Дан сећања на Јадовно 1941

Код Шаранове јаме на Велебиту обелжен је "Дан сећања на Јадовно 1941" године. Служењем парастоса, паљењем свећа и полагањем цвиећа одата је почаст за 40 хиљада убијених у комплексу логора смрти Госпић-Јадовно-Паг током Независне државе Хрватске.

Обелжавању су присуствовали председник Републике Српске Милорад Додик, председавајући Председништва БиХ Младен Иванић, ресорни министар Миленко Савановић и потомци жртава. Председник Српске поручио је да жртве усташких покоља не смеју бити заборављене. Председавајући Председништва БиХ рекао да је "Шаранова јама" свето место за српски народ.

За само 132 дана, на најсвирепији начин убијено је 38 хиљада Срба, две хиљаде Јевреја и бројни други идеолошки противници НДХ. Њихова тела бачена су у 32 јаме широм комплекса Госпић-Јадовно-Паг, чија је локација и данас непозната, због чега остаци ни из једне нису ексхумирани, а жртве достојно сахрањене. Њиховим сенама данас су се поклонили потомци и бројни присутни, међу којима и високи званичници Српске.

"То нас храбри и увјерава да разумију нашу мисију јадовничку и нашу потребу да се окупљамо и палимо свијећу, а посебно могућност да завршимо јадовничку капелу и да имамо наше мјесто за молитву, онако како на оваквим стратиштима Срби већ вјековима то раде'", рекао је председник Удружења ,,Јадовно 1941'' Душан Басташић.

Чињеница је да су оваква стратишта била део државног пројекта тадашње НДХ, каже председник Српске Милорад Додик. Од Велебита, до Пага, Јадовна, Старе Градишке, Јасеновца, Дракулића, па до Пребиловаца страдао је огроман број људи, већином Срба. То говори о томе да је на читавом простору живела само једна идеја – побити Србе, раселити их и прекрстити.

"Тешко је опростити, али свакако овде смо да одамо почаст страдалима, 40.000 Срба убијено је на најзлогласнији начин, покупљених широм БиХ, Републике Српске, Хрватске и Србије, побијени само зато што су били дио националне и народне елите", истакао је председник Републике Српске Милорад Додик. Навео је да су спремни помоћи Удружењу да се ово уреди, на један пристојан начин, да се изгради капела која је овде потребна и зато су замолили хрватске власти да омогуће дозволу да се то може учинити, а ми ћемо, каже Додик, обезбедити новац да се то заврши.

Међу убијенима било је и деце. То говори о страшним размерама једне идеологије, злочина над злочинима – геноциду, поручио је ресорни министар Миленко Савановић.

"Чињеница је да су убијана и дјеца, а то говори да су имали намјеру да биолошки униште српски народ.,Идеологија те политике осмишљена је у 19.вијеку, а реализована 1941-1945. и 1990 – 1995. било је да протјерају Србе преко Дрине, али једина гаранција и заштита је српски народ и Република Српска", рекао је министар  Савановић.

И зато је обавеза свих из Српске и Србије да буду присутни на оваквим местима, каже председавајући Председништва БиХ Младен Иванић. У супротном, та места ће тешко остати забележена.

"Наш српски народ мора чувати ова мјеста, јер онај народ који не поштује своје жртве сигурно губи свој идентитет. Поштујмо жртве, будимо овде, поклонимо се жртвама да бисмо сачували и себе и свој идентитет у времену које долази", каже председавајући Председништва БиХ Младен Иванић.

Осам хиљада жртава у једном од првих усташких логора – Слана на Пагу, живе само у сећању својих потомака, јер никакво обележеже њиховог страдања данас не постоји. Спомен-плоча, постављена 1975. уништавана је три пута, посљедњи пут 2013. године. Од тада нико из хрватске власти, не помиње њено поновно подизање.