Стратегија за очување и унапређивање културног и националног идентитета српске заједнице у Словенији и унапређивање односа између српске заједнице и институција Републике Словеније

У великој дворани Управе за дијаспору  и Србе у региону, у Београду 31. маја 2017. године, одржан је састанак Националног савета Срба Словеније и представника институција Србије.
 Тема састанка била је: СТРАТЕГИЈА за очување и унапређивање културног и националног идентитета српске заједнице у Словенији и унапређивање односа између српске заједнице и институција Републике Словеније и институција Републике Србије и Републике Српске“. У другом делу састанка чули су се предлози и ставови представника институција Србије, са циљем да се исти унесу у коначан текст Стратегије.
У име Друштва српских домаћина скупу је присуствовао заменик председника Управног одбора г. Драгољуб Перишић. Поздрављајући скуп г. Паришић упутио је позив Националном савету Срба у Словенији да потпише Договор о сарадњи са Друштвом српских домаћина, на предстојећем скупу „Срби у региону“ који се одржава 8. јуна 2017. год. у Народној скупштини Републике Србије. Сем потписивања Договора о сарадњи, г. Перишић позвао је све представнике националних организација Срба у региону да буду гости Друштва српских домаћина 9. јуна, када ће Друштво организовати посету Фрушкогорским манастирима: Крушедол, Велика ремета и Гргетег.
Закључак скупа је да се интезивирају сви контакти са матицом Србијом, као и контакти између националних организација Срба у региону.