Отаџбина преча од живота- Час историје на Текеришу

У остваривању програмских циљева Друштва српских домаћина посебну пажњу посвећује очувању и преношењу традиције српског народа на млађа поколења. У том циљу, на предлог потпредседника ДСД прим.др Страина Шуљагића, Друштво српских домаћина од 2014. године организује "Час историје на Текеришу".

Поводом 103 године од битке на Церу (август 1914) код села Текериша, кад је српска војска потукла аустроугарску солдатеску и спречила је у намери да окупира Србију, Друштво српских домаћинa je 19. августа 2017.године организовало "Час историје на Текеришу 2017 – Отаџбина преча од живота".
Гости на Церу били су и професор Александар Итцкович, студент Никита Вујенски са Волгоградског државног аграрног универзитета из Русије, који су заједно са прим. др Старином Шуљагићем и проф. др Миладином М. Шеварлићем у име Друштва српских домаћина положили венце на споменик Церским јунацима.
Полагање венаца: Нићифор Анићич председник ДСД

Полагање венаца: прим. др Страин Шуљагић, проф. др Миладин Шеварлић и проф. Александар Итцкович
Потпредседник ДСД прим. др Страин Шуљагић

"Час историје", који је одржан 19. августа 2017.године, на Текеришу окупио је преко 600 српских домаћина из свих територијалних одбора Друштва српских домаћина из целе Србије, Републике Српске и Црне Горе.
Међу присутнима на "Часу историје на Текеришу 2017." најзаступљенији су били млади: ученици основних и средњих школа, студенти, млади пољопривредници, чланови КУД-ова. Друштво српских домаћина жели да споменик Церским јунацима постане универзитет патриотизма на коме треба да се васпитавају нове генерације младих Срба.
 Програм "Часа историје"  водили су Иван Вучковић и Марина Чолић, програм је био из два дела код споменика Церским јунацима и код школе „Степа Степановић“.
Водитељи програма: Иван Вучкович и Марина Чолић

Ове године имали смо прилику да чујемо излагање истраживача сарадника Института за новију историју, господина Александра Лукића на тему ''Борбе у Западној Србији 1914.  закључно са битком на Дрини'' и др Рајну Драгићевић, професорку катедре за српски језик Филолошког факултета у Београду. Широј српској јавности постала је позната по незаборавном писму својим студентима где их подсећа на етику и узвишену мисију професора и предавача.
Др Рајна Драгићевић
Нићифор Аничић, Саша Вујић председник ДСД Гро Нови Сад, Александар Лукић

Дух борбе и војника са славне битке пренели су нам драмски уметници: Јасмина Стоиљковић, Дејан Цицмиловић, Владимир Јоцовић.
Глумци: Владимир Јоцовић, Јасмина Стоиљковић и Дејан Цицмиловић
Погледајте остале фотографије са догађаја:
Пологање венаца и ружа на споменик Церским јунацима
Потпредседник ДСД Слободан Ерић, председница ДСД ОО Горњи Милановац Љиља Браловић,
председник УО ДСД проф. др Миладин Шеварлић
Раде Шевић, Нићифор Аничић, др Рајна Драгићевић, прим. др Страин Шуљагић