СРБИЈА СЕ РОДИ! Духовно народно сабрање на Коларцу

Православно спортско друштво Света Србија и Друштво гуслара Бајо Пивљанин, приредили су Духовно народно сабрање песме, игре, беседе и гусала под називом Србија се роди.Задужбина Илије Коларца, на навечерје Празника светог Симеона Мироточивог, била је испуњена раздраганим народом који је непрекидним аплаузима награђивао извођаче трочасовног програма.

Заједно са појцима Родослова сви присутни отпевали су химну Боже правде. Архимандрит Стефан Вучковић, игуман манастира Велика Ремета благословио je Сабрање Србија се роди. Бираним речима све сабране поздравио је господин Андреја Младеновић, заменик градоначелника Београда, истакавши важност борбе за позитиван природни прираштај. Дечији певачки састав Света Србија и КУД Пива отворили су уметнички део програма. Први беседник данашњице академик Матија Бећковић у поучном обраћању прозборио је о улози гусала данас и очувању вере и традиције. Готово мисионарски, поучни говор Бећковић је као и Младеновић уз радосни усклик завршио поздравом Србија се роди! Ређали су се од публике усрдно прихваћени Певачки састав Света Србија, дете интерпретатор руских песама Ангелина Ђорић, музички уметници Драган Млађеновић и Јасна Хинић,Појачка група Родослов.

Међу публиком осетило се посебно одушевљење у току и након беседе Одрицање од престола светог Симеона Мироточивог коју је произнео десетогодишњи дечак Новак Љубојевић, спортиста и члан беседничке радионице ПСД Света Србија.Наступили су чланови Друштва гуслара Бајо Пивљанин Саша Лакетић, Жарко Милић, Чедомир Чавић, Зоран Племић, Марко Шћепановић, Милан Бојовић, Радомир Лакетићи гости гуслари Здравко Кнежевић и Раденко Рмуш. О борби за позитиван природни прираштај говорио је Горан Орлић, председник Друштва српских домаћина Вршца.

Драмски уметник Иван Вучковић провео је публику кроз програм у улози водитеља. На концу у своје име господин Вучковић се захвалио Винки Радовић, председници ПСД Света Србија, Батрићу Јокановићу, председнику ДГ Бајо Пивљанин и Миљану Ћеранићу, директору ПСД Света Србија као одговорнима за одржано Сабрање Србија се роди.

Србија се роди је назив борбе за позитиван природни прираштај српског народа коју су покренули и заступају Православно спортско друштво Света Србија и Друштво српских домаћина са благословом Његове Светости Патријарха српског Г.Г.Иринеја и игумана Свете царске српске  лавре Хиландара, Високопреподобног архимандрита Методија.

Одговор на питање како да се сачувамо је увођење Закона о вештачком прекиду трудноће чијом применом ће се одмах показати резултати кроз повећање наталитета, јер ће овај Закон спроводити јасне и прецизне процедуре.У овој борби придружили су нам се, и придружују еминентни лекари, правници, професори, привредници и удружења попут Друштва гуслара Бајо Пивљанин. Све своје капацитете и догађаје које приређујемо удружили смо и објединили под именом Србија се роди.Чувајући веру и негујући традицију уметничким изражајем међу децом, омладином и свим генерацијама обнављамо утврђене васпитне вредности на дуже стазе.

Погледајте фотографије са догађаја:

Додатне информације