добијају пропорционално и по десет пута више средстава од српских организација“, наводе у Српском националном савјету. „О томе да је положај српског народа у Црној Гори постао неподношљив и да је сваког дана све тежи, без наде да се у будућем времену на том плану нешто квалитетније промијени, не свједоче само бројни примјери дискриминације, него и наручена медијска кампања која се ових дана води против Српског националног савјета, а чији је крајњи циљ изазивање мржње и нетрпељивости према српском народу у Црној Гори“, наглашавају у Српском националном савјету.

На крају из Српског националног савјета су поновили да ће због неистинитих тврдњи изнесених на страницама „Побједе“ поднијети тужбу против редакције овог дневног листа, настојећи да, како кажу, макар на тај начин добију сатисфакцију за све увреде које је ова новина о њему изнијела у јавност.

Информативна служба Српског националног савјета Црне Горе