IX Међународни Видовдански сабор здравице и беседе

У недељу 25.јуна 2017. године одржан је  IX Међународни Видовдански сабор здравице и беседе подно манастира Старе Павлице у излетишту Изворак.

Овогодишња манифестација отпочела је Светом Литургијом у Храму Ваведења Пресвете Богородице - манастиру Нова Павлица, коју је служио јереј Данило Петровић, уз пратњу појаца из Супња: Вукосава Павићевића и Николе Михајловића. На Светој Литургији присуствовао је велики број верника, који су се у наставку причестили. За све госте и учеснике, Никола Михајловић је у порти манастира Нова Павлица, а потом и у порти Старе Павлице одржао историјски час, упознајући притом драге госте са историјским чињеницима које говоре о рођењу државе Рашке.

Важно је истаћи да су ове године присуствовали нама драги гости, званична делегација из Руског дома из Београда. Велика нам је част и привилегија што су наши драги пријатељи гдин Сергеј, гђица Ана и гђа Наталија били део ове манифестације и што су имали част да буду део наше манифестација. У име Руског дома присутнима се обратила гђица Ана Г. која се  захвалила на позиву и притом је уручила организатору гдину Николи Михајловићу пригодан поклон.

Програмски део манифестације отворен је здравицом, гдина Драгана Нићифоровића, члана КУД –а Брвеница, а настављена здравицом гдина Вукоја Утвића из Зубиног Потока.

Беседнички део отворио је гдин Мирослав Вујанић из Прањана. Такође, ове године централно место имала је бројна делегација Друштва српских домаћина коју је предводила песникиња из Прањана, гђа Љиљана Браловић. Присутнима су се осим ње обратили : песник гдин Драгомир Васић, дечја песникиња гђа Живанка Васић, а посебни акценат би ставили на учествовању деце, која су се истакла у певању косовских песама  : Милица и Ленка Вујанић и Јана Столица. Наш најмлађи учесник међу песницима био је ученик шестог разреда Ђорђе Вујанић.

Као и сваке године, и ове године у драмском делу представило нам се аматерско позориште „Рефлексија“ са делом из представе : „Завештање“ у режији проф. гђе Тијане Лазовић, важно је поменути глумце  : Николу Премовића, Лазара Поповића, Богдану Ковачевић, Марију Пантовић и Милену Видосављевић.

По први пут учешће на Видовданском сабору имали су гдин проф. др Зоран Недељковић, професор Филозофског факултета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици, песник гдин инж. Драгомир Зечевић из Рашке који су на својствен начин представили свој стваралачки опус и своје веома јединствено и вредно књижевно стваралаштво.

Видовданску беседу у част 800 годишњице крунисања Стефана Првовенчаног, имао је гдин Никола Михајловић. Велику захвалност за дугогодишње учествовање дугујемо и нашим песницима који су и ове године учествовали: гђа Рада Нићифоровић из Новог Пазара – Раса, гдин Станиша Крушевац са Семетешког језера подно Копаоника, као и гдин Рашо Вујовић из Брвеника.

Своје учешће кроз беседу гдина Нићифоровића, имали су борци са Кошара, који свој рад и мисију настављају у оквирима Хуманитарне организације „Браниоци отаџбине“ са седиштем у Чачку.
Свесрпски отаџбински сабор је представио гдин пуковник Стеван Ђуровић, осврћући се на визију, активности и улогу коју удружење има на очувању традиционалних вредности.
Поздравну реч упутио је и председник КУД – а из Штавља и председник Друштва српско – руског- белоруског пријатељства из Штавља, гдин Миљојко Јелић, својим обраћањем, а касније и песмом коју је посветио свим палим борцима на КиМ.

На крају дружења, мешовита певачка група КУД – а Брвеница отпевала је изворну песму, а гдин Драган Нићифоровић и гдин Љубо Мијаиловић су одсвирали сплет кола на фрули. Такође, чланови КУД-а Брвеница гђа Јованка и гдин Љубо Мијаиловић су извели изворну песму у дуету.

На самом крају заиграло се народно коло у којем су учествовали сви учесници.

Наставак овогодишње манифестације, настављен је пригодним дружењем у етно селу „Топлина душе“ у Павлици где је за окупљене приређен свечани ручак.

На овогодишњој организацији велику захвалност дугујемо : Општини Рашка, која је кроз финансирање пројекта : „Саборовање у општини Рашка“ подржала ову манифестацију, гдину Зорану Кошанину власнику етно села „Топлина душе“, медијском јавном сервису РТВ Коперникус Рашка, фотографима : гдину Миланку Бошковићу, гдину Радославу Маринковићу, гђици Јовани Ристовић; ЈП „Путеви Рашка“ и ЈКП „Рашка“, ЈП „Електродистрибуција“ Рашка, СПЦО Павлица, Горану Шћекићу, водитељима : Бранку Михајловићу и Ани Читлучанин и свим драгим гостима и учесницима.

Погледајте фотографије са догађаја: