ШЕСТА КОНФЕРЕНЦИЈА СРПСКИХ ОРГАНИЗАЦИЈА ОДРЖАНА У НОВОМ САДУ

• Вуксановић и Алексов предсједници Срба из региона

На Шестој конференцији Срба из региона, која је одржана у Матици српској у Новом Саду, изабрано је руководство конференције, а копредседници ове изузетно значајне регионалне организације су др Момчило Вуксановић из Српског националног савјета Црне Горе  (потпреседник ДСД) и Љубомир Алексов из Самоуправе Срба Мађарске.

У раду конференције учествовали су представници националних организација из Мађарске, Хрватске, Румуније, Републике Српске, Србије, Македоније, Црне Горе и Албаније.

На конференцији је, како је и најављено, у првом плану била расправа о положају српског народа у Црној Гори, а истакнуто је да се, поред Црне Горе, у изузетно сложеном положају налазе и Срби из Македоније, Албаније и Хрватске.

На конференцији је одлучено и да делегација организација Срба из региону, у којој ће бити др Момчило Крајишник, Љубомир Алексов и др Момчило Вуксановић, затражи пријем код председника Србије Александра Вучића, кога би упознала са изузетно сложеним положајем Срба у региона и од кога би тражила да се реализују закључци који су, уз сагласност представника Кабинета председника Републике Србије, усвојени на претходној седници у Темишвару.

Учесници конференције су дали пуну подршку доношењу декларације о опстанку српског народа коју су покренули председник Србије и председник Републике Српске.

Од државних органа се тражи да олакша и убрза поступка добијања држављанства Републике Србије, као и да обезбеди све неопходне уџбеника на српском језику. Такође је упућен и апел државним органима за преиспитивање институционалног оквира Републике Србије за сарадњу са Србима изван Србије. На скупу је закључено да се настави редовно, полугодишње, организовање конференција Срба из региона, како би се сви проблеми могли решавати у право време, зашто је одређено и координацино тело које ће припремити следећу конференцију.