Апел за мораторијум на војне вежбе са НАТО у 2019.

Ми, учесници Конференције са темом "19 година од оружане агресије НАТО на Србију (СРЈ) - агресија која траје", одржане 21. марта 2018. године у Дому Војске Србије, у Београду, у организацији Београдског форума за свет равноправних, Клуба генерала и адмирала Србије и Друштва српских домаћина

Имајући у виду да је оружана агресија НАТО 1999. против Србије, односно, Савезне Републике Југославије, извршена без одобрења Савета безбедности УН као највишег органа надлежног за питање мира и безбедности у свету,

Полазећи од чињенице да је НАТО агресијом грубо прекршио Повељу УН, Завршни документ ОЕБС-а из Хелсинкиа, Париску повељу, као и друге међународно-правне документе којима су утврђени обавезујући правни принципи међународних односа,

Истичући чињеницу да је НАТО одговоран за смрт више хиљада грађана Србије, превасходно цивила, међу којима и за страдање више десетина деце, за коришћење пројектила са осиромашеним уранијумом чиме су изазване трајне непроценњиве последице по здравље грађана Србије и природну околину,

Указујући на то да се идуће 2019. године навршава 20 година од оружане агресије НАТО

Упућујемо надлежним државним институцијама и органима Републике Србије, следећи

АПЕЛ

Позивамо надлежне државне институције и органе Републике Србије да, у складу са својим овлашћењима која имају на основу Устава и закона, у знак исказивања почасти борцима, полицајцима и њиховим старешинама палим у одбрани земље од агресије НАТО и терориства тзв. ОВК 1999. године, као и у знак поштовања и памћења свих цивилних жртава агресије,

А) Прогласе мораторијум на заједничке војне вежбе оружаних снага Србије и НАТО, односно чланица НАТО током 2019. године. То ће уједно допринети васпитању младих генерација у духу морала, самопоштовања и патриотизма,

Б) Утврде и објаве тачан број и листу цивилних жртава агресије НАТО,

Б) Обезбеде ефикасан рад интерресорног, научно-стручног тела за утврђивање последица коришћења пројектила са осиромашеним уранијумом и предлагање мера за санацију,

Г) Уврсте у наставне програме свих нивоа школовања, од основног до универзитетског, наставну јединицу "Илегална агресија НАТО против Србије (СРЈ) 1999" и

Д) Обнове и легализују споменик свим жртвама агресије НАТО "Вечна ватра", у парку "Ушће", Нови Београд.

У име учесника Конференције "19 године агресије НАТО - агресија која траје"

Београд, 21. март 2018. година.

Београдски форум за свет равноправних - председник Живадин Јовановић

Клуб генерала и адмирала Србије -председник Миломир Миладиновић