Дани Српске свештене царске Лавре манастира Архангела Михаила на Михољској превлаци

Православно спортско друштво Света Србија и Друштво српских домаћина приређују Дане Српске свештене царске Лавре манастира Архангела Михаила на Михољској превлаци код Тивта, Бока Которска.

Веома је извесно да је још апостол Павле ту проповедао Јеванђеље, а да је његов ученик апостол Тит иза Салоне, устројио Цркву у области данашње Боке. Наша предања бележе да је апостол Павле проповедао код Кистања и у манастиру Крки, око Омиша, код Требиња, односно путовао је нашим приморјем и са ученицима боравио на Михољској превлаци, где је оставио неизбрисив траг.

Након ратничких успеха Стефана Немање и пада Константинопоља у латинске руке, стекли су се услови за успостављање нове Српске архиепископије. Када је Свети Сава постављен за архиепископа у Никеји 1219, уз помоћ свог брата Стефана Првовенчаног, успоставља архиепископију у Жичи са још десет епископија српског језика. Међу њима прва по части била је Зетска епископија. У време Стефана Првовенчаног одређен је византијски манастир светог Архангела Михаила на Превлаци за седиште Зетске епископије. Добро се памти улога Манастира у учвршћивању Хришћанства међу Србима.

Након шест векова и страдања обновљен је монашки живот, а покренута је обнова манастирског храма светог Архангела Михаила.

Будући немерљивог значаја Михољска превлака заслужује опсежну најаву.

Плакати за догађаје по датумима:

 

Додатне информације