ДСД ОКО Параћин на откривању спомен – обележја погинулим руским добровољцима 1876. године

ДСД ОКО Параћин је 30. 08. 2017. године на позив Удружења српских ветерана и Савеза козака Балкана присуствовало освећењу и положило венце на отварању меморијала спомен – обележју руским козацима који су изгинули у српско – турском рату 1876. године.

Подигнути споменици су у облику крста, а постављени на три различите локације: Горњи Адровци, Витковци и Шуматовац, где је сахрањено више од хиљаду руских добровољаца.

Скупу су присуствовали атамани и козаци из Русије, Бугарске, Румуније, Републике Српске, али и са Косова и Метохије и Црне Горе.

Осим њих присуствовали су и представници руске амбасаде, руско – српског хуманитарног центра из Ниша, као и друге организације и представници локалних удружења.

Поздрављајући присутне Виктор Заплатин, главни атаман за Балканску козачку војску пред којим су нови козаци положили заклетву, рекао је: „Откривени споменици руским козацима нису само мермерни крстови, већ знак односа наших братских народа и док је жива Русија жива је и Србија“. Манифестацију је пратио и пригодан културно забавни програм у ком је учествовао наш познати појац Љуба Манасијевић.

Удружење српских ветерана и козачки пуковник, г. Бранко Аврамовић и Савез козака Балкана кога заступа главни атамани и козачки пуковник г. Војислав Видаковић, били су добри организатори и домаћини који су више стотина људи дочекали и угостили.

Погледајте фотографије са догађаја: