Два века од смрти Карађорђа

Делегација Друштва српских домаћина (ДСД) у саставу: потпредседник Слободан Ерић, председник УО проф. др Миладин М. Шеварлић и Живота Михаиловић, посетила је Спомен подручије „Радовањски луг“ у близини Велике Плане, где је 1817. године убијен Велики вожд Србије Ђорђе Петровић – Карађорђе.
Делегација је положила ловоров венац са поруком: „Великом вожду Карађорђу - Друштво српских домаћина“, на месту испод Великог храста где је првобитно било сахрањено тело Карађорђа, које је касније пренето у Маузолеј на Опленцу.
На комеморативном скупу говорили су:
Игор Матковић -  председник општине Велика Плана,
Предраг Марковић - представник Крунског савета,
Негован Станковић  - државни серетар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.
После њихових говора, појац Љуба Манасијевћ је отпевао химну „Боже правде“.
Делегација ДСД је после полагања венаца и обиласка Спомен подручија, присуствовала премијери позоришне представе „Карађорђе – 200 година после“, која је у касним вечерњим сатима одржана у атријуму храстове шуме у „Радовањском лугу“ којој је присуствовало преко хиљаду грађана. Лик Карађорђа после одласка у емиграцију 1813. године глумио је Лепомир Ивковић, а лик Карађорђа од 1804. – 1813. године  глумац Богдан Богдановић. У току представе наступао је и појац Љуба Манасијевић са прикладним песамама:  „На Сретење“, „Востани Сребие“ и  „ Седам сати удара, Београд се отвара“.
Погледајте фотграфије са догађаја:
Проф. др Миладни Шеварлић поред Карађорђевог гроба
Одавање поште вожду Карађорђу
Српски домаћини у очекивању комеморативног скупа у "Радовањском лугу"
Игор Матковић - председник општине Велика Плана

Вождов топ