И ЖЕНЕ СУ ДОБРИ ДОМАЋИНИ

ПРЕДРАСУДЕ о улози жена дубоко су укорењене у српској традицији. Вековно им је додељивано место у кући, искључиво у улози домаћице, мајке и супруге. Да су стереотипи толико јаки, сведочи и недавно подигнут споменик српском сељаку у селу Главинци код Јагодине, где је жена представљена два корака иза домаћина. Председнице 12 општина и градова у Србији, међутим, нису занемариле традицију, али су доказале да могу да буду једнако добре и као њихове мушке колеге!
Кључеви, тако, од 12 општина и градова у Србији су у женским рукама, које итекако показују да на прави начин управљају и локалном самоуправом и брину о својим суграђанима.
Истичемо један изузетан пример председнице општине Сврљиг, правнице Јелене Трифуновић, која од 2014. године управља Сврљигом.
Иако је на челу мале и неразвијене општине, свима је показала да зна са новцем. Показала се као изузетна домаћица и њено друго домаћинство, тј. локална самоуправа нема дуговања, а бележи наплату прихода од чак 95%, што је сврстава међу лидерима у Србији. Иако млада, Јелена Трифуновић не стиди се народне ношње и краја из кога је потекла, већ свој крај у јавним наступима представља у најлепшој народној ношњи, чиме је задобила велике симпатије широм Србије. Млада председница истиче да су јој жене бољи сарадници и да су вредније, без обзира што у Србији се и даље тешко прихватају жене на руководећим местима, а за оне које то већ јесу очекују да су бар "у годинама".
Друштво српских домаћина пружа велику подршку оваквим женама и руководиоцима које доказују својим светлим и смелим примерима да су и у данашњем времену, као и много пута до сада, жене изнеле велики терет.
ДСД ОКО Параћин

Јелена Трифуновић