Црна Гора - Српски национални савјет ВУКСАНОВИЋ: СРПСКИ МЕДИЈИ ПРЕД ГАШЕЊЕМ

ПОДГОРИЦА, 6. АПРИЛА /СРНА/ - Предсједник Српског националног савјета Црне Горе Момчило Вуксановић апеловао је да се што прије изнађе начин финансирања српских медија у Црној Гори, које је основао и финансира овај савјет, јер би њихово гашење имало несагледиве посљедице по национални, културни и вјерски идентитет Срба у тој земљи.

"Због тешке материјалне ситуације, која је узрокована искључиво подмуклом политиком извршне и законодавне власти у Црној Гори, Српска телевизија, Српски радио, Српски портал и Српске новине у тешкој су ситуацији и слободно могу рећи пред гашењем", рекао је Вуксановић Срни.

Он је навео да је протеклих дана одржан састанак са четрдесетак запослених који раде у српским медијским кућама под окриљем Српског националног савјета на којем је закључено да један број сарадника мора да буде отпуштен, јер нема новца да им се исплате хонорари.

"Без посла је у српским медијима остало 19 људи, од укупно 40 колико је радило. Били смо принуђени да затворимо студио у Београду и отпустимо људе који су тамо радили, као и један број запослених у Никшићу, а смањили смо број запослених и у Подгорици", рекао је Вуксановић.

Он је навео да ће покушати да одређени број радника задрже преквалификацијом.

Вуксановић тврди да су српски медији под окриљем Српског националног савјета, а посебно Српски радио и Српска телевизија, доспјели у тешку финансијску ситуацију, између осталог, и зато што преносе неке емисије и програме руских медија.

"Ми на Српском радију пуних шест година преносимо емисије `Спутњика`, а Српска телевизија преноси информативне и друге емисије телевизије `Раша тудеј`. То је некима послужило да српске медије прогласе и руским медијима у Црној Гори, што у овом актуелном политичком тренутку доводи до непримјерене кампање против нас, прије свега финансијске", рекао је Вуксановић.

Он је оцијенио да су пројекти цјелодневног програма српских медија у Црној Гори најквалитетнији од свих програма које нуде национални савјети свих народа у Црној Гори, како Бошњака и муслимана, тако и Хрвата, Албанаца и Рома.

Вуксановић је навео и примјере других националних савјета, као што су хрватски, муслимански, бошњачи и албански, чији представници су министри, посланици и директори у црногорској владајућој коалицији, па им блокада рада националних савјета не прави веће проблеме, јер они финансијске потребе задовољавају другим видовима прихода.

"Српски национални савјет, као и 28,7 одсто становника Црне Горе који се изјашњавају као Срби, беспомоћан је, јер није у власти, на државним конурсима њихови пројекти не пролазе, тако да смо потпуно финансијски искључени из свих токова који би омогућили фунционисање и Савјта и медија које он сервисира", каже Вуксановић.

Он упозорава да су, довођењем пред гашење српских медија у Црној Гори, угрожена основна национална и културна права Срба, као што је питање српског језика, српског писма ћирилице, српске традиције, православне цркве.

"За наше проблеме, осим државних органа Црне Горе, немају слуха ни српске политичке партије у Црној Гори, нити матична држава Србија, а обраћали смо се и органима Републике Српске, али од свега тога није било никакве користи", рекао је Вуксановић.

Тихомир Бурзановић (Срна)