Сећање на храбре браниоце Београда и Србије

Друштво српских домаћина и Удружење „Прела и посела“ у својим програмима имају подсећање на свете ликове наших предака. Један од незаборавних догађаја јесте и одбрана Београда под руководством мајора Драгутина Гавриловића.
У суботу, 7. 10. 2017. године у 12 часова и ове године обележили су „Дан сећања на Браниоце Београда и Србије“. Програм је почео парастосом у цркви Ружица на Калемегдану, после чега је било полагање венаца код Костурнице браниоцима Београда. Венце су положили представници Руске амбасаде аташе за културу Михаил Силантијев, председник УО ДСД проф. др Миладин Шеварлић, председник Удружења „Прела и посела“ Драгиша Симић и представници других удружења.
Јавни „Историјски час“одржао је пуковник проф. Милоје Пршић, а сем њега о историјском значају и важности сећања на храбре браниоце говорили су и Ранко Гојковић председник „Руског сабрања у Србији“, Љуба Марковић председник Удружења „Савеза потомака 1912-1920“, проф. др Миладин Шеварлић председник УО ДСД.
За пригодан уметнички програм побринуо се ансамбл „Гледанице“ и изворна певачка група „Јутро“. Председница ДСД ОО Горњи Милановац представила је своју песму „Није ми жао прошћа“.
На крају манифестације сви учесници су положили венце и одали почаст на Споменик руским војницима, који су се заједно са српским војницима борили за одбрану Београда.
Погледајте фотографије са догађаја: