ДСД ОКО Параћин – „Жене и деца у Великом рату“

Дана 8. 03. 2018. године, у галерији Културног центра, Друштво српских домаћина и Гимназија  су женама Параћина поклонили вече сећања под називом „Жене и деца у Великом рату“.

У препуној сали Културног центра, младе гимназијалке су сликовито описале наше најхрабрије жене у тешким временима, са вечитим питањем како се одужити и сачувати од заборава велике Српкиње, попут Милунке Савић, Надежде Петровић, Љубице Луковић и многих других. Од којих ружа и којих речи, исплести венац славе и захвалности племенитој и одважној, срдачној и мудрој жени Српској, која свога оца, свога мужа, брата, јединца сина испрати на бојно поље, говорећи да је отаџбина преча од живота. Љубав своју материнску починила је љубави према отаџбини. Знала је да само срећна Српкиња, у слободној земљи, може да буде срећна мајка. Она је приносила на олтар отаџбине и себе и свој пород. Чувала је огњиште своје и образ свој, као што се највеће светиње чувају. Обрађивала је њиве и скупљала плодове муке своје: орала, сејала, жела да би нејач своју исхранила, да би ратницима понуде послала, да би имала за славски колач и држави дала харач. Плела је чарапе и шила кошуље да би их послала на далека бојишта. Гледала је како куће нестају у пламену, презирала је кукавице. А највише оне који долазе у њихову родну земљу у њихову домовину и злостављају снисходљиве и поштене српске жене. Да би спасиле своју част жене су бежале у шуме и планине од Аустроуграске војске. Нису имале страх и нису се колебале и није било жртве које оне не би могле да поднесу за своју отаџбину. То су одважне кћери Србије, мајке и сестре јунака са Цера и Колубаре, ћерке предака којима је отаџбина била преча од живота и које су бирајући између понижења и смрти- изабрале смрт. Није у то време било француских официра, који не би радо у знак најдубљег поштовања, положио свој мач поред ноге ових јунакиња. Оне су својом храброшћу и својом патњом изазвале поштовање света, а на нама остаје да их се саћамо и одбранимо од заборава.

ДСД је и ове као и прошле године наградило ученике, сваком ученику поклонило књигу о Милунки Савић, највећој хероини Великог рата.

Погледајте фотографије са догађаја: