Чланство ДСД

Доц. др Милош Станковић у пратњи чланице Друштва Даре Радић, посетио је 8. 12. 2017. године, канцеларију Друштва српских домаћина у Београду и после разговора са председником Управног одбора Друштва проф. др Миладином Шеварлићем, одлучио да постане нови члан ДСД. Чланство доц. др Милоша Станковића, веома је значајно за Друштво, јер је нови члан млад и веома успешан проналазач признат у свету. Уверени смо да ће пример новог члана Друштва доц. др Милоша Станковића, следити и други млади и успешни људи у различитм областима привредног и друштвеног живота Србије и из свесрпског националног корпуса у свету, који ће бити успешнија генерација српских домаћина и повратити славу и углед наших предака из свете историје Србије и Срба.
Биографија доц. др Милоша Станковића:

Рођен је 1984. године у Београду.
Звање: - Доктор економских наука
- Инжењер електротехнике
- Доцентура у Крагујевцу

(Почасни доктор "техничких наука" на Европском Универзитету у Хановеру (Немачка), почасни доктор "еколошких наука" на међународном Универзитету у New York-у)

Бави се научно истраживачким радом – иновацијама, активно већ 16 година, највише на пројектима из области заштита животне средине – екологије и енергетике. Уписан је у регистар иновационе делатности у Министарству просвете, науке и технолошког развоја. Његови проналасци су награђени на бројним домаћим и међународним сајмовима (преко 100 међународних признања).

Нека од признања:

– Међукултурни амбасадор UNESCO, Универзитет Сорбона, UNESCO клуб
– Добитник „Академске награде за животно дело за изванредна међународна достигнућа” у Републици Кини
– Добитник претижног међународног признања „Energy Globe Award” (међу 177 земаља света)
– Редован члан Европске Академије природних наука
– Редован члан New York Академије наука
– Редовни члан Руске Међународне Академије аутора научних открића и проналазака
– Редован члан Међународне Академије за историјске и социјалне науке
– Дописни члан Петровске Академије наука и уметности (Санкт Петербург, Царска Академија)
– Почасни члан Украјинске Академије наука
– Престижна међународна награда "Најбољи утицај на друство", награда Startup Central Europe
– Добитник престижне међународне награде “Теслина бела голубица” (годину пре, то признање је добио Нобеловац професор Robert F. Curl са Rice University у Америци)
– Почасни проналазач Европе 2014
– Носилац „Европског Ордена части“ у Немачкој
– Носилац Ордена „Части, храбрости и одважности”, армије Руске Федерације
– Носилац Медаље „Части”, ветерана Руске Федерације
– Носилац Ордена Витеза "Свете Ане", Руског аристократског друштва нове елите
– Носилац Ордена Св. Сергеја Радонежскома, Санкт Петербург, православна црква
– Носилац Ордена Марије Федеровне "Вера и љубав", Руске православне цркве
– Носилац Ордена и титуле „Витез науке и уметности”, од Руске Међународне Академије наука
– Добитник „Златни орден за креативност”, од Међународног иновационог центра
– Личност животног стила у Републици Србији 2012 (2011 ову награду је добио Новак Ђоковић)
– Награда за светског генија у Токију 2012
– Златна медаља „Архимед“ у Москви, 2008, 2010, 2012
– Златна медаља у Републици Кини, 2012, 2013, 2014
– Златна медаља "Никола Тесла" у Београду, 2002, 2003, 2004, 2006, 2007
– Заслужни грађанин Земуна 2006
– Проналазач године 2002 у Југославији
– Добитник првог пасоша од Владе Републике Србије

Неки од пројеката на којима ради: уређај за уништавање амброзије, систем за добијање економичнијег горива из нафтних деривата, еко-ауспух за отклањање аерозагађења код моторних возила, партикуларни електростатички филтер за моторна возила, електростатички филтер за отклањање аерозагађења у индустрији, пречишћавање течности помоћу притиска,  турбине без механичких покретних делова, систем за брзо пуњење батерија и акумулатора, индукционо грејање, пумпе са јонизационим струјама за сепарацију метала и др.
Држао је предавања и презентације својих пројеката на бројним домаћим и међународним скуповима, сајмовима, Универзитетима и Институтима, нпр.: на/у EDHEC Business School (Француска - Ница), John Cabot University (Италија - Рим), Монте Карлу (скуп Бусинесс Ангелс), Токију (Свестски конгрес генија), Москви (Међународни иновациони центар, Руска Дума), Хановеру (Међународна конференција), Хонг Конгу (Међународни сајам иновација) Таипеи-у – Република Кина (Међународна конференција иновација и изума), Бања Луци (Привредна комора Републике Српске, Медјународни научно иновациони скуп), Београду (Привредна комора Србије и Београда, бројни сајмови и манифестације, међународни научно иновациони скупови), Новом Саду (бројни сајмови и манифестације, међународни научно иновациони скупови), Цириху, Базелу, Келну, Гетеборгу (Институт Chalmers Innovation – један од најпознатијих светских Института за иновације из области екологије и енергетике), Trollhattan-u (Innovatum tehnikpark, Шведска), Смогену (Шведска), Лос Анђелесу (скуп инвеститора), Штокхолму (Универзитети и Институти), Вашингтону, Њу Јорку, Сан Јосе (Силиконска долина) и другим.

Током предходних година добио је бројна позитивна експертска мишљења, анализе и прорачуне везано за своје истраживање од стране страних и домаћих научника, професора, академика, инжењера, истраживача итд. Све више се потврђује да се на бази његових проналазака може производити велики број практичних уређаја и тиме створити низ нових извозних производа који итекако могу поправити целокупну привредну ситуацију и тиме побољшати опште друштвено стање.

Председник УО ДСД проф. др Миладин Шеварлић уручује значку
Друштва новом члану доц. др Милошу Станковићу, признатом проналазачу.